Manpower: Οι εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν τους κατάλληλους εργαζόμενους (Infographic)

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι πρώτη στην ανεργία (με ποσοστό που επίσημα αγγίζει το 28% αλλά, ως γνωστό, είναι πολύ μεγαλύτερο), οι 6 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας διεθνούς έρευνας έλλειψης ταλέντου της Manpower Group για το 2015.

Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια διεξαγωγής της έρευνας στη χώρα μας, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 17 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2014, ενώ βρίσκεται 21 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (38%).

Σύμφωνα με την έρευνα, η έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας (40%), τεχνικών δεξιοτήτων (31%), παραγόντων που σχετίζονται με το ευρύτερο περιβάλλον (21%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (18%) και διαθέσιμων υποψηφίων (16%) καταγράφονται ως οι κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 38% των εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα, ποσοστό, αφενός αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2014, αφετέρου, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί παγκοσμίως από το 2007, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη ταλέντου δεν φαίνεται να δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Οι εργοδότες στην Ιαπωνία εξακολουθούν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης ταλέντου (83%), ενώ στην πρώτη πεντάδα με τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολίας βρίσκονται το Περού (68%), το Χονγκ Κονγκ (65%), η Βραζιλία (61%) και η Ρουμανία (61%).

Η Ελλάδα, με ποσοστό 59% καταλαμβάνει την θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μετακίνηση δεκατριών θέσεων συγκριτικά με την περυσινή 19η θέση της χώρας μας παγκοσμίως. Αντίθετα, χώρες όπως η Ιρλανδία (11%), η Ισπανία (14%) – χώρες που μέχρι πρότινος αντιμετώπιζαν παρόμοιες οικονομικές δοκιμασίες με τη χώρα μας – το Ηνωμένο Βασίλειο (14%), και η Ολλανδία (14%), δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσέλκυσης ταλέντου.

Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2015

Για έβδομη συνεχή χρονιά οι εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων “Επαγγελματιών Πωλητών”, με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα, αυτή των “υψηλόβαθμων στελεχών”, η οποία παραμένει στην ίδια θέση της κατάταξης τα τελευταία τρία έτη. Την 3η θέση καταλαμβάνουν οι “εξειδικευμένοι τεχνίτες”, θέση που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα από το 2011. Επαναφορά στη λίστα, της ειδικότητας “Προσωπικό ΙΤ” στην 6η θέση της κατάταξης, ενώ εκτός Top-10 για το 2015 οι “Χειριστές Μηχανημάτων”, οι οποίοι πέρυσι κατείχαν τη θέση Νο 9.

Σταθερά στη κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τις θέσεις που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, παραμένουν για τέταρτη συνεχή χρονιά οι “Εξειδικευμένοι Τεχνίτες”. Οι “Επαγγελματίες Πωλητές” παραμένουν δυσεύρετοι, καταλαμβάνοντας φέτος τη δεύτερη θέση, ενώ την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης συμπληρώνουν οι “Μηχανικοί”.

Εκτός Top-10 για το 2015 μένουν οι “Διευθυντές Πωλήσεων” που φέτος καταλαμβάνουν τη θέση Νο 12 της παγκόσμιας κατάταξης, καθώς επίσης και οι “Εργάτες”, ενώ την εμφάνισή τους στη δεκάδα, έπειτα από απουσία 3 ετών, σημειώνουν το 2015 οι “Χειριστές Μηχανημάτων”.

“Ακολουθώντας την ίδια τάση με την περυσινή χρονιά, το φετινό Top-10 των ειδικοτήτων δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς αντανακλά τις κυρίαρχες τάσεις της ελληνικής αγοράς στη σημερινή, ζοφερή πραγματικότητα. Έτσι, έχουμε από τη μία πλευρά, Υψηλόβαθμα Στελέχη και Στελέχη Πωλήσεων κάθε επιπέδου να εξακολουθούν να παραμένουν δυσεύρετα, όχι μόνο γιατί παρουσιάζεται έλλειψη αντίστοιχων στελεχών στην ελληνική αγορά, αλλά και διότι τα στελέχη που δηλώνουν διαθέσιμα, δεν διαθέτουν τις δεξιότητες εκείνες που θα πείσουν τους εργοδότες ότι είναι ικανά να αντεπεξέλθουν, στο σημερινό, πολύ πιο ανταγωνιστικό και πολυεπίπεδο εργασιακό περιβάλλον” τονίζει η Βενετία Κουσία, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup.

“Επίσης, σημαντική έλλειψη συνεχίζει να παρατηρείται και σε ειδικότητες όπως Τεχνίτες, Τεχνικοί και Εργάτες, ειδικότητες που ιδεοληπτικά, ανέκαθεν θεωρούσαμε δεύτερης κατηγορίας. Σε μία οικονομία που χαρακτηρίζεται από δομικές προκλήσεις και δραματική αβεβαιότητα, δεν επιτρέπονται ιδεοληψίες, ούτε μπορούμε να μένουμε μόνο στην ανάγνωση εντυπωσιακών αριθμών που συνήθως οδηγούν σε εξίσου εντυπωσιακές συζητήσεις, περιχαρακωμένοι όμως, από σιλό φτιαγμένα από αντιλήψεις και ιδεοληψίες του χθες” τονίζει η Βενετία Κουσία.

“Είναι σαφές ότι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα σε μία εποχή που το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον καταλύτη για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και όπου το ταλέντο είναι το απόλυτο συγκριτικό πλεονέκτημα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι άνθρωποι με τα κατάλληλα προσόντα, στην κατάλληλη θέση, τη σωστή στιγμή και με τη σωστή αμοιβή αποτελούν τα ταλέντα που πραγματικά χρειάζονται. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιλέγουμε απόφοιτους πανεπιστημίου σε θέσεις όπου χρειάζονται απόφοιτοι τεχνικών σχολών με σύγχρονη αντίληψη, όπως εξίσου, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να παραπονιόμαστε για το brain drain, όταν ουσιαστικά αρνούμαστε να αξιολογήσουμε και να αναβαθμίσουμε τα συστήματα, τις διαδικασίες και τελικά, το ανθρώπινο δυναμικό. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και απαιτούν συλλογική και συστηματική δράση τώρα. Διαφορετικά, οι ελπίδες για ευημερία και ανταγωνιστικότητα θα μετακινούνται μαζί με τους πλέον τολμηρούς και σταθερές θα παραμένουν οι προσευχές για μελλοντικούς από μηχανής θεούς”.

Ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις
Σύμφωνα με το 64% των εργοδοτών στην Ελλάδα, η μεγάλη δυσκολία εύρεσης κατάλληλων εργαζομένων έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις είναι αξιοσημείωτες, όπως δείχνει η έρευνα: μειωμένη ανταγωνιστικότητα / παραγωγικότητα (65%), μειωμένη ικανότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες των πελατών (60%), μειωμένη δημιουργικότητα και καινοτομία (59%), καθώς και χαμηλό engagement και ηθικό (42%). Παρόλες τις σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός, ότι 1 στους 5 εργοδότες στην Ελλάδα δεν έχουν χαράξει στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εύρημα που δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας μας, αλλά εμφανίζεται και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών που θεωρούν ότι οι κενές θέσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική τους λειτουργία παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τα δύο τελευταία έτη και διαμορφώνεται στο 54%.

“Η ανησυχία των εργοδοτών σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο των κενών θέσεων στη λειτουργία των επιχειρήσεων δεν φαίνεται να υποχωρεί, εύρημα αναμενόμενο σε μια οικονομία που καταβάλλει προσπάθειες να ανακάμψει, εν μέσω συστημικών εμποδίων και ακραίως μεταβαλλόμενων συνθηκών. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι η ανησυχία αυτή συνοδεύεται, ευτυχώς και από κινητικότητα, καθώς, μεγαλύτεροι κυρίως, οργανισμοί υιοθετούν νέες στρατηγικές και καινοτόμες πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού, νέα εργασιακά μοντέλα, ενώ αξιοποιούν νέες πηγές και εργαλεία προσέλκυσης ταλέντων. Την ίδια στιγμή όμως, οι μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και κινητήριο δύναμη του οικονομικού μας μοντέλου, χρειάζονται άμεσα εξειδικευμένη υποστήριξη και καλύτερη πρόσβαση σε πόρους, εάν θέλουμε να παραμείνουν μέσα στο παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας και άρα, της αυριανής αγοράς”, σχολιάζει σχετικά η Βενετία Κουσία.

Manpower_Untitled

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ