Human Trafficking: Κέρδη δισεκατομμυρίων για τους διακινητές!

Μπίζνες εκατομμυρίων στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που κυνηγούν το όνειρο της Ευρώπης, αποκαλύπτει η Deutsche Welle σε ρεπορτάζ της.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη της Deutsche Welle υπάρχει μια καλά οργανωμένη βιομηχανία διακίνησης προσφύγων και μεταναστών. Το δίκτυο των διακινητών εκτείνεται σε όλες τις άκρες του πλανήτη με τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο και κέρδη δισεκατομμυρίων.    

Η Μάγια Μαρί Σεσίλ Νταρμέ από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε σχετικά «πρόκειται για πραγματικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Αυτοί οι διακινητές έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη αλλά και στο Κάιρο και στο Ντουμπάι, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Συγγενείς των προσφύγων που ζουν στην Ευρώπη μεταβιβάζουν τα χρήματα για ολόκληρο το ταξίδι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των διακινητών».

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας η εμπορία ανθρώπων αποφέρει κέρδη περίπου 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στους διακινητές.

Πιο συγκεκριμένα ανά τομέα διακίνησης τα στοιχεία είναι τα εξής:
– 99 δισεκατομμύρια δολάρια από διακίνηση με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση
– 
34 δισεκατομμύρια δολάρια σε κατασκευές, μεταποίηση, εξόρυξη και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας
– 
9 δισεκατομμύρια δολάρια στη γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της δασοκομίας και της αλιείας
– 
8 δισεκατομμύρια δολάρια εξοικονομούνται ετησίως από ιδιωτικά νοικοκυριά που απασχολούν οικιακούς εργαζόμενους υπό συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας

Μάλιστα σοκάρει το γεγονός πως στην πλειοψηφία τους οι διακινητές διαφημίζουν τις “επιχειρήσεις” τους στα social media. Εκεί βρίσκουν και τα τηλέφωνα των διακινητών και μαθαίνουν τα κοστολόγια για τα ταξίδια. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι διακινητές παρέχουν και εγγυήσεις μεταφοράς, καθώς έχουν αναπτύξει και ένα είδος ασφάλειας, δηλαδή οι συγγενείς μεταβιβάζουν τα χρήματα μόνο εάν ο συγγενής τους φθάσει σώος στην Ευρώπη.

“Είναι οργανωμένοι περίπου σαν ταξιδιωτικά γραφεία. Υπάρχουν φθηνές προσφορές αλλά και προσφορές πολυτελείας. Τα ταξίδια αυτά απευθύνονται κυρίως σε ανθρώπους που θέλουν να διαφύγουν από τη βορειανατολική Αφρική. Οι τιμές κινούνται από 5.000 έως 10.000 δολάρια”, ανέφερε η Μάγια Μαρί Σεσίλ Νταρμέ.

Το δίκτυο των διακινητών φροντίζει ώστε ο πρόσφυγας να φθάσει καταρχήν στις ακτές της Λιβύης. Στη συνέχεια, αναλαμβάνει άλλος διακινητής, ο οποίος τον βάζει σε ένα πλοιάριο με κατεύθυνση την Ευρώπη. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν όμως αυτό το ταξίδι. Επίσης, το δίκτυο είναι διάτρητο καθώς “για να φθάσουν οι άνθρωποι μέχρι τις ακτές της Λιβύης συχνά παρεμβάλλονται δέκα με δεκαπέντε διαφορετικοί διακινητές και οι πρόσφυγες πρέπει μόνοι τους να βρουν τον καθένα από αυτούς”, δήλωσε η Μάγια Μαρί Σεσίλ Νταρμέ.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκονται για εβδομάδες ή για μήνες στον δρόμο. Πολλοί πρέπει ενδιαμέσως να εργασθούν για να εξοικονομήσουν τα χρήματα για το επόμενο στάδιο του ταξιδιού. Μια επικίνδυνη Οδύσσεια ταλαιπωρημένων ανθρώπων, οι οποίοι δύσκολα επιτυγχάνουν το στόχο τους. Το άσχημο όμως για αυτούς τους ανθρώπους είναι πως όταν φτάνουν στην Ευρώπη βλέπουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που τους είχε υποσχεθεί. Έτσι ο γολγοθάς τους συνεχίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ