Επένδυση 430.000 ευρώ για την Total Eclipse με το Openfund “οδηγό”

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Την έκτη κατά σειρά επένδυσή του σε ελληνική startup εταιρεία κατά τη δεύτερη περίοδο της λειτουργίας του ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά, μέσω του δημοφιλούς τεχνολογικού blog TechCrunch, το Jeremie-Openfund. Πρόκειται για επένδυση “σποράς” ύψους 430.000 ευρώ (580.000 δολαρίων) στην Total Eclipse, ένα ανεξάρτητο στούντιο ανάπτυξης casual games για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητές συσκευές από την Θεσσαλονίκη, η οποία “έκλεισε” με κύριο χρηματοδότη το Jeremie-Openfund και τη συμμετοχή έτερων επενδυτικών “αγγέλων”.

Η χρηματοδότηση αυτή θεωρείται ένα ακόμη “ορόσημο” τόσο στη λειτουργία του επενδυτικού ταμείου (καθώς, σύμφωνα με πληροφόρηση του EMEAgr, αφορά στο μεγαλύτερο ποσό που έχει διαθέσει μέχρις στιγμής το Jeremie-Openfund για επένδυση στην οποία συμμετείχε) όσο και στο ευρύτερο ελληνικό “οικοσύστημα” των startup (καθώς αποτελεί την πρώτη VC επένδυση για εταιρεία που προέρχεται από την Θεσσαλονίκη).

Στόχος με την είσοδο των επενδυτών είναι η Total Eclipse να εκπληρώσει το φιλόδοξο επιχειρηματικό της σχέδιο, να καθιερωθεί δηλαδή ως ένα κορυφαίο brand στο casual gaming σε όλες τις πλατφόρμες. Η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας που αναπτύσσει εσωτερικά η εταιρεία, στην κυκλοφορία μίας σειράς παιχνιδιών σε διαφορετικές πλατφόρμες και αγορές, καθώς και στη διεύρυνση της ομάδας της εταιρείας. Ήδη, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας επένδυσης, η Total Eclipse μετακινήθηκε σε νέα γραφεία και προχώρησε στην πρόσληψη δύο μηχανικών λογισμικού και ενός εικονογράφου.

total eclipse team 454280“Στην Total Eclipse διακρίναμε ένα ‘κρυμμένο διαμάντι‘, ένα μικρό στούντιο από τη Βόρεια Ελλάδα που ‘αθόρυβα’ σχεδιάζει παιχνίδια παγκόσμιας κλάσης. Πιστεύουμε ότι αυτός ο ‘γύρος’ χρηματοδότησης θα δώσει στο brand της Total Eclipse την ‘ώθηση’ που τόσο πολύ αξίζει”, ήταν το σχόλιο του Γιώργου Κασσελάκη, διαχειριστή του Jeremie-Openfund.

Η Total Eclipse ιδρύθηκε το 2004 στη Θεσσαλονίκη από τα αδέλφια Αργύρη και Δημήτρη Μπεντίλα, δύο φανατικούς φίλους των ηλεκτρονικών παιχνιδιών από παιδιά, οι οποίοι είναι αυτοδίδακτοι στην εκμάθηση γλωσσών προγραμματισμού και ανάπτυξης παιχνιδιών. Στα εννέα χρόνια “ζωής” της, η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες χώρες επτά συνολικά παιχνίδια διαφορετικού είδους και σε διαφορετικές πλατφόρμες. Τα παιχνίδια που αναπτύσσει η Total Eclipse σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζονται από την προσοχή στη λεπτομέρεια και την εστίαση στη διασκέδαση του παίκτη.

Ο πιο δημοφιλής τίτλος της εταιρείας είναι μέχρι στιγμής η σειρά “Clockwork Man“, ένα παιχνίδι περιπέτειας για Windows, Mac και Linux, το οποίο καλεί τους παίκτες να βρουν κρυμμένα αντικείμενα σε ένα Βικτοριανό μετά-αποκαλυπτικό σύμπαν εμπνευσμένο από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο συγκεκριμένος τίτλος ήταν ο πρώτος που εισήγαγε στο συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών την ιδέα της βυθιζόμενης κύλισης της οθόνης και των σκηνών με δυνατότητα εστίασης. Οι πωλήσεις του ανήλθαν σε χιλιάδες αντίτυπα, ενώ ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια που λανσαρίστηκε για το Steam στο Linux.

Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία της Total Eclipse είναι ένα παιχνίδι παζλ για iOS με τίτλο “A Clockwork Brain“, το οποίο συνδυάζει την επίλυση παζλ με την εξάσκηση του μυαλού, ενώ έχει ξεπεράσει τα 750.000 downloads μέσω αποκλειστικά οργανικής ανάπτυξης και έχει λάβει ενθουσιώδεις κριτικές από τους παίκτες του.

TCM2Έχουμε επιτύχει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια: λάβαμε σημαντική χρηματοδότηση από εκδότες παιχνιδιών, κρατήσαμε τα δικαιώματα κάθε διανοητικής περιουσίας που αναπτύξαμε, επιχειρήσαμε να εκδώσουμε παιχνίδια μόνοι μας, διαθέσαμε τα παιχνίδια μας χωρίς περιορισμούς, υποστηρίξαμε το Linux και κυκλοφορήσαμε στο Steam. Στον ‘πυρήνα’ των προσπαθειών μας βρίσκεται η επιθυμία να δημιουργούμε παιχνίδια απολαυστικά τόσο για τους νέους όσο και τους μεγαλύτερους, με τα οποία να μπορούν να διασκεδάσουν όλοι. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα εργασθούμε μαζί με το Jeremie-Openfund για να εκπληρώσουμε το όραμά μας για αυτό το νέο κεφάλαιο στην ‘ιστορία’ της Total Eclipse”, δήλωσε από την πλευρά του σχετικά με τη συμφωνία ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας Αργύρης Μπεντίλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ