TouriSmart: Διαχειριστείτε την τουριστική επιχείρησή σας στο κινητό

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Οι Λεωνίδας Κανελλόπουλος και Μάγκυ Κοντού είναι από τα νεαρότερα μέλη αυτού που έχει δημιουργηθεί ως “οικοσύστημα” των startup τεχνολογικών εταιρειών στην Αθήνα. Στην ηλικία των 26 και 21 (!) ετών αντίστοιχα, με υψηλό εκπαιδευτικό υπόβαθρο (πτυχίο στην Επιστήμη των Υπολογιστών και μεταπτυχιακό στο Mobile Computing and Development) και με εμπειρία για τον Λεωνίδα ήδη από το 2006 σε εταιρεία web design, οι δύο νέοι “τρέχουν” μέσα από τις εγκαταστάσεις του egg (όπου φιλοξενούνται αυτή την στιγμή) τη Simple Apps, μία εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων και εφαρμογών για κινητά και υπολογιστές.

Τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία έχει επεκταθεί και στην κατασκευή πρωτότυπου λογισμικού, με το πρώτο της προϊόν, TouriSmart, μία ολοκληρωμένη σουίτα mobile προϊόντων για κάθε τουριστική επιχείρηση, να αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Παρ’ ότι προερχόμαστε από έναν περισσότερο τεχνικό χώρο αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ επιχειρηματικά κατά κύριο λόγο για τη χαρά της δημιουργίας: Κάθε μέρα δημιουργούμε από το μηδέν καινούρια πράγματα, κάτι που ειδικά στον τομέα μου, είναι το σημαντικότερο“, τονίζει στο EMEAgr ο Λ. Κανελλόπουλος, όταν συναντήσαμε την ομάδα της Simple Apps στο γραφείο τους, προσθέτοντας τη “διάσταση” της δυσχερούς αγοράς εργασίας όπως διαμορφώνεται για τους νέους της ηλικίας του:

Είδα ότι αυτή την στιγμή στην αγορά δεν υπάρχουν τόσες ευκαιρίες. Ακόμα και στις δουλειές που μπορείς να είσαι, ούτε κάνεις κάτι τόσο δημιουργικό, ούτε πιστεύω ότι στο στάδιο αυτό θα κέρδιζα κάτι. Ήταν ένα ακόμα έναυσμα για ξεκινήσουμε αυτή την startup που την συζητάγαμε καιρό“.

Από την πλευρά της, η Μ. Κοντού, προσφάτως αποφοιτήσασα, επομένως χωρίς προηγούμενες ευκαιρίες εργασιακής εμπειρίας, θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε μία συγκυρία που ευνοεί τη δραστηριοποίηση με το επιχειρείν:

Λόγω των startups και της εξέλιξής τους, το περιβάλλον μας ευνοεί όλους να ασχοληθούμε με το επιχειρείν, είτε έχουμε τεχνικό υπόβαθρο είτε πιο θεωρητικό. Ήδη έχουμε δει σε προγράμματα ‘εκκόλαψης’ ή σε διαγωνισμούς ανθρώπους από διαφορετικά περιβάλλοντα και κλάδους να συνδέονται μαζί και να δουλεύουν πάνω σε καινούριες ιδέες. Είναι αναγκαία μία αλλαγή ώστε οι νέοι να μπορέσουμε να δώσουμε το καλύτερο δυνατόν για να αλλάξουμε αυτή την εποχή. Γιατί να μην γίνει αυτό μέσω της επιχειρηματικότητας;“, διερωτάται.

simple apps tourismart egg leonidas kanellopoulos magy kontou 454280

Έχοντας εντάξει προσφάτως στο “δυναμικό” της νεοσύστατης εταιρείας και τον Ηλία Τσέτσο, ως υπεύθυνο IT, η Simple Apps αναμένει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να διαθέσει εμπορικά το TouriSmart.

Όπως εξηγούν στο EMEAgr οι ιδρυτές της Simple Apps, πρόκειται για ένα “οικοσύστημα” εφαρμογών που απευθύνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις και κυρίως σε επιχειρήσεις παροχής στέγασης, όπως ξενοδοχεία, ξενώνες, κάμπινγκ, χιονοδρομικά κέντρα, κλπ. To TouriSmart “εξοπλίζει” τον επιχειρηματία με μία εταιρική mobile εφαρμογή, ένα σύστημα διαχείρισης της εφαρμογής και ένα σύστημα διαχείρισης της ίδιας της επιχείρησης (ERP).

Με το λογισμικό η επιχείρηση μπορεί εύκολα και γρήγορα να δημιουργεί και να διαχειρίζεται μία εφαρμογή η οποία όχι μόνο επιτρέπει στον πελάτη να έχει άμεση πρόσβαση μέσα από τη συσκευή του σε τοπικούς τουριστικούς οδηγούς και σε πληροφορίες για την επιχείρηση, αλλά και στις ίδιες τις υπηρεσίες της επιχείρησης, ολοκληρώνοντας ενέργειες όπως κρατήσεις, μία παραγγελία από το εστιατόριο ή το μπαρ του ξενοδοχείου, η κλήση της υπηρεσίας δωματίου κοκ.

Αντίστοιχα, ο επιχειρηματίας, πέραν της διαχείρισης του περιεχομένου της εφαρμογής με την οποία επικοινωνεί με τον πελάτη του, μέσω του ERP συστήματος έχει τη δυνατότητα διαχείρισης των διαδικασιών της ίδιας της επιχείρησής του, των κρατήσεων, του πελατολογίου, των παραγγελιών, των κοστολογήσεων, του εστιατορίου του ξενοδοχείου κλπα.

Όλα αυτά επιτρέπουν στις συνεργαζόμενες τουριστικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές παρέχοντας επιπλέον υπηρεσίες, ενώ προσφέρονται με πολύ χαμηλό κόστος και χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη υποδομή από τις ίδιες τις επιχειρήσεις (υπολογιστές, server).

Το TouriSmart κάνει τη ζωή του επιχειρηματία πιο εύκολη: Μπορεί σε μία μικρή κινητή συσκευή (smartphone ή tablet) να έχει τις πληροφορίες για την επιχείρησή του και να διαχειριστεί ‘on the go‘ όλες τις διαδικασίες της“, εξηγεί ο Λ. Κανελλόπουλος.

touriSmart promo 454310

Το προϊόν της εταιρείας θα γίνει διαθέσιμο αρχικά εντός του Νοεμβρίου, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες τουριστικών γραφείων, ιδιωτών ή Δήμων για τη δημιουργία κινητών εφαρμογών “στοχευμένων” σε μορφή τουριστικού οδηγού, και θα αφορά στη διάθεση του συστήματος δημιουργίας και διαχείρισης του περιεχομένου της εφαρμογής. Το δεύτερο “κομμάτι” του λογισμικού, που αφορά στη διαχείριση των διαδικασιών τουριστικών επιχειρήσεων αναμένεται να τεθεί σε εμπορική διάθεση από τις αρχές του 2014, μετά και την ολοκλήρωση της ανάδρασης που λαμβάνει η εταιρεία από τη δοκιμαστική χρήση του λογισμικού από επιχειρήσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η ιδέα για το TouriSmart παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012 στο διαγωνισμό Crazy Business Ideas, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση, κέρδισε τη δεύτερη θέση στην εκδήλωση Startup Live Athens #3 (με τη συμμετοχή και των Μάρα Καποτά και Μάρθα Τακλάκογλου) και από τον Μάιο φιλοξενείται στο egg, το πρόγραμμα 12μηνης “εκκόλαψης” επιχειρηματικών ιδεών της Eurobank και της μονάδας Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά.

Το egg έφτιαξε έναν πάρα πολύ ωραίο χώρο που σε κάνει να θέλεις να είσαι μέσα και να περνάς εδώ τις ώρες σου, είτε δουλεύοντας είτε ακόμα και διασκεδάζοντας ή δικτυώνοντάς σε με τις υπόλοιπες ομάδες. Υπάρχει ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα σε όλο το κτήριο. Όλοι μιλάνε μεταξύ τους, θέλουν να γνωριστούν και να βοηθηθούν, ρωτάνε για τις ιδέες τους, ρωτάνε για τη δική σου. Επίσης, αναπόσπαστο κομμάτι της ημέρας μας είναι το playroom“, αναφέρει ο Λ. Κανελλόπουλος.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης κάθε ομάδα έχει έναν μέντορα που προέρχεται από κάποιον τομέα κοντά σε αυτόν που δραστηριοποιείται η εταιρεία. Εμείς έχουμε τον Φώτη Αντωνόπουλο, ο οποίος είναι πολύ κοντά στο στοιχείο μας και γνωρίζει πώς ακριβώς θα πρέπει να προωθήσουμε το προϊόν μας. Μεταξύ μας υπάρχει μία άμεση ανάδραση που μας βοηθάει να βελτιώνουμε το προϊόν μας“, τονίζει η Μ. Κοντού.

Οι πρωτοβουλίες υποστήριξης των νέων που θέλουν να μπουν στον “κόσμο” των επιχειρήσεων, όπως είναι το egg, είναι πολύ σημαντικές μας τονίζουν οι άνθρωποι της Simple Apps, καθώς τoυς δίνει τη δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με μεγάλες, καθιερωμένες εταιρείες μαθαίνοντας πώς λειτουργεί η αγορά “έξω” από το πρόγραμμα.

Και για τους ανθρώπους του egg, το πρόγραμμα είναι ένας προσωπικός στόχος και καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να μας βοηθήσουν σε υποδομές και υπηρεσίες. Αν επιτύχουμε εμείς, θα έχει επιτύχει το πρόγραμμα, επομένως έχει επιτύχει ένα κομμάτι της Ελλάδας“, τονίζουν οι Λ. Κανελλόπουλος και Μ. Κοντού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ