Επιχειρηματική βιωσιμότητα και πολιτισμό ανέδειξε το Startup Live Athens #3

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Η AppliVersity, η ιδέα για ένα online marketplace που θα συνδέει υποψήφιους MBA’ers με πεπειραμένους συμβούλους, “γνώστες” του ακαδημαϊκού χώρου, κατέλαβε την πρώτη θέση στο διαγωνιστικό μέρος του event νεανικής επιχειρηματικότητας Startup Live Athens #3, το οποίο με θέμα τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα διοργανώθηκε το τριήμερο 7 έως 9 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του ALBA Graduate School στο κέντρο της Αθήνας. Μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε και η ιδέα LocArt, η οποία απέσπασε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ για τη μετατροπή της ιδέας σε πραγματική επιχείρηση που χορήγησε το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, το οποίο και υποστήριξε τη διοργάνωση ολόκληρης της εκδήλωσης.

Συγκεκριμένα, η AppliVersity φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία διαδικτυακή αγορά στην οποία υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένους συμβούλους, οι οποίοι θα προσφέρουν υπηρεσίες όπως έλεγχος ακαδημαϊκών εργασιών, βιογραφικού ή επιμέλεια ολόκληρης της αίτησης ενός υποψήφιου φοιτητή σε ένα πανεπιστήμιο, έναντι ενός χρηματικού αντιτίμου που θα το ορίζουν οι ίδιοι. Στόχος είναι εν τέλει να δημιουργηθεί μία αυτόνομη online κοινότητα στο πλαίσιο ενός κοινωνικού δικτύου, που θα επιτρέπει στους υποψήφιους να επιλέγουν τον σύμβουλο της προτίμησής τους από μία ευρεία “γκάμα” ανθρώπων και από την άλλη οι σύμβουλοι να δημιουργούν το δικό τους “δίκτυο” ανθρώπων ανάμεσα στους υποψήφιους.

Το χρηματικό έπαθλο που είχε προαναγγείλει το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη και θα αφορούσε σε ιδέες πάνω στον τομέα του πολιτισμού απενεμήθη στη LocArt, μία ιδέα η οποία στοχεύει να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινότητες μέσω της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τέχνης, προβάλλοντας αυθεντικές τουριστικές εμπειρίες σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Συγκεκριμένα, η ιδέα προτείνει την εκμετάλλευση φυσικών χώρων πολιτισμού με τη διεξαγωγή καλλιτεχνικών workshops, εκθέσεων τέχνης και δοκιμή τοπικών προϊόντων.  Στόχος είναι η ιδέα να αναπτυχθεί αρχικά στο ιστορικό χωριό σε ό,τι αφορά στην αγγειοπλαστική και την κεραμική τέχνη Θραψανό Ηρακλείου Κρήτης και εν συνεχεία να εφαρμοσθεί σε άλλους χώρους πολιτισμού στην Ελλάδα όπως στην Πύλο, την Νεμέα, την Μακεδονία κλπα.

startup live athens 3_locart_454300Αξίζει να σημειωθεί ότι την ιδέα για το χρηματικό έπαθλο επέλεξε η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, ενώ και οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη έδειξαν ιδιαίτερη ικανοποίηση για την επιλογή της ιδέας. “Η LocArt έδειξε έναν τρόπο για να μετατρέψουμε τον πολιτισμό σε επιχείρηση“, τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωάννης Παλαιοκρασσάς μιλώντας στην νικήτρια ομάδα. “Οι Έλληνες δεν το έχουμε κάνει αυτό εδώ και πολύ καιρό. Με αυτήν την ιδέα μπορείτε να επιστρέψετε την ιδιοκτησία των ελληνικών αρχαιοτήτων στο κοινό“, πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Λάγιος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος ανέφερε ότι “σήμερα είδαμε μερικές ‘σπίθες’ σε ένα ‘βαρετό’ ζήτημα όπως είναι αυτό του πολιτισμού και αυτός ήταν ο στόχος του Ιδρύματος. Διαδώστε αυτές τις ‘σπίθες’ και δημιουργήστε ‘φωτιά’“.

Στη δεύτερη θέση του Startup Live Athens #3 βρέθηκε η SimpleApps, η ιδέα για μία online πλατφόρμα που θα επιτρέπει τη δημιουργία και διαχείριση εταιρικών εφαρμογών για smartphones και tablets από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Η πλατφόρμα θα είναι εμπλουτισμένη με όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που πρέπει να περιλαμβάνει κάθε επαγγελματική εφαρμογή, ενώ θα προσφέρει μεγάλη χρηστικότητα και ευκολία ενσωματώνοντας λειτουργίες “drag & drop” για τη δημιουργία της εφαρμογής.

Την τρίτη θέση κατέκτησε η ιδέα Foodle, η οποία παρουσιάσθηκε προσφάτως και στο Startup Weekend Athens. Αφορά στη δημιουργία μίας μηχανής αναζήτησης για συνταγές με βάση τα υλικά που έχει ο χρήστης στο ψυγείο του, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα σε σεφ να καταχωρίσουν τις συνταγές τους και να γίνουν γνωστοί.

Η νικήτρια ομάδα θα λάβει ως έπαθλο δύο εισιτήρια για να συμμετάσχουν στο Pioneers Festival, ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη. Οι τρεις νικήτριες ομάδες θα λάβουν επίσης τη δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών 50% για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ALBA Graduate Business School at The American College και έναν χρόνο δωρεάν συνδρομής στο Loft2Work, αλλά και δωρεάν προγράμματα καθοδήγησης και υποστήριξης από την Stepping Stones.

Συνολικά παρουσιάσθηκαν οκτώ ιδέες:
YouCurate: Αφορά στη δημιουργία προσωπικών ντοκιμαντέρ τέχνης από τους ίδιους τους επισκέπτες ενός μουσείου ή ενός χώρου πολιτισμού. Η εταιρεία θα συνεργάζεται με τους χώρους και θα προσφέρει στους επισκέπτες τους τα μέσα (όπως κάμερες βιντεοσκόπησης) και τους εξειδικευμένους ανθρώπους που θα τους επιτρέπουν να δημιουργούν το δικό τους ντοκιμαντέρ και να το ανεβάζουν στην online πλατφόρμα της εταιρείας προκειμένου να το διαμοιρασθούν με άλλους χρήστες.

Wunderheft: Αφορά στη δημιουργία μίας εφαρμογής που θα επιτρέπει σε όσους μαθαίνουν μία ξένη γλώσσα να σημειώνουν και να εξασκούν το συγκεκριμένο λεξιλόγιο για το οποίο ενδιαφέρονται. Η ιδέα ενσωματώνει στοιχεία gamification για την ευκολότερη εκμάθηση των λέξεων, ενώ μέσω της τεχνολογίας γεω-εντοπισμού θα προσφέρει τη δυνατότητα σε τουρίστες ή διαμένοντες σε μία ξένη χώρα να αναζητήσουν χρηστικό λεξιλόγιο για τη διαμονή τους εκεί.

Athens’ Agora: Αφορά στην “αναβίωση” της αθηναϊκής Αγοράς, ως σημείο διαλόγου και ανθρώπινης διάδρασης. Με αφορμή την έλλειψη βιώσιμης παραγωγής πολιτισμού στις σύγχρονες πόλεις, η ιδέα προτείνει τη δημιουργία ενός χώρου σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου θα διοργανώνονται εβδομαδιαίες εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν συζητήσεις, workshops, διάλογο πολιτών, ζωντανές εμφανίσεις καλλιτεχνών, ομαδικές ασκήσεις ευεξίας, αλλά και μία μικρή καταναλωτική αγορά και χώρους εστίασης ή αναψυκτήρια.

People & Ideas: Πρόκειται για μία πλατφόρμα ανακάλυψης γνώσης, η οποία βρίσκεται ήδη στον “αέρα” και μετρά πάνω από 9.000 μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα και πάνω από 1.700 άρθρα. Το περιεχόμενο θα προσφέρεται δωρεάν, απλοποιημένο σε σχέση με άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες και σε προσαρμοσμένη μορφή. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία κοινότητα συγγραφέων-ειδικών στο αντικείμενο για το οποίο γράφουν, η οποία θα μοιράζεται κοινές αξίες και θα δημιουργεί περιεχόμενο δωρεάν, το οποίο όμως θα μπορεί να αγοράζουν μέσω σχετικών αδειών οργανισμοί όπως σχολεία ή εκπαιδευτικά ιδρύματα και μέσα επικοινωνίας, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για τους σκοπούς τους ή για να το αναπαράγουν.

startup live athens 3_slide_454300Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απετέλεσαν οι Μανώλης Γεωργάτσος, ο οποίος διαχειρίζεται τις διαδικασίες επιλογής και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους επιλεγμένους επιχειρηματίες της Endeavor Greece, η Αλεξάνδρα Χολή, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Metavallon, και ο Δρ. Νικόλαος Μυλωνόπουλος, Αντιπρύτανης και Αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο ALBA Graduate Business School.

Στους μέντορες που καθοδήγησαν και υποστήριξαν τις ομάδες καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου συμμετείχαν η Άντρεα Σολωμονίδου, συνιδρύτρια της Cubik-S και Incubo Strategies, ο Αλέξης Κομσέλης, διευθυντής του AHEAD, Alba Hub for Enterprise and Development, η Πετρούλα Καραγιάννη, συνιδρύτρια του δικτύου για την εκπαίδευση Gnosis, o Φίλιππος Μπρίνκμανν, συνιδρυτής της travelplanet24, ο Θωμάς Δούζης, συνιδρυτής των εταιρειών Δίαυλον και Έργον, η Κωνσταντίνα Τσοέρερ, ακτιβίστρια κοινωνικής καινοτομίας και από τους δημιουργούς του Startup Live Athens, ο Δημήτρης Πρωτοψάλτου, ιδρυτής της Future Library, o Florian Kapitza, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Aiduction και ο Fabio Caballi, ιδρυτής της εταιρείας Genes.

Η διοργάνωση επεφύλασσε και μία τελευταία “έκπληξη” στους παριστάμενους, καθώς η καθώς όπως ανακοίνωσε μέσω διαδικτυακής κλήσης από τις ΗΠΑ η Αφροδίτη Μπουικίδη, σύμβουλος στην “Ashoka – Innovators for the Public” από τις ΗΠΑ, η πρωτοβουλία αυτή προγραμματίζει να ξεκινήσει τη λειτουργία της και στην Ελλάδα.

Θερμό χειροκρότημα στο κλείσιμο έλαβε και η διοργανώτρια ομάδα του Startup Live Athens #3, η οποία αποτελείται και η ίδια από νέους φοιτητές και απόφοιτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ