Public Startup Crash-Courses by EMEAgr #01: “Οι startups είναι μία νέα σχέση με την εργασία”

Τις εμπειρίες του από την ίδρυση της πρώτης του φοιτητικής startup το 2000 μέχρι σήμερα και τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού “οικοσυστήματος”, αλλά και συμβουλές για μία όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη και επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, “μοιράστηκε” με τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου ορόφου του Public Συντάγματος ο Δημήτρης Τσίγκος.

Ο Δ. Τσίγκος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της StartTech Ventures, περιέγραψε πώς από μία ομάδα φοιτητών στο Πολυτεχνείο της Κρήτης προέκυψε το 2000 μία “δυνατή” τεχνολογική εταιρεία με υψηλή εξειδίκευση, η οποία κατάφερε να κλείνει συνεργασίες με σημαντικούς εταιρικούς και τραπεζικούς πελάτες και πώς η φοιτητική αυτή startup μετεξελίχθηκε σε έναν όμιλο άνω των 10 εταιρειών τεχνολογίας που ανήκουν στο portfolio της Virtual Trip και σημειώνουν σημαντικές επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο.

Με την ιδιότητα του πρόεδρου της Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων Ελλάδας τόνισε ότι έχει φτάσει και στην Ελλάδα το αμερικανικό και ευρωπαϊκό “κύμα” της δημιουργίας startups, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετές παρανοήσεις σχετικά με αυτές. Το πρώτο που θα πρέπει να αντιλαμβάνεται κάποιος, υποστήριξε, ότι είναι εν τέλει πρόκειται για εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να έχουν πελάτες και έσοδα. “Μία εταιρεία υπάρχει, γιατί υπάρχει έστω και ένας πελάτης. Μπορεί η επιχειρηματικότητα να είναι ‘μόδα’ ή να παρουσιάζεται σήμερα ως κάτι ελκυστικό, ωστόσο είναι ουσιαστικά μία νέα σχέση με την εργασία, είναι να κάνεις κάτι που σε κάνει ευτυχισμένο“, τόνισε.

public emeagr startups tsigos 01

Μία startup ανέφερε είναι σημαντικό να έχει τεχνικές δεξιότητες, ωστόσο στις περισσότερες από αυτές λείπουν οι ικανότητες διοίκησης και πωλήσεων. Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο “πάσχουν” ιδιαίτερα οι ελληνικές startups, υπογράμμισε.

Όσον αφορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, τόνισε ότι δεν είναι αυτοσκοπός για μία startup, και υποστήριξε ότι οι περισσότεροι επενδυτές αναζητούν σε μία startup πολύ ικανό τεχνολογικό ή επιστημονικό ταλέντο, αλλά μόνο αυτό δεν είναι ικανό για να βοηθήσει μία επιχείρηση να αναπτύξει τις δραστηριότητές της σε μεγαλύτερο μέγεθος.

Ο Δ. Τσίγκος συμβούλευσε τους ενδιαφερομένους να μην αναζητούν ιδέες για να ξεκινήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα ρωτώντας άλλους, αλλά να δραστηριοποιηθούν πάνω σε κάτι που τους αρέσει και που έχουν διαπιστώσει ότι είναι οικονομικά βιώσιμο. “Αν δεν πιστεύεις εσύ στην εταιρεία σου, δεν θα πιστέψει μία τράπεζα ή ένας επενδυτής“, τόνισε και πρόσθεσε ότι η βιωσιμότητα μίας επιχείρησης βασίζεται στην εξυπηρέτηση μίας πραγματικής ανάγκης (must-have) έναντι ενός προϊόντος που καλύπτει μία επιθυμία (nice-to-have).

Συμβούλευσε, μάλιστα, τους ενδιαφερόμενους να μην θεωρούν ως κάτι κακό την αντιγραφή μίας άλλης ιδέας ή εταιρείας, αρκεί αυτό που κάνουν να είναι μία νέα, βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου. “Ολόκληρος ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει βασιστεί στην αντιγραφή και τη βελτίωση“, τόνισε.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του, ο Δ. Τσίγκος, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών, υπενθύμισε στους παριστάμενους ότι η αγορά-στόχος των startup εταιρειών δεν πρέπει να είναι η Ελλάδα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση των 300 εκατ. πολιτών και στο επόμενο επίπεδο όλος ο κόσμος.

 

Η ομιλία του Δ. Τσίγκου έλαβε χώρα στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων “Public Startup Crash-Courses by EMEAgr“, που πραγματοποιείται σε συνεργασία των Public Stores με το επιχειρηματικό-οικονομικό πόρταλ EMEA.gr, ενώ μετά την παρουσίαση οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν τις απορίες τους στον ομιλητή και να λάβουν χρήσιμες συμβουλές.

Το επόμενο σεμινάριο θα διοργανωθεί την Τρίτη 04 Μαρτίου 2014 και ώρα 19:00, πάντοτε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου ορόφου του Public Συντάγματος. Για τις σχετικές ανακοινώσεις μπορείτε να παρακολουθείτε το Twitter στο hashtag #StartupCrashCourse, ή εναλλακτικά το ιστολόγιο του Public ή το EMEA.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ