To Δημόσιο δανείστηκε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,625%

Στο 4,625% διαμορφώθηκε εν τέλει το επιτόκιο του Ελληνικού πενταετούς ομολόγου. Mε βάση τα τελικά στοιχεία το κουπόνι της έκδοσης ανήλθε στα 4,375%. Να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο κουπόνι της έκδοσης του 2014 ήταν στο 4,75%.

Με την έξοδο αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ομολογιακή έκδοση με ίση κατανομή (50-50) μεταξύ νέου χρήματος και “ανακύκλωσης” της προηγούμενης έκδοσης.

Το Μαξίμου αξιολόγησε την έξοδο της χώρας θετικά αναφέροντας: “Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια“. 

Βέβαια, απ’ότι φαίνεται, από την χαρά τους μπέρδεψαν στην πρώτη τους ανακοίνωση το επιτόκιο με την απόδοση. Φυσικά ακολούθησε άμεσα η διορθωμένη έκδοση.

Συνολικά υποβλήθηκαν πάνω από 200 επίσημες προσφορές άνω των 6,5 δισ. ευρώ που υπερκάλυψαν κατά 2,2 φορές την έκδοση.

Όπως αναφέρει το Μαξίμου, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ