Vero W120i: Οι “υβριδικοί” υπολογιστές δείχνουν το δρόμο

Καθώς το ψηφιακό περιεχόμενο, αλλά και οι εφαρμογές στις οποίες δουλεύουμε, “περνάνε” όλο και περισσότερο στο cloud, πληθαίνουν οι χρήστες που ανακαλύπτουν ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και με λιγότερο ισχυρά (και ακριβά) συστήματα, αλλά και να συνδυάσουν τη δουλειά με τη διασκέδαση.

Σε αυτή την τελευταία προσβλέπουν κυρίως τα tablets, η αγορά των οποίων στην Ελλάδα γνώρισε μία έκρηξη, ενώ τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία πτώση, κυρίως επειδή οι χρήστες που απέκτησαν tablet δεν έχουν ουσιαστικό λόγο να το αντικαταστήσουν, αφού, στις περισσότερες περιπτώσεις, εξακολουθούν να “κάνουν τη δουλειά τους”.

Από την άλλη πλευρά, η ύπαρξη και η λειτουργικότητα ενός “κανονικού” πληκτρολογίου είναι κάτι που δε μπορεί να υποκατασταθεί από το “εικονικό” πληκτρολόγιο του tablet, το οποίο χρησιμεύει κυρίως για σύντομα μηνύματα σε προγράμματα instant messaging και social media.

Notebook ή tablet λοιπόν; Γιατί όχι και τα 2, αφού το κάθε ένα εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες; Ακόμα καλύτερα, δε θα ήταν ιδανικό μία συσκευή να μπορούσε να τα συνδυάσει και τα 2;

Αυτό ακριβώς έρχονται να πετύχουν οι “υβριδικοί” υπολογιστές, που συνδυάζουν την λειτουργικότητα ενός notebook με “κανονικό” πληκτρολόγιο, με την ευχρηστία ενός tablet. Για το λόγο αυτό δεν είναι τυχαία η ολοένα και ευρύτερη αποδοχή τους από τους χρήστες.

Στο πλαίσιο αυτό, κάναμε μία δοκιμή μακράς διαρκείας στο υβριδικό Vero W120i της Oktabit, και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Σχέδιο, μέγεθος, βάρος

Όπως και κάθε “υβριδικός” υπολογιστής, το W120i καλείται να αποδώσει τον ιδανικό συνδυασμό χαμηλής τιμής, απόδοσης, λειτουργικότητας και ποιότητας κατασκευής. Για το λόγο αυτό έχει επιλεχθεί ένας “σοβαρός” και λιτός εξωτερικός σχεδιασμός.

Το συνολικό βάρος του συστήματος είναι σχετικά χαμηλό, κάτι περισσότερο από ένα κιλό, ενώ μειώνεται φυσικά περισσότερο όταν το σύστημα χρησιμοποιείται χωρίς το πληκτρολόγιο.20170406_234014Μιλώντας για το πληκτρολόγιο, αυτό δε διαθέτει μπαταρία καθώς τροφοδοτείται από το tablet, είναι πολύ καλής ποιότητας, με πλήκτρα που αφήνουν πολύ καλή αίσθηση, ενώ από την άλλη είναι μικρό, και όσο βαρύ “χρειάζεται” ώστε όταν το χρησιμοποιεί κάποιος να μην υπάρχει το ενοχλητικό φαινόμενο που το ίδιο το tablet τραβάει” το πληκτρολόγιο προς τα πίσω.

Σε ότι αφορά στην οθόνη του W120i, αυτή είναι μεγέθους 11 ιντσών και διακρίνεται για την υψηλή της ανάλυση που φτάνει τα 1920 x 1200 pixels.20170406_234314Το χρωματικό εύρος είναι άριστο, ενώ ειδικά τα “βασικά” χρώματα όπως το άσπρο, προβάλλονται χωρίς ενοχλητικές αποχρώσεις και διαβαθμίσεις. Μοναδικό μειονέκτημα οι μικρές γωνίες θέασης, θυσία που έχει γίνει προφανώς για περιορισμό του κόστους.

Σε κάθε περίπτωση η οθόνη του Vero είναι απόλυτα ικανοποιητική. Η υψηλή της ανάλυση την κάνει εύχρηστη για το γραφικό περιβάλλον των Windows, ενώ η διαγώνιος των 11 ιντσών κάνει την επαγγελματική χρήση του W120i δυνατή, έστω και για μικρά χρονικά διαστήματα κάθε φορά.

Στην πράξη

Το Vero έχει ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων προκειμένου να προσφέρει στον χρήστη του την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης στην κατηγορία τιμής του. Εκτός του πληκτρολογίου, το ίδιο το tablet έχει δύο κανονικού μεγέθους USB θύρες, μια στο αριστερό και μια στο δεξί μέρος, και έτσι δεν απαιτείται η χρήση κάθε είδους ξεχωριστού “αντάπτορα” για την σύνδεση συσκευών, κάτι δυστυχώς συνηθισμένο σε ακριβότερες προτάσεις.20170406_234343Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται και η mini HDMI θύρα για την σύνδεση του Vero σε τηλεόραση ή Monitor. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η θύρα φόρτισης του Vero. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη γνωστή “usb” πρακτική των tablets, πρόκειται για μία θύρα που δέχεται βύσμα τύπου “καρφί”, παρόμοιο με αυτό που δέχονται τα “κανονικά” notebooks.

 

Η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε ένα “κλασικό” βύσμα τύπου micro USB ή USB Type C ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό από τη στιγμή που η τάση τροφοδοσίας του W120i είναι 9 volt, και βάσει προδιαγραφής από τη USB θύρα περνάει ρεύμα έως 5 volt. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα το W120i να φορτίζει μόνον με το δικό του φορτιστή, και για το λόγο αυτό θα θέλαμε το καλώδιό του να είναι λίγο μακρύτερο από το περίπου 1,5 μέτρο που είναι.

Λειτουργικό σύστημα

Το Vero έρχεται με τα Windows 8.1 της Microsoft προεγκατεστημένα, κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει ο χρήστης του. Με δεδομένο ότι πρόκειται για “νόμιμη” έκδοση των Windows 8.1, είναι δυνατή η δωρεάν αναβάθμιση τους σε Windows 10.

Αυτή ήταν και η πρώτη μας ενέργεια μετά την ενεργοποίηση τους, αφού τα Windows 8.1 μάλλον αδικούν το μηχάνημα, σε πλήρη αντίθεση με το νεότερο λειτουργικό της Microsoft. Βασιζόμενο σε επεξεργαστή της Intel, το Vero προσφέρει την πλήρη και κανονική έκδοση των Windows 10, με μοναδικό περιορισμό τις δυνατότητες του hardware στο εσωτερικό του.

Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης του μπορεί να εγκαταστήσει κάθε είδους εφαρμογή από το “κατάστημα” της Microsoft αλλά και από εξωτερικές πηγές, ακριβώς όπως και σε κάθε άλλο υπολογιστή.

Επεξεργαστής και μνήμη

Στο εσωτερικό του Vero βρίσκεται ο Atom Z3735F επεξεργαστής της Intel. Ο βασικός λόγος ύπαρξης του, και ο λόγος που έχει σχεδιαστεί από την Intel είναι για να προσφέρει τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό απόδοσης (για τα δεδομένα ενός Atom) με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Το W120i έρχεται με 2 GB RAM, που αποτελούν και το μοναδικό “περιορισμό” για πραγματικά αποδοτικό multitasking. Με τα ίδια τα Windows 10 να έχουν τις δικές τους απαιτήσεις σε RAM, ο χρήστης του W120i μπορεί με άνεση να “τρέξει” ακόμα και βαριές εφαρμογές αρκεί να είναι “λογικός” στο πόσες θέλει να έχει ανοιχτές ταυτόχρονα. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα σύστημα που δε σχεδιάστηκε για ιδιαίτερα απαιτητικές εφαρμογές όπως τα games.

Για τις multimedia ανάγκες των Windows 10 ο Z3735F έχει ξεχωριστό hardware για την αποκωδικοποίηση αρχείων video, κάτι που επιτρέπει την χωρίς προβλήματα χρήση του W120i. Μάλιστα για χρήση ως Media Player, η μπαταρία του προσφέρει πολύ καλούς χρόνους λειτουργίας για την προβολή ταινιών.

Τα 32 GB αποθηκευτικού χώρου είναι απλά αρκετά για την βασική χρήση του W120i. Ο χρήστης του θα βρεθεί με περίπου τα μισά από αυτά διαθέσιμα μετά την αναβάθμιση σε Windows 10, που και πάλι είναι αρκετά για την εγκατάσταση των απαραίτητων εφαρμογών. Για πιο απαιτητικές συνθήκες το W120i προσφέρει θύρα για κάρτα μνήμης microSD. Σε αυτή την περίπτωση η κάρτα μνήμης είναι αποδοτική κυρίως για αρχεία εικόνας και video, ωστόσο η εγκατάσταση εφαρμογών και η εκτέλεση τους από αυτή μειώνει σημαντικά τις επιδόσεις του W120i.

Μπαταρία

Στο εσωτερικό του Vero βρίσκεται μια μπαταρία με ονομαστική χωρητικότητα 7.000 mAh. Τα Windows 10 διακρίνονται για την πολύ καλή διαχείριση ενέργειας που κάνουν, και έτσι, σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση του Atom επεξεργαστή, βοηθούν το W120i να προσφέρει πολύ καλούς χρόνους λειτουργίας.

Η απλή κατά βάση χρήση για την οποία έχει σχεδιαστεί, είναι και αυτή στην οποία η μπαταρία προσφέρει την καλύτερη απόδοση, που πλησιάζει τις 5 ώρες χρήσης.

Στην προβολή ταινιών ως tablet, το W120i μπορεί να βγάλει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, με μια κανονική ταινία να αφαιρεί περίπου 25% από την μπαταρία του.

Συμπέρασμα

Το Vero W120i της Oktabit έχει σχεδιαστεί για απλή χρήση, και για να καλύψει τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης “κατηγορίας” χρηστών. Σε αυτή ανήκουν όσοι θεωρούν ότι ένα απλό tablet είναι περιοριστικό λόγω του λειτουργικού και των δυνατοτήτων του, και θεωρούν ότι ένα κανονικό laptop (πόσο μάλλον ένας επιτραπέζιος υπολογιστής) είναι “υπερβολή” για τις απαιτήσεις της χρήσης που το θέλουν.20170406_234243Όπως αναφέραμε και στην αρχή, το κοινό αυτό αυξάνεται σταθερά, και ο λόγος δεν είναι το μειωμένο κόστος (που πάντως προσφέρεται από τα συγκεκριμένα “υβριδικά” συστήματα), αλλά η πρακτικότητα και η ευκολία εναλλαγής από τη μία χρήση στην άλλη.

Από την άλλη, τα Windows 10 είναι πλέον αρκετά εύχρηστα και απλά στην δομή τους ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και χωρίς το αποσπώμενο πληκτρολόγιο, προσθέτοντας “πόντους” στον διπλό χαρακτήρα του W120i.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ