Siemens: Υποστηρίζει την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών κτηρίων στις τροπικές πόλεις

Ένας πιλοτικός χώρος σε ένα κτήριο γραφείων στη Σιγκαπούρη στεγάζει ένα έργο εξαιρετικής ενεργειακής απόδοσης που έχει παρουσιάσει το Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνολογιών Κτηρίων της Siemens. Οι ερευνητές του ETH χρησιμοποιούν το σύστημα διαχείρισης κτηρίων Desigo CC της Siemens για να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση των κτηρίων γραφείων στις τροπικές πόλεις. Αρχικά, καταλαμβάνοντας 550 τ.μ., τα πιλοτικά γραφεία στο United World College East Asia θα χρησιμεύσουν ως ένα «ζωντανό εργαστήριο» για τους ερευνητές του ETH και της Siemens.

Στα επόμενα δύο χρόνια, θα αναλύσουν τον αντίκτυπο που έχει η τεχνολογία στην κατανάλωση ενέργειας.

Το σχέδιο 3for2 που αναπτύχθηκε από το ETH της Ζυρίχης, επιτρέπει να προσαρμόζονται τρεις όροφοι στο χώρο που απαιτείται κανονικά για δύο, χωρίς να μειώνεται το χρησιμοποιήσιμο ύψος του δωματίου. Μερικές βασικές πληροφορίες: Στα συμβατικά κτήρια, το ένα τρίτο του κλειστού χώρου καταλαμβάνεται από τον εξοπλισμό κλιματισμού και τον αεραγωγό για τη μεταφορά του αφυγραμένου ψυχρού αέρα.

Αντιθέτως, το σχέδιο 3for2 χρησιμοποιεί χαμηλού προφίλ, σύστημα ψυχόμενης οροφής για εξοικονόμηση χώρου, ψύξη νερού με χαμηλό θόρυβο, απομακρυσμένους ψύκτες πίσω από την πρόσοψη και LED πάνελ φωτισμού.

Αυτό μειώνει τόσο τις ενεργειακές ανάγκες όσο και το κόστος κατασκευής. Το σύστημα διαχείρισης κτηρίων Desigo CC ελέγχει τον εξαερισμό, τον κλιματισμό και το σύνολο του αυτοματισμού του δωματίου, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού, και μεταδίδει όλα τα σχετικά δεδομένα στην πλατφόρμα διαχείρισης ενέργειας Siemens Navigator.

Τα γραφεία άνοιξαν επίσημα στα μέσα Ιανουαρίου του 2016 και τα αποτελέσματα από τις πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας τους ήταν πολύ ελπιδοφόρα. Η κατανάλωση ενέργειας στο χώρο 3for2 είναι από τις χαμηλότερες σε όλη τη Σιγκαπούρη.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή η άνθηση της πόλης – κράτους στη Νοτιοανατολική Ασία έχει θέσει φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους για τον εαυτό της: Η Σιγκαπούρη θέλει να μειώσει τις ενεργειακές της ανάγκες κατά 35% έως το 2030. Επί του παρόντος, περίπου το 60 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται σε κτήρια χρησιμοποιείται για τον κλιματισμό.

Το ζεστό και υγρό τροπικό κλίμα της Σιγκαπούρης είναι ένα από τα χειρότερα σενάρια, όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός άνετου εσωτερικού περιβάλλοντος. Ο Helmut Macht, CTO των Τεχνολογιών Κτηρίων, ανέφερε σχετικά: «Η Σιγκαπούρη είναι το ιδανικό μέρος για την έρευνα και δοκιμή καινοτόμων, ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών. Ό,τι λειτουργεί εδώ θα είναι επίσης κατάλληλο για άλλες πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές σε τροπικές πόλεις σε όλο τον κόσμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ