CITI: Η μεγάλη απόδοση των ελληνικών ομολόγων θα συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας

Το γενικότερο κλίμα ευφορίας στις αγορές, που προκαλεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, αλλά και η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αυτή την εβδομάδα, οδήγησαν στην απογείωση των ελληνικών ομολόγων, τα οποία έχουν μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με τα ομόλογα της υπόλοιπης  Ευρώπης.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 6,505%, με πτώση της τάξης του 2,83% από την Παρασκευή, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημειώνει ακόμη πιο εντυπωσιακή βουτιά κατά 7,7% στο 6,613%, και διαμορφώνεται κάτω του 7% για πρώτη φορά από τις 26 Ιανουαρίου.

Όπως σημειώνει η Citiη μεγάλη απόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας σε σχέση με τους στόχους του μνημονίου θα παρέχει στήριξη στην αισιόδοξη άποψη που έχει η ελληνική κυβέρνηση για τα δημοσιονομικά, σε αντίθεση με την άποψη του ΔΝΤ.

Η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων του 2016 θα συμβάλει στην ολοκλήρωση της  δεύτερης αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, δεδομένης της χαμηλής αξιοπιστίας των δημοσιονομικών δεδομένων και της μεγάλης μεταβλητότητάς τους, η Citi δε μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φθάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μπορεί να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο για μερικά ακόμη χρόνια.

Πάντως, όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα υπάρξει συμφωνία πριν από την κρίσιμη ημερομηνία των αποπληρωμών του Ιουλίου, με το ΔΝΤ να συμμετέχει ακόμα και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ