Coca-Cola HBC AG: Ισχυρές επιδόσεις στο 3ο τρίμηνο του 2016

Ενίσχυση εμφανίζουν τα βασικά αποτελέσματα της Coca-Cola HBC AG για το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Ειδικότερα, η τάση του όγκου πωλήσεων εξελίχθηκε όπως αναμενόταν στη διάρκεια του τριμήνου με πτώση 1% έναντι αυξημένων συγκριτικών μεγεθών, καθώς κατά το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι είχαν καταγραφεί αυξημένες πωλήσεις λόγω μεγαλύτερης ζήτησης στην κατηγορία των εμφιαλωμένων νερών. O όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 0,3% σε εννεάμηνη βάση.

Ο όγκος πωλήσεων στις αναπτυγμένες αγορές συνέχισε την τάση που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, επηρεαζόμενος από την αρκετά υψηλότερη συγκριτική βάση το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Η πτώση κατά 2,5% οφείλεται στις μειωμένες πωλήσεις στην κατηγορία εμφιαλωμένων νερών σε Ιταλία και Αυστρία.

Ο όγκος πωλήσεων στις αναπτυσσόμενες αγορές υποχώρησε κατά 4,2% στη διάρκεια του τριμήνου, έναντι αύξησης 10,4% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Ο όγκος πωλήσεων στις αναδυόμενες αγορές αυξήθηκε κατά 1,3%, γεγονός που σηματοδοτεί βελτίωση σε σχέση με την τάση του πρώτου εξαμήνου και οφείλεται στη συνεχιζόμενη άνοδο των πωλήσεων στη Νιγηρία και τη Ρουμανία και στην επιβράδυνση της πτώσης του όγκου πωλήσεων στη Ρωσία.

Η έμφαση της εταιρείας στις πρωτοβουλίες διαχείρισης της αύξησης των εσόδων οδήγησε σε μία αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση κατά 3,8%, με το μείγμα κατηγορίας και συσκευασίας να βελτιώνεται σε όλες τις αγορές.

Οι προωθητικές ενέργειες και το δυσμενές μείγμα καναλιών διανομής επηρέασαν τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση στις αναπτυγμένες αγορές, τα οποία υποχώρησαν κατά 0,3%.

Στις αναπτυσσόμενες αγορές, η αποτελεσματική διαχείριση των προωθητικών ενεργειών σε συνδυασμό με τις μειωμένες αποπληθωριστικές πιέσεις, οδήγησαν σε αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση κατά 3,5%, αντιστρέφοντας την αρνητική τάση του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Οι αυξήσεις των τιμών στις αναδυόμενες αγορές οδήγησαν σε αύξηση κατά 8,1% των καθαρών εσόδων από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, επιταχύνοντας έτσι το ρυθμό αύξησης που είχε επιτευχθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι εμπορικές συνθήκες στις αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα ο όγκος πωλήσεων να κυμανθεί για το τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με τις προσδοκίες της.

Ο ρυθμός αύξησης του όγκου πωλήσεων στις αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες αγορές επηρεάστηκε από την υψηλή συγκριτική βάση του αντίστοιχου τριμήνου πέρυσι, στη διάρκεια του οποίου οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε κάποιες από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ενίσχυσαν τη ζήτηση, κυρίως στην κατηγορία των εμφιαλωμένων νερών.

Ο όγκος πωλήσεων του ομίλου μειώθηκε κατά 1% στη διάρκεια του τριμήνου, έναντι αύξησης 5,4% το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Η έμφασή μας στις πρωτοβουλίες διαχείρισης της αύξησης των εσόδων και η βελτίωση του μείγματος κατηγορίας και συσκευασίας, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις τιμών στις αναδυόμενες αγορές οδήγησαν σε μία αύξηση 3,8% των καθαρών εσόδων από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση.

Ως αποτέλεσμα, η αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση στη διάρκεια του τριμήνου ανήλθε σε 2,8%. Συνυπολογίζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο των συναλλαγματικών ισοτιμιών της τάξης του 4,5%, τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Βασικά μεγέθη ανά κατηγορία

Η έμφασή της εταιρείας στο σχεδιασμό νέων συσκευασιών, οι συχνές προγραμματισμένες εκστρατείες μάρκετινγκ όπως είναι η εκστρατεία «Taste the Feeling» και τα επιλεγμένα μέτρα διατήρησης των τιμών των προϊόντων μας σε προσιτά επίπεδα, υποστήριξαν τις εμπορικές πρωτοβουλίες της και οδήγησαν σε ικανοποιητική ανάπτυξη στις κατηγορίες ανθρακούχων αναψυκτικών, χυμών και ποτών ενέργειας στη διάρκεια του τριμήνου καθώς και σε βελτιωμένο μείγμα κατηγορίας και συσκευασίας.

Ο όγκος πωλήσεων στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών αυξήθηκε κατά 1,3% στη διάρκεια του τριμήνου, παρά την αύξηση 4,0% το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Οι καλές επιδόσεις σε Νιγηρία, Ρουμανία, Ουκρανία και Ιρλανδία υπεραντιστάθμισαν την πτώση του όγκου πωλήσεων σε ορισμένες από τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές και τη Ρωσία. Στην ίδια κατηγορία, οι πωλήσεις των προϊόντων με το σήμα Coca-Cola αυξήθηκαν κατά 0,2%, και ιδιαίτερα οι πωλήσεις της Coca-Cola Regular. Οι πωλήσεις της Fanta σημείωσαν αύξηση της τάξης του 6,7%, με συνεισφορά από όλες τις αγορές.

Οι πωλήσεις στην κατηγορία των εμφιαλωμένων νερών είχαν μια πολύ υψηλή συγκριτική βάση, έχοντας σημειώσει αύξηση της τάξης του 12,4% το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, κατά τη διάρκεια του οποίου πολλές από τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε βίωσαν ένα εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό, ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 8,0%. Στη διάρκεια του τριμήνου οι πωλήσεις στην κατηγορία των χυμών σημείωσαν αύξηση 2,0%, η οποία οφείλεται στις πωλήσεις χυμών στη Ρωσία, τη Ρουμανία και τη Νιγηρία. Ο όγκος πωλήσεων στην κατηγορία των ποτών ενέργειας κατέγραψε αύξηση της τάξης του 24,0%, με ισχυρές επιδόσεις σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία, ιδιαίτερα λόγω των πωλήσεων του σήματος Monster.

Το ποσοστό των συσκευασιών άμεσης κατανάλωσης βελτιώθηκε κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες με καλές επιδόσεις να καταγράφονται στις μικρότερες συσκευασίες σε όλες τις αγορές. Το ποσοστό των συσκευασιών ανθρακούχων αναψυκτικών άμεσης κατανάλωσης βελτιώθηκε κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες ενώ η κατηγορία των εμφιαλωμένων νερών κατέγραψε βελτίωση κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Βιωσιμότητα – Βασικά σημεία

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 η εταιρεία ανακοίνωσε επτά νέους στόχους βιωσιμότητας για το 2020, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ανανεώσιμων και καθαρών πηγών ενέργειας σε ποσοστό 40% επί του συνόλου των ενεργειακών της αναγκών, της ανάκτησης κατά μέσο όρο του 40% των συνολικών συσκευασιών που διατίθενται στις αγορές με σκοπό την ανακύκλωσή τους, της μείωσης της πρωτογενούς συσκευασίας σε ποσοστό 25% ανά λίτρο παραγόμενου αναψυκτικού και της επένδυσης του 2% των ετήσιων κερδών προ φόρων στις κοινότητες.

Οι επτά νέοι στόχοι έρχονται να προστεθούν στις εξαγγελθείσες το 2015 αρχικές δεσμεύσεις του ομίλου για το 2020 σε σχέση με τη μείωση της έντασης κατανάλωσης νερού που χρησιμοποιείται στη διαδικασία παραγωγής των αναψυκτικών και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της παραγωγικής διαδικασίας της εταιρείας κατά 30% και 50% αντίστοιχα.

Η προσέγγισή της εταιρείας ως προς τη βιωσιμότητα αναγνωρίστηκε το Σεπτέμβριο, οπότε και διακρίθηκε ως η πρώτη εταιρεία που έλαβε τον τίτλο της κορυφαίας βιομηχανίας αναψυκτικών στους δείκτες Dow Jones World Sustainability και Dow Jones Europe Sustainability για τρίτη συνεχή χρονιά.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, Δημήτρης Λόης, σχολίασε σχετικά: «Οι επιδόσεις μας στο τρίτο τρίμηνο του έτους επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες μας, ενώ ο χαμηλότερος όγκος πωλήσεων αντανακλά τη σημαντική αύξηση του όγκου πωλήσεων που παρατηρήθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015. Είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των εμπορικών πρωτοβουλιών, τα οποία οδήγησαν σε βελτίωση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση. Οι επιχειρηματικές μας δραστηριότητες εξελίσσονται ικανοποιητικά και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι θα πετύχουμε τις προσδοκίες μας για το σύνολο του έτους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ