Public Startup Crash-Courses by EMEAgr #02: “Η ‘εκκόλαψη’ startups σημαίνει συνεργασία με τις κορυφαίες εταιρείες του μέλλοντος”

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες “εκκολάπτουν” μικρότερες startups με υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης προσδοκώντας να συνεργαστούν και να παράσχουν σε αυτές τις τεχνολογίες, τις υπηρεσίες και τα εργαλεία τους όταν θα έχουν μεγαλώσει και θα έχουν μετατραπεί σε εταιρείες-κορυφή στους κλάδου τους, σε μία σχέση αμοιβαίας επωφέλειας, τόνισε ο Φώτης Δραγανίδης, γενικός διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft στην Ελλάδα, στο δεύτερο crash-course για startups που διοργάνωσε το Public σε στρατηγική συνεργασία με το EMEAgr.

Ο Φ. Δραγανίδης αρχικά παρουσίασε τους λόγους και τους στόχους ίδρυσης του Κέντρου από τον ίδιο τον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, το 2008, ενθυμούμενος πως τότε υπήρχαν μόλις 4 ή 5 ελληνικές tech startups, ενώ σήμερα 6 χρόνια μετά, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε πάνω από 300. Παρουσίασε επίσης τους τρόπους και τα εργαλεία με τα οποία το Κέντρο υποστηρίζει υλικοτεχνικά και συμβουλευτικά ελληνικές startups, αναφέροντας πως κάθε χρόνο φιλοξενούνται περί τις 5 έως 10 εταιρείες. Χαρακτηριστικά, αυτή την στιγμή στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft φιλοξενούνται οι Care Across, Kinems Games, Anlock Αpps, ParkΑround, ενώ στο παρελθόν είχε φιλοξενηθεί στα πρώτα της βήματα και η BugSense.

Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, μάλιστα, αναφέρθηκε ευρύτερα και σε παραδείγματα χώρων φιλοξενίας, “εκκόλαψης”, επενδυτικών σχημάτων και άλλων υπηρεσιών υποστήριξης ή εκδηλώσεων και διαγωνισμών επιχειρηματικής εκκίνησης που έχουν αναπτυχθεί κατά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

draganidis public startups emeagr 2

Σημαντική στη συζήτηση που αναπτύχθηκε μετά την παρουσίαση ήταν και η συμμετοχή του κοινού – η σύνθεση του οποίου ποικίλε από ήδη startuppers και μέλη του ελληνικού “οικοσυστήματος” έως άτομα νεαρής ή μεγαλύτερης ηλικίας που ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με το τεχνολογικό και εν γένει επιχειρείν – το οποίο απηύθυνε αρκετά ερωτήματα στον προσκεκλημένο του Public και του EMEAgr.

Απαντώντας σε αυτά, ο Φ. Δραγανίδης τόνισε ότι η επιχειρηματική ιδέα δεν  είναι τόσο σημαντική ώστε να επικρατεί φόβος αντιγραφής της, αλλά σημαντική είναι η εκτέλεση της ιδέας και η πολύμηνη δέσμευση της επιχειρηματικής ομάδας σε αυτήν. “Αν έχετε μια ιδέα βγείτε και πείτε την, αν κάποιος την αντιγράψει πιθανόν και να σας σώσει!“, τόνισε. Όσον αφορά στην επιλογή συνιδρυτών και συνεργατών υπογράμμισε ότι απαιτείται πολύ προσοχή, καθώς δεν μπορούν να λαμβάνονται υπόψη προσωπικά και φιλικά κριτήρια για τον υπολογισμό των μετοχικών ποσοστών, ενώ για τμήματα της ανάπτυξης της επιχειρηματικής ιδέας, όπως το development της εφαρμογής ή της ιστοσελίδας, στα πρώτα τουλάχιστον βήματα, είναι εργασίες που μπορούν να δοθούν σε έναν εξωτερικό συνεργάτη αντί στη συμμετοχή κάποιου ως συνεταίρου στην επιχειρηματική ομάδα.

Όσον αφορά στην κατοχύρωση πατέντας, υποστήριξε ότι είναι μία διαδικασία την οποία αν ξεκινήσει κάποιος πρέπει να είναι πολύ σίγουρος για το είδος της πατέντας και τις γεωγραφικές περιοχές που θα αφορά, καθώς είναι μία διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο και πολλά έξοδα. Τέλος, τόνισε για τους “νεοφερμένους” στον χώρο των startups τις αρχές του Business Model Canvas και της Lean μεθοδολογίας για πιο αποτελεσματική εκκίνηση και επιχειρηματική πορεία.

Η παρουσίαση του Φ. Δραγανίδη έλαβε χώρα στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων “Public Startup Crash-Courses by EMEAgr“, που πραγματοποιείται σε συνεργασία των Public Stores με το επιχειρηματικό-οικονομικό πόρταλ EMEA.gr. Το επόμενο σεμινάριο θα διοργανωθεί την Τρίτη 18 Μαρτίου 2014 και ώρα 19:00, πάντοτε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου ορόφου του Public Συντάγματος.

Για τις σχετικές ανακοινώσεις μπορείτε να παρακολουθείτε το Twitter στο hashtag #StartupCrashCourse, ή εναλλακτικά το ιστολόγιο του Public ή το EMEA.gr.

 Ένα στιγμιότυπο από την ομιλία του Φώτη Δραγανίδη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ