Citigroup: Οι πιστωτές εξετάζουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως “επόπτη” στο ελληνικό πρόγραμμα

Εποπτικό ρόλο θα έχει στο εξής το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Citigroup προς τους πελάτες της.

Ειδικότερα, η Citigroup αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ συμφωνήθηκε να επιταχυνθεί η διαδικασία της αξιολόγησης και η συμμετοχή του ΔΝΤ να συζητηθεί την προσεχή Παρασκευή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση, η Citigroup σημειώνει ότι η κυβέρνηση συζητά τη μείωση του αφορολόγητου αλλά και των συντάξεων ως μέρος ενός προληπτικού μηχανισμού που θα ενεργοποιείται όταν οι στόχοι του πλεονάσματος δεν πιάνονται μετά το 2018, προκειμένου να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με τους πιστωτές και να κλείσει η αξιολόγηση.

Προσθέτει όμως ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει την προοπτική αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων θεωρώντας ότι ένα τέτοιο μέτρο δε θα “περνούσε” από τη Βουλή, ενώ εκτιμά ως απίθανο οι πιστωτές να κάνουν παραχωρήσεις που θα σχετίζονται με την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο θα μπορούσαν να δεχτούν έναν “εποπτικό” μόνο ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, και σημειώνει πως ίσως να υπάρξουν εξελίξεις για το θέμα από τη συνεδρίαση του ΔΝΤ που πραγματοποιείται από το απόγευμα της Δευτέρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ