Nick D’ Aloisio: Ο teenager που έγινε εκατομμυριούχος

Ξεκίνησε να σχεδιάζει apps για το iPhone σχεδόν από την αρχή της δημιουργίας του App Store της Apple, όταν ήταν μόλις 12 ετών. Σήμερα είναι 18 ετών και είναι ήδη εκατομμυριούχος, καθώς πούλησε στη Yahoo! έναντι 30 εκατ. δολαρίων την εφαρμογή του Summly, η οποία φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που διαβάζουμε στις  φορητές μας συσκευές ενώ είμαστε στο δρόμο.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή “συμπιέζει” τα μεγάλα κείμενα σε μερικές “αντιπροσωπευτικές” φράσεις που συνιστούν ακριβείς περιλήψεις του όλου κειμένου, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να μπορεί να έχει μια συνολική εικόνα για το περιεχόμενο όλου του κειμένου χωρίς να χρειαστεί να το διαβάσει αναλυτικά.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή πρωτοπαρουσιάστηκε από τον D’ Aloisio το 2011, με χρηματοδότηση από τον Li Ka – shing, τον πλουσιότερο άνθρωπο στην Ασία. Μέσα σε ένα μήνα από την κυκλοφορία της είχε ήδη “κατέβει” από 500.000 χρήστες, ενώ ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της έγινε η ν. 1 εφαρμογή ανάγνωσης ειδήσεων σε 28 χώρες.

Ο Nick D’ Aloisio δεν έχει κανένα πτυχίο προγραμματιστή, ενώ οι γονείς του δεν έχουν ιδιαίτερα στενή σχέση με την τεχνολογία. Έμαθε μόνος του προγραμματισμό, μέσα από το internet και εκπαιδευτικά video στο Youtube. Επειδή ήταν πολύ μικρός για να υπογράψει την άδεια προγραμματιστή της Apple (ώστε να έχει το δικαίωμα ανάρτησης εφαρμογών στο App Store) είχε χρησιμοποιήσει το όνομα και τα στοιχεία του πατέρα του.

Πριν από την εφαρμογή Summly, ο D’ Aloisio είχε σχεδιάσει ορισμένες άλλες εφαρμογές, όπως μια εφαρμογή που εμφάνισε στην οθόνη μια εικόνα ξύλου την οποία ο χρήστης μπορούσε να “χτυπήσει” και να ακούσει το σχετικό ήχο ανάλογα με τη δύναμη του “χτυπήματός” του, καθώς και μια άλλη που μετέτρεπε το smartphone σε… διάδρομο τον οποίο ο χρήστης καλείτο να «τρέξει» με τα δάχτυλά του. Μάλιστα από την εφαρμογή αυτή είχε κερδίσει περίπου 120 δολάρια από τις πωλήσεις της πρώτης μέρας.

Ο ίδιος ομολογεί πως την αρχική κρούση από ένα επενδυτικό fund για τη χρηματοδότηση της πρώτης έκδοσης του Summly, την είχε λάβει ως κακόγουστο αστείο. Χρειάστηκε να επικοινωνήσουν ξανά μαζί του για να καταλάβει ότι επρόκειτο για πραγματικό ενδιαφέρον, και στη συνάντηση που κανονίστηκε με τα στελέχη της Horizons Ventures συνοδευόταν από τους γονείς του και έφυγε από αυτή με μια συμφωνία για αρχική επένδυση 300.000 δολαρίων.

Ωστόσο η πίεση να πετύχει να ικανοποιήσει τους επενδυτές του τον οδήγησαν σε μεγάλο φόρτο εργασίας, που γινόταν μεγαλύτερος με τις σχολικές υποχρεώσεις. Έτσι βρήκε και προσέλαβε για βοήθεια έναν συνταξιούχο καθηγητή που ζούσε στην Ταϊλάνδη και είχε γράψει σχετικά βιβλία για το θέμα.

Πλέον το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του αφιερώνεται στη βελτίωση του αλγόριθμου “συμπίεσης” κειμένου της εφαρμογής, ενώ στα μελλοντικά του σχέδια είναι να βγάλει μια παρόμοια εφαρμογή και για video.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ