Corallia: Επίσκεψη του υφυπουργού Μεταφορών, του γ.γ. τηλεπικοινωνιών και του γ.γ. της ITU.

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Παπαδόπουλου, του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), Houlin Zhao, και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μενέλαου Δασκαλάκη, με εκπροσώπους του ελληνικού καινοτόμου οικοσυστήματος τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και επικοινωνιών, που διοργανώθηκε από το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (ΥΜΕΔ) με την υποστήριξη του Corallia στο α2-innohub στο Μαρούσι. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ελληνικές καινοτόμες τεχνολογικές επιχειρήσεις και να παρακολουθήσουν τις ομιλίες φορέων του πιο δυναμικά αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος της χώρας.

Με αφορμή την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της ITU εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επένδυση στο διανοητικό κεφάλαιο της χώρας με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου, εστίασε στην κομβική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη των νέων τεχνολογιών και σε ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες, που θα αναλάβει η ITU στην Ελλάδα.

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλους για τη συνεισφορά στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη, τόνισε τη σημασία να αποκτήσει η χώρα τη θέση που της αρμόζει διεθνώς, στους κόλπους της ITU, μέσα από την έμπρακτη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και των πανεπιστημίων.

Από τη δική του πλευρά, ο Μενέλαος Δασκαλάκης επισήμανε τη σπουδαιότητα των συνεργειών που αναπτύσσονται σε μια παραγωγική κυψέλη ανθρώπων και φορέων με αμοιβαίο όφελος για τον κλάδο και για τη χώρα συνολικά και αναφέρθηκε στην προώθηση της θεσμικής υποστήριξης του κλάδου των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών με δομές της Πολιτείας στο πλαίσιο των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων καθώς και στην άρση εμποδίων, όπου υπάρχουν.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Βασίλειος Μακιός, συνιδρυτής και γενικός διευθυντής του Corallia, έκανε σύντομη αναφορά στην πορεία και στα επιτεύγματα του Corallia ως φορέα ανάπτυξης και διαχείρισης συνεργατικών σχηματισμών στο καινοτόμο οικοσύστημα που έχει αναπτύξει. Στη συνέχεια ο Νίκος Βογιατζής, συνιδρυτής του Corallia και μέλος του συντονιστικού συμβουλίου του gi-Cluster, παρουσίασε στο κοινό τις δράσεις του πρώτου ελληνικού cluster στις δημιουργικές βιομηχανίες νέων τεχνολογιών με εστίαση στον κλάδο του ψυχαγωγικού λογισμικού και ψηφιακού περιεχομένου.

Ακολούθησε ο Γιάννης Γιανναράκης, γενικός διευθυντής του ΣΕΚΕΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα δυναμικό και εξωστρεφές mobile cluster.

Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Παπαηλιού, mi-Cluster manager, ενημέρωσε για την πορεία ανάπτυξης του πρώτου επιχειρηματικού cluster καινοτομίας στην Ελλάδα στον κλάδο της νανο / μικρολεκτρονικής και ο Jorge-A. Sanchez-P., συνιδρυτής του Corallia και μέλος του συντονιστικού συμβουλίου si-Cluster, παρουσίασε την πορεία διεθνοποίησης του cluster που δραστηριοποιείται στον τομέα των αεροδιαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών.

Ο κύκλος των παρουσιάσεων ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Δημήτρη Δρακούλη,προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΕΜηΠΕΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι εταιρειών και φορέων, μεταξύ των οποίων οι ΕΒΙΔΙΤΕ, ENEBH, ΣΕΚΕΕ, Aerospace Ventures, Aventurine, Dialogos, Emtech, European Sensor Systems, Geosystems Hellas, Lancom, Planetek Hellas, Space Hellas, Terra Spatium, Trebbble, U-blox Hellas, Weasic Microelectronics, CYTA HELLAS, FORTHNET, Tamasenco, Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Π.Σ.Δ.Μ.-Η), ΠΑ.ΠΕΙ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναδείχθηκε η δυναμική και οι αναπτυξιακές προοπτικές του ελληνικού καινοτομικού οικοσυστήματος τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν προτάσεις συνεργασίας για τη μεγαλύτερη ανάμιξη των ελληνικών φορέων στις μελλοντικές δράσεις της ITU.

Η επίσκεψη του γ.γ. της ITU συμπίπτει με την επανεκλογή της Ελλάδας στο ΔΣ της Διεθνούς Ένωσης 150 χρόνια μετά την ίδρυσή της και επισφραγίζει την υποστήριξη της ITU στις προσπάθειες για εδραίωση διεθνών συνεργασιών και για την τοποθέτηση των νέων τεχνολογιών στο επίκεντρο της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Η ΙTU

H ITU (International Telecommunication Union – http://www.itu.int ) είναι ο βασικός οργανισμός του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένος με τα θέματα τεχνολογιών επικοινωνιών και πληροφορικής. Ιδρύθηκε το 1865 με σκοπό τη διακρατική συνεργασία σε θέματα τηλεγράφου. Η Ελλάδα υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά της μέλη. Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών αριθμεί 191 κράτη μέλη καθώς και πάνω από 700 μέλη τομέα και συνεργαζόμενων οργανισμών. Σήμερα η ITU καλύπτει όλο το φάσμα των τηλεπικοινωνιών με σκοπούς, μεταξύ άλλων, την διακρατική συνεργασία σε θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων (όπως οι συχνότητες του ραδιοφάσματος), την έγκαιρη δημιουργία προτύπων υψηλής ποιότητας που καλύπτουν όλους τους τομείς των τηλεπικοινωνιών και ραδιοεπικοινωνιών, την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αποτελείται από 3 τμήματα, ο συντονισμός των οποίων γίνεται από την Γενική Γραμματεία της ITU.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ