Public Startup Crash-Courses #07 – Γ. Σαλαβόπουλος: “Μαθήματα για την Αθήνα από το ‘trendy startup hub’ του Βερολίνου” (video)

Ο Γιάννης Σαλαβόπουλος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο και πρόεδρος του Club Οικονομικών και Εμπορικών Συμβούλων στο Βερολίνο, ήταν ο καλεσμένος του EMEA.gr στην έβδομη συνάντηση Startup Crash Courses στο Public Συντάγματος, προκειμένου να παρουσιάσει το επιχειρηματικό οικοσύστημα της πρωτεύουσας της Γερμανίας και τις δυνατότητες συνέργειες με το αναπτυσσόμενο οικοσύστημα της Αθήνας.

Τόνισε ότι το Βερολίνο βρίσκεται αυτή την στιγμή σε φάση εκρητικής ανάπτυξης (σε αντίθεση με την Αθήνα, που βρίσκεται σε πιο εμβρυϊκό στάδιο) και εξήγησε ότι παρότι η επιχειρηματικότητα στην Γερμανία ξεκίνησε από την πόλη του Μονάχου, το επιχειρηματικό οικοσύστημα αναπτύχθηκε τελικά στο Βερολίνο, καθώς όπως συμβαίνει συνήθως σε κάθε χώρα τα οικοσυστήματα καινοτομίας και επιχειρηματικής κουλτούρας αναπτύσσονται γύρω από μία πόλη και δεν βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορες πόλεις. Αντίστοιχα, η ελληνική οικονομία, ανέφερε ο Γ. Σαλαβόπουλος, δεν μπορεί να αντέξει πάνω από ένα startup οικοσύστημα, με κάθε Δήμο να διατηρεί τις δικές του υποδομές.

Ο Έλληνας διπλωμάτης παρουσίασε μία σειρά παραγόντων που οδηγεί ένα οικοσύστημα σε επιτυχία και σε ό,τι αφορά το ελληνικό τόνισε ότι για να ανθίσει θα πρέπει να προσεγγίσει το διεθνές κεφάλαιο και να προσελκύσει διεθνή προβολή. Υποστήριξε, επίσης, ότι η Αθήνα διαθέτει κάποια από τα στοιχεία που καθορίζουν ένα επιτυχημένο οικοσύστημα, όπως το ανθρώπινο κεφάλαιο, ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, όπως ένα σταθερό φορολογικό και νομικό σύστημα που θα εμπιστεύονται οι επενδυτές.

Ο Γ. Σαλαβόπουλος απάντησε και στο κύριο ερώτημα της εκδήλωσης, κατά πόσο δηλαδή το Βερολίνο είναι ένα πραγματικό hub επιχειρηματικότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ή μία πόλη-“μόδα” για startup εταιρείες, τονίζονται πως είναι ταυτόχρονα και trend και πραγματικό hub, σημειώνοντας ότι ένα trendy hub είναι αυτό που προσελκύει τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή κεφάλαια. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως πολλές μεγάλες εταιρείες στην Γερμανία, όπως η Deutsche Telekom, ακόμα και η Coca-Cola, δημιουργούν τα δικά τους επενδυτικά fund στο Βερολίνο, κάτι που δείχνει το μέγεθος του trend της πόλης.

Επεσήμανε επίσης ότι το Βερολίνο αναπτύχθηκε ραγδαία ως επιχειρηματικό οικοσύστημα γιατί εστίασε σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η δημιουργική οικονομία και η τεχνολογία, ενώ ανέφερε ότι ήδη οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν ότι το Λονδίνο ξεπερνιέται ως κέντρο επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη και αναδύεται ως νέο το Βερολίνο. Ακόμη και στις επενδύσεις, ανέφερε ο Γ. Σαλαβόπουλος, τα τελευταία τρίμηνα του 2013 οι γερμανικές startups έλαβαν περισσότερα κεφάλαια από τις βρετανικές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο startup οικοσύστημα της Αθήνας, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει μία νέα Silicon Valley, άρα δεν χρειάζεται να το προσπαθήσει, αλλά αντίθετα πρέπει να προσπαθήσει να γίνει ένα επιτυχημένο οικοσύστημα σε σχέση με ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά. Πρέπει να γίνει μια μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια προώθησης των ελληνικών startups για να δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα, ανέφερε, και πρότεινε να επικοινωνηθεί περισσότερο στο εξωτερικό ότι υπάρχουν επιτυχημένες ελληνικές startups.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ