Mobile World Congress: Ημέρα 1η – Ανταπόκριση από τη Βαρκελώνη

Αυτές τις μέρες στη Βαρκελώνη χτυπά η “καρδιά της τεχνολογίας” αφού στην καταλανική πρωτεύουσα λαμβάνει χώρα το Mobile World Congress, εκεί όπου κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρουσιάζονται από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου προϊόντα, υπηρεσίες, τάσεις και πλάνα για το προσεχές και το απώτερο μέλλον.

Για ακόμα μια χρονιά τα Smartphones είχαν την τιμητική τους. Η Lenovo ανακοίνωσε τα προσιτά Moto G5 & Moto G5 Plus, η Huawei έφερε μαζί της τα P10 και P10+ που θυμίζουν περισσότερο φωτογραφικές μηχανές ενώ η HMD ξύπνησε σε όλους ευχάριστες αναμνήσεις με το – νέο – Nokia 3310Sony και LG παρουσίασαν τις νέες τους ναυαρχίδες, τα Xperia XZ Premium και G6 αντίστοιχα ενώ τέλος, την επανεμφάνισή του έκανε και το όνομα της BlackBerry χάρη στο KEYone.

Η πιο ενδιαφέρουσα ομιλία της ημέρας στο MWC ήταν αυτή του Reed Hastings, CEO του Netflix (κεντρική φωτογραφία), ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως στα επόμενα 10-20 χρόνια, κάθε βίντεο θα βρίσκεται online. “Ο τρόπος με τον οποίον η διαδικτυακή τηλεόραση κινείται, δείχνει ότι ο ανταγωνισμός έρχεται από κάθε πλευρά”, ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε: “Οι ανταγωνιστές Δεν προσπαθούν να μας ‘σκοτώσουν’ γιατί και εκείνοι εξυπηρετούν τους καταναλωτές. Είδαμε το YouTube, το Amazon, ακόμα και το BCC να κάνουν ανοίγματα παγκόσμιας εμβέλειας κάποτε και τώρα υπάρχουν τόσα και τόσα τηλεοπτικά δίκτυα που μεταφέρουν το περιεχόμενο τους online”. Το Netflix δραστηριοποιείται ήδη σε 130 χώρες και όλες τις μεγάλες αγορές (με εξαίρεση την Κίνα), αριθμώντας περί τους 100 εκατ. συνδρομητές.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε φέτος στα αυτόνομα οχήματα με μια ολόκληρη σειρά ομιλιών μάλιστα να είναι αφιερωμένη σε αυτά. Ο Anthony Levandowski, συνιδρυτής της Otto, της εταιρείας που ανέπτυξε το σύστημα αυτόματης πλοήγησης της Uber – και αργότερα εξαγοράστηκε από αυτή – διαβεβαίωσε επανειλημμένα πως οι καταναλωτές δεν έχουν να φοβούνται το παραμικρό, έστω κι αν νωρίτερα ο CEO της SoftbankMasayoshi Son, προειδοποιούσε για το αντίθετο αφού οι επεξεργαστές ARM που χρησιμοποιούνται στα αυτόνομα οχήματα δεν είναι οι ασφαλέστεροι.

Eugene Kaspersky πάντως, “βετεράνος” σε θέματα ασφάλειας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας σε έναν εκ βάθρων επανασχεδιασμό των υποδομών στις οποίες βασίζεται το Internet of Things.

Στον χώρο της έκθεσης πάντως, η Peugeot έκλεψε τα βλέμματα με το Instinct, ένα προηγμένο κόνσεπτ αυτόνομου οχήματος, τη στιγμή που Ford και Vodafone ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στην Ευρώπη, έχοντας ωστόσο έναν πιο σύντομο χρονικό ορίζοντα. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία της Roborace η οποία παρουσίασε το αυτόνομο αγωνιστικό της αυτοκίνητο το οποίο με τη βοήθεια δύο ραντάρ και έξι καμερών είναι σε θέση να πραγματοποιεί 24 τρισ. λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης το δευτερόλεπτο, όντας σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μίας πίστας Formula E.

Το Mobile World Congress 2017 συνεχίζεται μέχρι και τις 2 Μαρτίου.

Συνεχή ροή ειδήσεων από τη Βαρκελώνη και το MWC μπορείτε να βλέπετε στο allCONNECTEDgr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ