Εννέα βιβλιοθήκες καινοτομίας από Future Library – ‘Ιδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” – Google

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Η συνεργασία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Future Library με εννέα Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας, με σκοπό να μετατραπεί, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, ένα κομμάτι των βιβλιοθηκών σε MEDIA Lab, σε νέους δηλαδή ελκυστικούς και άνετους χώρους δημιουργικότητας, ανακοινώθηκε πριν λίγες ώρες σε συνέντευξη Τύπου.

Στην προσπάθεια αυτή του Future Library συμμετέχει και η Google, η οποία θα παράσχει τεχνογνωσία στη σχεδίαση χώρων που προάγουν την δημιουργικότητα και την καινοτομία και θα ενισχύσει την εκπαίδευση των υπάλληλων των βιβλιοθηκών σε θέματα βέλτιστης εκμετάλλευσης του διαδικτύου και της τεχνολογίας.

Πρόκειται για τις βιβλιοθήκες: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου, Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

Οι βιβλιοθήκες επελέχθησαν με βάση προγενέστερη αξιολόγηση από την Future Library με βάση τις υποδομές που διαθέτουν και μπορούν να φιλοξενήσουν τη δράση και κυρίως τη δεκτικότητα των βιβλιοθηκών και των τοπικών αρχών για αλλαγή.

Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Πρωτοψάλτου, διαχειριστής της πρωτοβουλίας Future Library, η δράση αφορά στη διαμόρφωση ενός μέρους των χώρων των βιβλιοθηκών σε MEDIA Lab, προκειμένου να αποτελέσουν “κοιτίδες” δημιουργικότητας, έκφρασης, συνάθροισης και πρόσβασης στη γνώση για τα μέλη των τοπικών κοινωνιών. Στόχος είναι οι διαμορφωμένες βιβλιοθήκες να προσελκύουν μαθητές, φοιτητές, ανέργους και μετανάστες ηλικίας 18 – 34 ετών, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτές τις κατηγορίες.

Η δράση μέσα από αυτή την αρχιτεκτονική διαμόρφωση στοχεύει στο να φέρει τις τοπικές κοινωνίες σε επαφή με το βιβλίο, τις τέχνες και τις νέες τεχνολογίες, ώστε να διοχετεύσουν το μικρόβιο του πειραματισμού και της επιχειρηματικότητας στο DNA των βιβλιοθηκών, ως οργανισμών.

Όπως παρουσίασε ο Αλέξανδρος Κομνηνός, αντιπρόεδρος του αρχιτεκτονικού γραφείου A&M Architects που κέρδισε το διαγωνισμό για τη διαμόρφωση των νέων χώρων μέσα στις εννέα βιβλιοθήκες, κάθε βιβλιοθήκη θα αποκτήσει επτά νέους χώρους:
– Χώρους ανάγνωσης και μελέτης, απομονωμένους από το θόρυβο του υπόλοιπου χώρου.
Στούντιο ηχογραφήσεων, βιντεοσκοπήσεων και μουσικής.
– “Σταθμούς” σύνδεσης στο διαδίκτυο.
– Σημεία αναζήτησης βιβλίων από τη συλλογή της βιβλιοθήκης.
Τοίχο προβολών και προσωπικής έκφρασης.
– Σημείο ομαδικής ανάγνωσης ή εκμάθησης.
– Κοινό τραπέζι.

Οι χώροι μπορεί να μεταβάλλονται μέσα στην ημέρα ή ανάλογα με τη δράση που πραγματοποιείται, παίρνοντας έτσι μορφή από τη χρήση ή τη χρηστικότητα που τους δίνουν οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης, προσκαλώντας την τοπική κοινότητα σε μία συμμετοχική διαδικασία.

Η κατασκευή των νέων χώρων στις βιβλιοθήκες θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013 και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διεξαγωγή δράσεων καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού, επιχειρηματικού κοκ. χαρακτήρα μέσα σε αυτούς.

Για το λόγο αυτό οι συντελεστές απηύθυναν κάλεσμα στις δημιουργικές ομάδες όλης της χώρας που θέλουν να συνδράμουν και να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία να καταθέσουν τις ιδέες τους για δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στους MEDIA Labs, οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται πιλοτικά μετά την ολοκλήρωση των χώρων.

MEDIA Labs 3_future libraryΗ δράση έχει προγραμματισθεί να “τρέξει” με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” μέχρι το 2015. Όπως τόνισε και η Εύα Πολυζωγοπούλου, επικεφαλής της Ομάδας Παιδείας, Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος το 60% των  συνολικών του δωρεών κατευθύνεται σε προγράμματα για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις τέχνες, πολλά από τα οποία απευθύνονται στους νέους και στην δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών. “Πιστεύουμε ακράδαντα στην ανάγκη να υποστηρίξουμε με όσα μέσα διαθέτουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες και τις δράσεις που θα εξοπλίσουν με τα αναγκαία εφόδια την κοινωνία για τον 21ο αιώνα“, τόνισε.

Μετά το 2015, στόχος είναι να έχει δημιουργηθεί η υποδομή και η κουλτούρα που θα επιτρέψει στις Δημοτικές βιβλιοθήκες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν και να αναπτύσσουν τα MEDIA Labs στηριζόμενες στις δικές τους “δυνάμεις”, σε συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Σημαντική είναι και η βοήθεια που προσφέρει η Google, η οποία, όπως εξήγησε ο Διονύσης Κολοκοτσάς, Public Policy Manager της εταιρείας, θα υλοποιηθεί σε δύο άξονες:
– Παροχή κάποιας βασικής τεχνογνωσίας στην A&M Architects για τη διαμόρφωση των χώρων στο θελκτικό και ευχάριστο πρότυπο των γραφείων του τεχνολογικού “κολοσσού”.
– Παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης των υπαλλήλων των βιβλιοθηκών στη χρήση του Διαδικτύου, των νέων τεχνολογιών, των κοινωνικών δικτύων και των διαδικτυακών εφαρμογών.

Όραμα της Google στην Ελλάδα είναι, όπως τονίσθηκε, να μετεξελιχθούν οι ελληνικές δημόσιες βιβλιοθήκες από χώρους φύλαξης και οργάνωσης των βιβλίων σε σημεία αναφοράς για τις τοπικές κοινωνίες  και σε χώρους ανταλλαγής ιδεών, καινοτομίας και πρόσβασης στην παγκόσμια γνώση.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν και οι δήμαρχοι των Δήμων στις βιβλιοθήκες των οποίων θα υλοποιηθούν τα MEDIA Labs, οι οποίοι υπερτόνισαν την σπουδαιότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας για τις τοπικές κοινότητες, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους νέους των περιοχών να έρχονται σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό και την καινοτομία μένοντας στις βιβλιοθήκες των Δήμων.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η Future Library ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” με στόχο να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στην “καρδιά” των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Το 2012 υλοποίησε 8 ανακαινίσεις σε βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδος και “έτρεξε” 1.450 καλοκαιρινές δραστηριότητες σε βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδος. Για το καλοκαίρι του 2013 έχουν προγραμματισθεί 3.400 αντίστοιχες δραστηριότητες σε 72 βιβλιοθήκες, οι οποίες αντιστοιχούν σε σχεδόν 7.000 ώρες εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ