SXSW: Σημαντική ευκαιρία δικτύωσης και προβολής για ελληνικές startups στο κορυφαίο αμερικανικό συνέδριο

Τη δυνατότητα συμμετοχής με ειδικούς, ευνοϊκούς όρους στα Startup Accelerator και Startup Village/International Startup Spotlight δίνουν σε ελληνικές startups οι διοργανωτές του παγκοσμίως γνωστού South by Southwest Festival (SXSW), σε συνεργασία με την εταιρεία AngelouEconomics του Ελληνοαμερικανού συμβούλου οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης Άγγελου Αγγέλου.

Το SXSW είναι το μεγαλύτερο και διασημότερο φεστιβάλ δημιουργικότητας και τεχνολογίας στις ΗΠΑ. Διοργανώνεται ετησίως στο Austin του Τέξας και προσφέρει μία πληθώρα εκδηλώσεων με επίκεντρο τις διαδραστικές και αναδυόμενες τεχνολογίες, τη μουσική και τον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Η επόμενη διοργάνωση είναι προγραμματισμένη για την εβδομάδα 7 – 16 Μαρτίου 2014. Το τεχνολογικό επιχειρείν καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της εκδήλωσης, καθώς εκτός από τις σχετικές ομιλίες, τις εκθέσεις και τις ευκαιρίες παγκόσμιας δικτύωσης, διοργανώνονται τα Startup Accelerator και Startup Village/International Startup Spotlight.

Ο SXSW Accelerator προσκαλεί τεχνολογικές επιχειρήσεις να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε ένα πάνελ καταξιωμένων ειδικών της αγοράς, εκπροσώπων επενδυτικών ταμείων, επιχειρηματικών και επενδυτικών “αγγέλων”, καθώς και early adopters των νέων τεχνολογιών. Οι εταιρείες μπορεί να προέρχονται από τομείς όπως το εταιρικό λογισμικό, τα big data, τεχνολογίες ψυχαγωγίας και περιεχομένου, τεχνολογίες υγείας, κοινωνικές τεχνολογίες, και φορέσιμη τεχνολογία. Στο παρελθόν στο πάνελ των κριτών έχουν βρεθεί ονόματα όπως οι Τιμ Ο’Ράιλλυ της O’Reilly Media, Πωλ Γκραίηαμ του Y Combinator, Γκυ Καβασάκι της Alltop, Κραιγκ Νιουμαρκ της CraigList, Ντον Ντοτζ της Google, Σκοτ Βάις της Andreessen Horowitz και άλλοι. Μέχρι σήμερα, από τις 208 εταιρείες που έχουν λάβει μέρος από το 2009 στον SXSW Accelerator το 56% έχει λάβει χρηματοδότηση (συνολικού ύψους για τα ποσά που έχουν γίνει γνωστά άνω των 587 εκατ. δολ.), ενώ το 9% έχει εξαγοραστεί, από εταιρείες όπως οι Google, British Telecom, Huffington Post, Apple και άλλες.

sxsw accelerator 2013

Από την άλλη, το πενθήμερο Startup Village ενώνει κάτω από την ίδια “ομπρέλα” τις startups, τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές που συμμετέχουν στο SXSW και στις σχετικές εκδηλώσεις (Accelerator, πάνελ συζητήσεων, συναντήσεις, pitch, συναντήσεις mentoring κλπα.). Εκτός από τις δυνατότητες έκθεσης των προϊόντων ή των δραστηριοτήτων τους, το SXSW Startup Village προσφέρει, καθώς συγκεντρώνει στον ίδιο χώρο όλη αυτή την κοινότητα, δυνατότητες δικτύωσης και συνεργασίας με επενδυτές, ειδικούς της τεχνολογίας και άλλους επιχειρηματίες. Το SXSW Startup Spotlight, μάλιστα, δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες που συμμετέχουν να παρουσιάσουν demo των προϊόντων τους σε όλους τους επισκέπτες του SXSW.

Η καταληκτική ημερομηνία για την αίτηση συμμετοχής στο Startup Accelerator είναι η 8η Νοεμβρίου και το κόστος για την υποβολή της αίτησης είναι 200 δολάρια. Ωστόσο, σε συνεργασία με την εταιρεία AngelouEconomics το ποσό μπορεί να εκπέσει για τις ελληνικές startups κατόπιν συνεννόησης με τους διοργανωτές, με τη δήλωση αδυναμίας καταβολής του (email επικοινωνίας: [email protected]).

sxsw spotlight 2013

Επιπλέον, για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να εκθέσουν στο κορυφαίο αμερικανικό φεστιβάλ τεχνολογίας και startups, η εταιρεία AngelouEconomics έχει ήδη προχωρήσει σε προ-κράτηση ενός περιπτέρου (Greek Technology Exhibit Space) για την προβολή ελληνικών ή ελληνικών συμφερόντων startups στο Startup Village. Το περίπτερο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 20 startups και το κόστος του ανέρχεται σε 10.000 δολάρια, το οποίο θα κατανεμηθεί αντίστοιχα ως προς κάθε συμμετέχουσα εταιρεία.

Το κόστος συμμετοχής στο SXSW ανέρχεται σε 1.200 δολ. (εβδομαδιαίο pass), το οποίο μέσω της AngelouEconomics μπορεί να εκπέσει στα 650 δολ.

Σε ένα σενάριο συμμετοχής 10 ελληνικών εταιρειών, το κόστος για κάθε εταιρεία θα ήταν περίπου 1.600 δολάρια, συν το κόστος μετάβασης και διαμονής.

Οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, είτε κατά μόνας είτε ως μέρος μιας ελληνικής αποστολής startup που θα συμμετάσχουν στο κορυφαίο αυτό αμερικανικό φεστιβάλ, καλούνται να εκφράσουν άμεσα το ενδιαφέρον τους επικοινωνώντας είτε με την AngelouEconomics (mail: [email protected], τηλ. +1.512.658.840), είτε με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτων (κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Γραμματέας ΟΕΥ Α΄ στο [email protected] ή στο τηλ. +1.202.939.1308).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ