Citi: Οι αμερικανικές εκλογές «απειλούν» τις αγορές

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σημαντική μεταβλητότητα και πιθανώς να ανατιμολογήσουν μια σειρά αγορών σε όλο τον πλανήτη, όπως υπογράμμισαν αναλυτές της Citi σε σημερινό τους υπόμνημα.

«Με μια τεράστια αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα και την επακόλουθη μορφή της χάραξης πολιτικής, πολλές τιμές περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να δουν αυξημένη μεταβλητότητα. Αυτό, από μόνο του, θα μπορούσε να φέρει σημαντική δυσκολία στην ανάπτυξη», τόνισαν αναλυτές της τράπεζας.

«Ένα υποβόσκων αίσθημα φαίνεται αρκετά εδραιωμένο. Αυτή είναι συνταγή για ανατάραξη στις αγορές», αναφέρει το κείμενο.

«Ποιος θα κερδίσει; Πόση επιρροή έχει στην πραγματικότητα ο πρόεδρος; Ποιοι θα είναι οι βασικοί παίκτες στη διαδικασία χάραξης πολιτικών; (…) Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και η αβεβαιότητα μεταφράζεται σε κίνδυνο, τόσο για τις οικονομίες όσο και για τις χρηματοοικονομικές αγορές», προσθέτει.

Στο μεταξύ, ο Moody’s ανέφερε την Τετάρτη ότι ο «πιο άμεσος» κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομική προοπτική σχετίζεται με τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης ανέφεραν σε έκθεσή τους ότι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου θα μπορούσε να αναταράξει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.

«Υπάρχει ένας αριθμός πτωτικών κινδύνων για την παγκόσμια οικονομική προοπτική, από τους οποίους ο πιο άμεσος σχετίζεται με τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου», τονίζει η έκθεση και προσθέτει ότι «μια αλλαγή στην πολιτική στάση των ΗΠΑ που συμβάλλει στην αποδυνάμωση του τωρινού παγκόσμιου εμπορίου και την αρχιτεκτονική της ασφάλειας, θα μπορούσε να έχει επιζήμιο αντίκτυπο στην παγκόσμια εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη και θα μας ανάγκαζε να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ