Taxibeat: “Ξεκλειδώνει” και την Τουρκία το 2014

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Το 2013 έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για το Taxibeat, με την ελληνική startup να “σηκώνει” 4 εκατ. δολ. χρηματοδότησης από το fund Hummingbird Ventures για να συνεχίσει να επεκτείνεται σε νέες αγορές του εξωτερικού το 2014.

Το μεγαλύτερο μέρος του πλάνου ανάπτυξης του Taxibeat για την νέα χρονιά αφορά στην “μουντιαλική” Βραζιλία, όπως δημοσίευσε προσφάτως το EMEAgr.

Taxibeat: “Μουντιαλική” επένδυση 4 εκατ. δολ. από λονδρέζικο fund

Ωστόσο, στην επίσημη ανακοίνωση της λήψης χρηματοδότησης η εταιρεία ανέφερε ότι στόχος της είναι η επέκταση στην Νότιο Ευρώπη και στην Νότιο Αμερική. Όσον αφορά στην Νότιο Αμερική, το EMEAgr παλαιότερα είχε αποκαλύψει αποκλειστικά ότι η επέκταση αφορά στις χώρες του Περού και της Κολομβίας.

Taxibeat: Σε Κολομβία και Περού η επόμενη επέκταση

Όσον αφορά στην περίπτωση της Νοτίου Ευρώπης, τουρκικά τεχνολογικά μέσα αναφέρουν ότι το επόμενο βήμα του Taxibeat θα είναι στην Τουρκία. Σε σχετικά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι ήδη από τον Οκτώβριο η εταιρεία αναζητά τον άνθρωπο που θα “τρέξει” το λανσάρισμα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αυτή την στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία ανάλυσης της τουρκικής αγοράς ταξί προκειμένου να εισέλθει υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Το “ξεκλείδωμα” της τουρκικής αγοράς θεωρείται ότι έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι η επένδυση προέρχεται από ένα επενδυτικό ταμείο που με έδρα το Λονδίνο και διοίκηση στο Βέλγιο διατηρεί γραφείο στην Τουρκία για το “σκαννάρισμα” των startups της ευρύτερης περιοχής. Τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται και το γεγονός ότι ο ιδρυτής του Taxibeat Νίκος Δρανδάκης θα συμμετάσχει στο μεγάλο τεχνολογικό φεστιβάλ Startup Turkey που θα φιλοξενηθεί τον Φεβρουάριο στην Αττάλεια, ίσως για να ανακοινώσει και επισήμως την είσοδο του Taxibeat στην Κωνσταντινούπολη.

Σε επικοινωνία του με το EMEAgr, ο Νίκος Δρανδάκης επιβεβαιώνει ότι πράγματι η Τουρκία είναι μία από τις δύο χώρες που θα επεκταθεί μέσα στο 2014 η εφαρμογή. Τονίζει, όμως, ότι η επένδυση από το Hummingbird Ventures και το ενδιαφέρον για την Τουρκία συνέπεσαν, καθώς η επαφή με τους Βέλγους partners του ταμείου έγινε πριν γίνουν γνωστά τα σχέδια για τουρκική επέκταση.

Ο Ν. Δρανδάκης επιβεβαιώνει ότι η δεύτερη χώρα στην οποία θα γίνει λανσάρισμα μέσα στο 2014 είναι το Περού, όπου ήδη αναζητείται διευθυντής για το τοπικό γραφείο, ενώ σε δεύτερο “πλάνο” μπαίνει αυτή την στιγμή η περίπτωση της Κολομβίας, για την οποία είχε ενημερώσει παλαιότερα το EMEAgr, προκειμένου να δοθεί βάρος σε Βραζιλία, Περού και Τουρκία.

Όπως τονίζει στην επικοινωνία του με το EMEAgr ο Ν. Δρανδάκης, το Taxibeat δεν επιδιώκει επιθετική επέκταση σε πολλές χώρες ταυτόχρονα, αλλά “ποιοτική” επέκταση σε επιλεγμένες αγορές-στόχους, οι οποίες απαιτούν και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προετοιμασίας και πόρους, κάτι που επίσης λειτουργεί αποτρεπτικά για την ταυτόχρονη εξάπλωση σε πολλές χώρες.

Τέλος, ο ιδρυτής του Taxibeat διαψεύδει και επισήμως τις πληροφορίες για “στόχευση” της εφαρμογής στην αγορά της Ασίας. Επρόκειτο για μία πληροφόρηση για την οποία ήταν ενήμερο το EMEAgr και είχε μεταδώσει παλαιότερα. Η πληροφόρηση αυτή είχε διαψευσθεί τότε ανεπισήμως από την εταιρεία, ωστόσο ανακινήθηκε και πάλι μέσα στο Σαββατοκύριακο σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Κεφάλαιο”.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία που δίνει ο ίδιος στο Βήμα της Κυριακής, το Taxibeat σχεδιάζει μέσα στο 2014 να “σηκώσει” και νέο γύρο χρηματοδότησης, προκειμένου να επεκταθεί σε νέες αγορές του εξωτερικού. Αναφέρεται επίσης ότι στην Βραζιλία συνεργάζεται με 13.000 αυτοκινητιστές, στο Μεξικό εμφανίζει ανάπτυξη 60% ανά μήνα, με 30.000 χρήστες και 1.500 οδηγούς, ενώ ένα relaunch της εταιρείας στο Παρίσι ανέβασε τους χρήστες της σε 28.000 και τα συνεργαζόμενα ταξί σε 1.300.

Πάντως, το δημοσίευμα αποκαλύπτει και μία πιο “δυσάρεστη” πλευρά της πορείας του Taxibeat: Η υπηρεσία σταμάτησε να παρέχεται σε Όσλο και Βουκουρέστι (κάτι που δεν ανακοινώθηκε επισήμως), καθώς δεν κατάφερε να εδραιωθεί στις δύο αυτές πόλεις, ενώ απεφασίσθη να δοθεί προτεραιότητα σε αγορές με μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Ως αποτέλεσμα, αυτή την στιγμή το Taxibeat έχει παρουσία σε τέσσερεις χώρες, απασχολώντας συνολικά 47 άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ