Eurobank: Θετικές εξελίξεις για την οικονομία της ΝΑ Ευρώπης

Η ανάκαμψη των οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνεχίστηκε και το τέταρτο τρίμηνο του 2015, αναφέρει στη νέα έκδοση του μηνιαίου της δελτίου Regional Economics & Market Strategy Monthly, η Eurobank.

Η εν λόγω έκθεση με τίτλο “Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της περιοχής στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 δημιουργεί αισιοδοξία για τις προοπτικές του 2016”,  περιέχει μια ενδελεχή ανάλυση των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων και τάσεων, των οικονομιών και των χρηματοοικονομικών αγορών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έμφαση στις οικονομίες Βουλγαρίας, Κύπρου, Ρουμανίας, Σερβίας στις οποίες η Eurobank διατηρεί στρατηγική παρουσία. 

Όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Eurobank, η επεκτατική νομισματική πολιτική που ακολουθείται από τις Κεντρικές Τράπεζες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοοανατολικής Ευρώπης, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, την αυξημένη απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων και τις σχετικά χαμηλές τιμές ενέργειας που διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις σε χαμηλά επίπεδα, βοήθησαν να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική και το τέταρτο τρίμηνο.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης οι οποίοι καταγράφηκαν  κατά το προηγούμενο έτος, ήταν από τους ισχυρότερους στην μετά Lehman Brothers εποχή και ανέδειξαν τις οικονομίες της περιοχής σε σχέση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Κατά το τρέχον έτος, αυξάνονται οι κίνδυνοι του διεθνούς περιβάλλοντος για τις αναδυόμενες αγορές οι οποίοι προέρχονται από την επιβράδυνση της Κίνας και τις εντεινόμενες ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Παρά ταύτα, η αναπτυξιακή δυναμική των οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, στο βαθμό που αυτοί οι κίνδυνοι αφήνουν μέχρι τώρα σχετικά ανεπηρέαστη της οικονομία της Ευρωζώνης, κύριο εμπορικό εταίρο της περιοχής, σημειώνει στην ίδια έκθεση η Eurobank.  Σε αυτό συνηγορούν, σύμφωνα με την ίδια, και τα πρώτα στοιχεία οικονομικού κλίματος που δημοσιεύονται -για τις οικονομίες που εστιάζουμε την προσοχή μας- τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. 

Στο περιβάλλον αυτό, ο Φεβρουάριος αποδείχθηκε ένας ακόμη μήνας αυξημένης μεταβλητότητας  για τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, παρά την σχετική βελτίωση που παρατηρήθηκε στο παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα από τα τέλη του Ιανουαρίου. Οι χρηματοοικονομικές αγορές της ευρύτερης περιοχής υπέρ-απόδωσαν λόγω των συγκριτικά καλύτερων προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης, της γενικότερης επεκτατικής νομισματικής πολιτικής στις εν λόγω χώρες και την Ευρωζώνη και των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων εξαιτίας των χαμηλών εισαγόμενων τιμών ενέργειας.

Ενδεικτικά, οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες και τα νομίσματα της ευρύτερης περιοχής παρουσίασαν μεικτές τάσεις το Φεβρουάριο, ενώ τα κυβερνητικά ομόλογα εξακολούθησαν να ευνοούνται από τη γενικότερη επεκτατική νομισματική πολιτική. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι μια πιθανή αναζωπύρωση των ανησυχιών σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, νέες πτωτικές πιέσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, αναβίωση των γεωπολιτικών εντάσεων και ενδεχομένως μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) θα μπορούσαν να έχουν εκ νέου αρνητικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα και στις περιφερειακές αγορές.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ το Μάρτιο είναι επίσης πιθανό να διαδραματίσει καίριο ρόλο για τις επιδόσεις των περιφερειακών χρηματοπιστωτικών αγορών την ερχόμενη περίοδο.

Σημειώνεται πως τη συγγραφή της έκθεσης επιμελήθηκαν οι οικονομολόγοι της τράπεζας κος Ιωάννης Γκιώνης και η κα. Γαλάτεια Φωκά, με τη συνδρομή και συνεργατών του ομίλου στις επιμέρους χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ