Slim Bites: Η startup της ζαχαροπλαστικής

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Γλυκιές γεύσεις υψηλής ζαχαροπλαστικής με λίγες θερμίδες προσφέρει η Slim Bites, το πρώτο patisserie με στέβια. Η εταιρεία δημιουργεί μία σειρά γλυκισμάτων κατάλληλη για όσους ακολουθούν μια ποιοτική διατροφή ή τελούν υπό δίαιτα και για όσους έχουν περιορισμούς στο καθημερινό τους διατροφικό πρόγραμμα ή πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Στο κέντρο της φιλοσοφίας της Slim Bites είναι τα χειροποιήτα, φροντισμένα γλυκά, οι συνταγές των οποίων βασίζονται στη γαλλική ζαχαροπλαστική, χωρίς πάντως να λείπουν και οι επιρροές από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το πρώτο κατάστημα της Slim Bites δημιουργήθηκε στις αρχές Μαρτίου στην Παιανία, ενώ ετοιμάζονται ήδη τα εγκαίνια ενός δεύτερου καταστήματος στο Ψυχικό, όπως τονίζει στο EMEAgr η δημιουργός της εταιρείας Ευστρατία Τουμπή. Η κυρία Τουμπή, όπως εξιστορεί, πραγματικώς “έκανε το χόμπυ της επάγγελμα“: Κατά τη διάρκεια των αρχιτεκτονικών της σπουδών στο Λονδίνο μετέβη στη Γαλλία για εξειδικευμένα σεμινάρια ζαχαροπλαστικής. Όταν κάποιο συγγενικό της πρόσωπο αντιμετώπισε το διαβήτη ξεκίνησε να “πειραματίζεται” με τις συνταγές της γαλλικής ζαχαροπλαστικής και τα υλικά χαμηλών λιπαρών, προκειμένου να δημιουργήσει γλυκίσματα κατάλληλα για διαβητικούς. Τα γλυκά της είχαν τόση επιτυχία που ξεκίνησε να δημιουργεί για συγγενείς ή φίλους, απορροφώντας πλέον περισσότερο χρόνο για το χόμπυ της αυτό, παρά για το αρχιτεκτονικό της γραφείο. Τότε αποφάσισε να ανοίξει ένα ζαχαροπλαστείο που θα προσφέρει γλυκιές απολαύσεις σε ανθρώπους που ακολουθούν ειδικό διατροφολόγιο.

Το Slim Bites στοχεύει στην παροχή επιλογών υψηλής ζαχαροπλαστικής και σε ομάδες αποκλεισμένες για ειδικούς λόγους (όπως για παράδειγμα ο διαβήτης, η υπερχοληστεριναιμία κλπα.) ή που απλώς βρίσκονται σε δίαιτα. Για αυτό, δημιουργεί μία σειρά γλυκών στην οποία η λευκή ζάχαρη αντικαθίσταται από στέβια υψηλής ποιότητας, βιολογικής γεωργίας, και οι λιπαρές ύλες από άλλες, με χαμηλότερα λιπαρά, δημιουργώντας ένα ποιοτικό και εύγευστο γλυκό, με τις μισές θερμίδες.

Η στέβια προέρχεται από ένα μικροσκοπικό θάμνο, τα φύλλα του οποίου έχουν φυσικές γλυκαντικές ιδιότητες, οι οποίες μετά από επεξεργασία εμφανίζονται έως και 300 φορές περισσότερο σε σχέση με αυτές της ζάχαρης. Η χρήση της στέβιας ως γλυκαντικό σε τρόφιμα και ροφήματα εγκρίθηκε το 2011 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων, ενώ φαίνεται ως κατάλληλη για κατανάλωση από διαβητικούς καθώς μελέτες δείχνουν ότι εμφανίζει μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο.

eva toumpi slim bites 210240Όλο το “concept” του Slim Bites, όπως αναφέρει η Ευ. Τουμπή στο EMEAgr, βασίζεται στη δημιουργία “light” γλυκών (ή slim όπως λέει και το όνομα του ζαχαροπλαστείου) κατάλληλων για όσους δεν μπορούν να καταναλώσουν ζάχαρη, για αυτό και στο ζαχαροπλαστείο αυτό δεν θα συναντήσει κάποιος γλυκά όπως είναι τα σιροπιαστά κλπα.

Βασικό χρησιμοποιούμενο υλικό είναι η στέβια, ωστόσο το το Slim Bites “υπόσχεται” και άλλες διαλεκτές πρώτες ύλες για τη δημιουργία των γλυκών χωρίς ζάχαρη, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά εποχής από Έλληνες παραγωγούς, βιολογική βανίλια από τους πιο αναγνωρισμένους παραγωγούς όλου του κόσμου, τη διάσημη σοκολάτα Valrhona, γνωστή για τα κορυφαία χαρακτηριστικά της και σοκολάτα με στέβια καθώς και κακάο χαμηλών λιπαρών που εισάγεται από την Αγγλία.

Κάθε γλυκό παρουσιάζεται στο κατάστημα θερμιδομετρημένο και με αναφορά στα λιπαρά και στους υδατάνθρακες που περιέχει ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι είναι κατάλληλο να για τον ίδιο να αγοράσει.

Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί και στις ίδιες συνταγές των γλυκών, καθώς μέσα σε δύο χρόνια και ύστερα από αρκετή μελέτη η Ευ. Τουμπή δημιούργησε 140 συνταγές, προκειμένου να καταλήξει στους 40 κωδικούς του καταστήματος, με τη βοήθεια εξειδικευμένης διαιτολόγου-διατροφολόγου.

slim bites 454280 paiania

Η χρήση της στέβιας ως πρώτης ύλης εξαπλώνεται ραγδαία και στην Ελλάδα, μετά την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση (παρ’ όλο το “θόρυβο” που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτήν, στην Κίνα χρησιμοποιείται ήδη από το 1992), κυρίως σε ζεστά ή κρύα ροφήματα και σε μεμονωμένα γλυκίσματα, ωστόσο το Slim Bites είναι το πρώτο εξειδικευμένο ζαχαροπλαστείο στη στέβια.

Στόχος, μάλιστα, της εταιρείας, όπως τονίζει η Ευ. Τουμπή στο EMEAgr, δεν είναι να δημιουργήσει απλώς ένα συνοικιακό ζαχαροπλαστείο, αλλά να εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής με μία αλυσίδα συνεργαζόμενων ζαχαροπλαστείων, τα οποία θα εφοδιάζονται από το ίδιο το εργαστήριο της Slim Bites, δημιουργώντας την επόμενη “τάση” υγιεινής ζαχαροπλαστικής στην πρωτεύουσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ