Infobank Hellastat: Σημαντικό κόστος παραγωγής στην αλευροβιομηχανία λόγω της στροφής στις προμήθειες σκληρού σίτου

Ο εγχώριος κλάδος της αλευροβιομηχανίας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2015 οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου αύξησαν τον όγκο πωλήσεών τους, γεγονός που προήλθε από τον τομέα των προϊόντων για βιομηχανικούς και βιοτεχνικούς πελάτες, ενώ στην κατηγορία των καταναλωτικών προϊόντων παρατηρήθηκε για ακόμα μια χρονιά υποχώρηση.

Οι οικονομικές συνθήκες το δεύτερο εξάμηνο επιδεινώθηκαν απότομα λόγω της επιβολής των capital controls. Έτσι, αρκετές εταιρείες αδυνατούσαν να προβούν σε μαζικές εισαγωγές μαλακού σίτου, παρά την προτεραιότητα που δόθηκε από τις αρχές για την έγκριση μεταφοράς κεφαλαίων κατά την εισαγωγή πρώτων υλών που προορίζονται για αγαθά πρώτης ανάγκης. Για το λόγο αυτό, πολλές αλευροβιομηχανίες στράφηκαν στην εγχώρια αγορά, προμηθευόμενες σκληρό σίτο, επωμιζόμενες όμως υψηλότερο κόστος παραγωγής.

Πάντως, οι βιομηχανίες του κλάδου έχουν φροντίσει να διακρατούν επαρκείς ποσότητες αποθεμάτων, καθώς αν και η κατάσταση φέτος έχει εξομαλυνθεί, ο κίνδυνος από τα capital controls παραμένει υπαρκτός.

Η παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου τα τελευταία 3 χρόνια εμφανίζει ελαφρώς ανοδική πορεία, τάση που τροφοδοτείται κυρίως από τον τομέα των βιομηχανικών προϊόντων. Αναλυτικά, το 2015 ο σχετικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκε περαιτέρω κατά 2,5%, καθώς –όπως προαναφέρθηκε- οι εταιρείες προμηθεύτηκαν περισσότερες ποσότητες σίτου από την ελληνική αγορά.

Οι τιμές των σιτηρών κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ακολούθησαν ανοδική πορεία (στο σκληρό έφτασαν στα 25 λεπτά το κιλό). Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες τα τελευταία χρόνια είχαν αρνητική επίδραση στα περιθώρια κερδοφορίας, καθώς αρκετές εταιρείες δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν πλήρως τις μεταβολές αυτές στις τελικές τιμές. Αντιθέτως, φέτος παρατηρείται υποχώρηση των τιμών λόγω υπερπροσφοράς στο σκληρό σιτάρι.

Σύμφωνα με την κα Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Το 2016 οι εκπρόσωποι των εταιρειών αναμένουν υποχώρηση των πωλήσεων, γεγονός το οποίο θα προκληθεί από την μείωση των τιμών στα προϊόντα για τη βιομηχανία, αλλά και την κάμψη στις τιμές των σιτηρών».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 23  επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 αυξήθηκε κατά 2,9%, σχηματιζόμενος στο ύψος των 357,77 εκατ. ευρώ
  • Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ υποχώρησαν περαιτέρω κατά 8,5%, στα 22,81 εκατ. ευρώ Επιπλέον, τα ΚΠΦ μειώθηκαν κατά 18%, στα 5 εκατ. ευρώ.
  • Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ βελτιώθηκε ελαφρώς στο 6,1%. Αντιθέτως, το περιθώριο ΚΠΦ υποχώρησε οριακά στο 1,2%.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση διατηρήθηκε υψηλή, εμφανίζοντας μικρή βελτίωση σε 1,3 προς 1
  • Τα αποθέματα την τελευταία χρήση διακινήθηκαν πλήρως εντός διαστήματος 2,5 μηνών, ενώ οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν στους 5 μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ