“Μαγνήτης” και στο δεύτερο τρίμηνο οι ελληνικές tech startups για τα επενδυτικά κεφάλαια

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Παρά την επενδυτική “λειψυδρία” που χαρακτηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα οι τεχνολογικές startup εταιρείες της χώρας εξακολουθούν να αποτελούν “μαγνήτη” για τα επενδυτικά κεφάλαια, τόσο της Ελλάδος όσο και του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, σε 2,91 εκατ. δολάρια ανήλθαν τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν οι ελληνικές τεχνολογικές startup εταιρείες στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, εμφανίζοντας σημαντική πτώση από τα 17 περίπου εκατ. δολάρια που συγκέντρωσαν στο πρώτο τρίμηνο. Αν, πάντως, εξαιρεθεί η επένδυση ύψους 15 εκατ. που προσέλκυσε η Persado, τότε για το δεύτερο τρίμηνο οι ελληνικές εταιρείες συγκέντρωσαν περισσότερα χρήματα και μάλιστα με μικρότερο απόλυτο αριθμό επενδύσεων.

greek tech startups funding 2013Q2_EMEAgr

Και σε αυτό το τρίμηνο, το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ποσού προήλθε από μία εταιρεία, και στην προκειμένη περίπτωση από το Taxibeat, η οποία ανακοίνωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι ολοκλήρωσε έναν γύρο πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ (περίπου 1,97 εκατ. δολ.) από το Openfund και από ιδιώτες επενδυτές. Ο γύρος ολοκληρώθηκε την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου και τα χρήματα αναμένεται να κατευθυνθούν, σύμφωνα με όσα ανέφερε η country manager του Taxibeat Γαλλίας, Νίκυ Αντλ, για την καθιέρωση της παρουσίας της εταιρείας στις υφιστάμενες αγορές που δραστηριοποιείται και για την επέκτασή της σε δύο νέες αγορές στο άμεσο μέλλον. Μέχρι στιγμής έχει γνωστό μόνον ότι το Taxibeat “μετρά αντίστροφα” για το λανσάρισμα στο Μεξικό, ωστόσο, σύμφωνα με τον ιδρυτή του Taxibeat, Νίκο Δρανδάκη, η εταιρεία εξετάζει την πιθανότητα επέκτασης και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και την είσοδό της στην Ασία.

Η πιο πρόσφατη χρηματοδότηση, η οποία ανακοινώθηκε στο τέλος Ιουνίου, ήλθε για το (πρώην πλέον) i-Kiosk. Η εταιρεία ανακοίνωσε την προσέλκυση επένδυσης συνολικού ύψους 450.000 δολαρίων (350.000 ευρώ) για την αλλαγή εταιρικής ταυτότητας, την επέκταση σε ολόκληρη τη βιομηχανία λιανικών πωλήσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των λύσεών της και στο εξωτερικό. Η εταιρεία “συστήνεται” πλέον στους συνεργάτες της ως Intale, ενώ την πρόσφατη χρηματοδότησή της “καθοδήγησε” το PJ Tech Catalyst Fund με 300.000 ευρώ και ακολούθησαν επενδυτικοί “άγγελοι” με επιπλέον 50.000 ευρώ.

Και εάν την ώθηση στις επενδύσεις στις ελληνικές τεχνολογικές startups την έχει δώσει η λειτουργία των συγχρηματοδοτούμενων από κοινοτικό πρόγραμμα Jeremie Funds, η νέα χρηματοδότηση που ανακοίνωσε στο προηγούμενο τρίμηνο η Intelen δείχνει πως οι ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές και από το εξωτερικό και μάλιστα από τη “Μέκκα” των επενδύσεων υψηλού ρίσκου, την Αμερική. Η ελληνική ενεργειακή startup ανακοίνωσε νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 360.000 δολαρίων για την υποστήριξη της μεταφοράς των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και της περαιτέρω επέκτασής της στην αμερικανική αγορά. Η χρηματοδότηση προήλθε από μία ομάδα επενδυτικών “αγγέλων” τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά.

Τον κύκλο επενδύσεων για τις ελληνικές startup εταιρείες έκλεισε για το δεύτερο τρίμηνο του 2013, η Kyttaro Games. Όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία ανάπτυξης casual games εξασφάλισε χρηματοδότηση 100.000 ευρώ (περίπου 130.000 δολάρια) από το PJ Tech Catalyst Fund, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της.
(ενημέρωση 14/08/2013: Η συγκεκριμένη συμφωνία για χρηματοδότηση τελικά δεν ολοκληρώθηκε)

Εκτός από επενδύσεις, η ελληνική startup “σκηνή” κατέγραψε στο ίδιο διάστημα και ορισμένες αξιοσημείωτες εξελίξεις, τόσο σε επιχειρηματικό πλαίσιο όσο και σε επίπεδο κοινότητας. Χαρακτηριστικά:
– Η LazyPub επελέχθη για να συμπεριληφθεί στα European Business Awards 2013 – 2014. Η εταιρεία θα συμπεριληφθεί στις υποψηφιότητες για το Βραβείο Καινοτομίας, το οποίο αναγνωρίζει την σημασία της καινοτομίας ως μία στρατηγική που επηρεάζει την ανάπτυξη μίας επιχείρησης, και θα έχει τη δυνατότητα να συναγωνισθεί με τις υπόλοιπες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επιλεγεί από την επιτροπή του βραβείου για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα βραβεία. Ταυτόχρονα, η LazyPub αυξάνει διαρκώς το πορτφόλιο πελατών, με τελευταίες προσθήκες την Coco-Mat, την Interamerican και την TÜV Austria Hellas.

– Η BugSense ανακοίνωσε την ίδρυση του τρίτου της γραφείου, μετά την Ελλάδα και την Αμερική, αυτή τη φορά στην Ιαπωνία, όπου θα συνεργασθεί με την SunFuture (μία κοινοπραξία μεταξύ της ιαπωνικής Sun Corporation και της αμερικανικής FutureDial). Ως αποκλειστικός διανομέας, η SunFuture θα προσφέρει νέα κανάλια πωλήσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω του γραφείου της BugSense στο Τόκυο. Ήδη η ελληνική εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Yahoo! Japan, για τη χρήση των εργαλείων της BugSense στον εντοπισμό και επιδιόρθωση των προβλημάτων που εμφανίζουν οι εφαρμογές της εταιρείας.

– Η Pinnatta ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τα 100.000 downloads παγκοσμίως, σηματοδοτώντας την κατάκτηση του πρώτου μικρού – αλλά ιδιαίτερα σημαντικού – milestone που είχε θέσει για το 2013. Ο αριθμός χρηστών της υπηρεσίας δεκαπλασιάστηκε, οδηγώντας την εφαρμογή ακόμη και στην 14η θέση του App Store παγκοσμίως στην κατηγορία Social Networking.

– Η Moosend ανακοίνωσε ότι υλοποιεί το επενδυτικό πλάνο προώθησης της πλατφόρμας e-mail marketing που αναπτύσσει στο εξωτερικό, έτσι ώστε μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες να ξεκινήσει δυναμικά το marketing του Moosend στην ευρωπαϊκή αγορά, σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη φάση στις ΗΠΑ και την Ασία. Βραχυπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι η εδραίωση στην ελληνική αγορά, καθώς και η ακόμα μεγαλύτερη επέκταση στις αγορές του εξωτερικού. Ήδη έχουν γίνει κάποια πρώτα βήματα, και θα ακολουθήσουν περισσότερες οργανωμένες κινήσεις σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, και σε δεύτερο λόγο στις ΗΠΑ.

– Ανακοινώθηκε η προκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού για τη σύνδεση startups με τον “κόσμο” των μεγάλων εταιρειών και την καλύτερη εκπαίδευσή τους προς τον επιχειρηματικό “στίβο”. Ο διαγωνισμός “Future Scope“, που διοργανώνεται από την Incubo Strategies σε συνεργασία με τις 180o, απευθύνεται σε ιδέες που αφορούν σε τέσσερεις τομείς που έχουν αναγνωρισθεί ως “πυλώνες” μελλοντικών επενδύσεων και ανάπτυξης τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και για την Ελλάδα ειδικά: την ενέργεια, τον τουρισμό, την υγεία και την τεχνολογία. Η φόρμα κατάθεσης των ιδεών θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

– Ανακοινώθηκε η λειτουργία του IQbility, του “εκκολαπτηρίου” startup εταιρειών που δημιούργησε ο όμιλος Quest σε συνεργασία με το PJ Tech Fund. Oι προτάσεις που θα επιλεγούν να φιλοξενηθούν θα χρηματοδοτηθούν αρχικά με κονδύλια ύψους 30 έως 60.000 ευρώ σε κόστος υποδομών, τεχνικών πόρων και συμβουλευτικών υπηρεσιών, αλλά και σε μετρητά, για ένα διάστημα από 6 έως 9 μήνες, ανάλογα με το project. Ο πρώτος γύρος αιτήσεων για το IQbility έκλεισε τον Μάιο και σύμφωνα με τη διοίκησή του το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε ήταν αρκετά μεγάλο, καθώς δέχθηκε πάνω από 100 προτάσεις, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων πληροφορικής και επικοινωνιών.

– Ο γνωστός συνεργατικός χώρος φιλοξενίας startup επιχειρήσεων 123P λειτουργεί πλέον σε νέους, ανανεωμένους χώρους και με νέο όνομα. To Found.ation μετακινήθηκε στην οδό Ευρυσθέως 2 και διαθέτει 80 θέσεις φιλοξενίας, διαχωρισμένα δωμάτια που εξασφαλίζουν ιδιωτικό χώρο σε startups που θέλουν να εργασθούν εκεί, ενώ προσφέρεται αίθουσα συσκέψεων 12 ατόμων και αίθουσα σεμιναρίων 40 ατόμων. Το Found.ation ξεκίνησε “δυναμικά” στις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του, φιλοξενώντας μία σειρά από events επιχειρηματικότητας, αλλά και το πρώτο σεμινάριο στο πλαίσιο της σειράς “Educ.ation“.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ