Bunkering at Sea: Παγκόσμια “επανάσταση” στον ανεφοδιασμό πλοίων

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

“Επανάσταση” σε ολόκληρη την αλυσίδα ανεφοδιασμού πλοίων και σκαφών φέρνει η πρώτη παγκοσμίως πλατφόρμα αγοραπωλησιών καυσίμων σε τρέχοντα χρόνο, η οποία έχει αναπτυχθεί από την startup εταιρεία Bunkering at Sea (BAS) Ltd με έδρα την Κύπρο.

Η πλατφόρμα, η οποία απευθύνεται τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρότερες ναυτιλιακές εταιρείες ανεξαρτήτως τύπου πλοίων, καθώς και σε ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, αλιευτικών, κλπ., διασυνδέει τα τρία μέρη που εμπλέκονται σε μία συναλλαγή προμήθευσης καυσίμων: τους φυσικούς παραγωγούς ή προμηθευτές ναυτιλιακού πετρελαίου, τους εν γένει  διαμεσολαβητές μίας τέτοιας αγοραπωλησίας και τους traders οι οποίοι αγοράζουν μία δεδομένη στιγμή το πετρέλαιο και το μεταπωλούν μία άλλη και τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές ή τους χρονοναυλωτές πλοίων και σκαφών.

Μέσω της πλατφόρμας ο “πλοιοκτήτης” έχει τη δυνατότητα να δει όλους τους προμηθευτές και την τιμή στην οποία διαθέτουν το καύσιμο, να υποβάλουν την προσφορά τους, να διαπραγματευθούν εν είδει δημοπρασίας και εν τέλει να επιτύχουν μία χαμηλότερη τιμή. Όλη η διαδικασία της συμφωνίας και η ανταλλαγή των σχετικών εγγράφων και παραστατικών γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας, εξαλείφοντας έτσι τον χρόνο και τη γραφειοκρατία που απαιτείται σήμερα για τον ανεφοδιασμό ενός πλοίου.

Η χρήση της πλατφόρμας προσφέρει όφελος σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: Ο πλοιοκτήτης πετυχαίνει πολύ χαμηλότερες τιμές στον ανεφοδιασμό των πλοίων του, ένα από τα σημαντικότερα κόστη στον κλάδο της εμπορικής ναυτιλίας. Ο φυσικός προμηθευτής (physical supplier) έχει τη δυνατότητα πλέον να προσεγγίσει πλοία-πελάτες από όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τον τζίρο του, ενώ ταυτόχρονα μέσω των ηλεκτρονικών διαδικασιών πετυχαίνει, μεταξύ άλλων, μείωση του διαχειριστικού του κόστους. Τέλος, ο διαμεσολαβητής έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει τις τιμές πώλησης των υπόλοιπων traders, να υποβάλει ανταγωνιστικότερες προσφορές και να προσεγγίζει διερχόμενα πλοία από τις εγκαταστάσεις του που ζητούν ανεφοδιασμό, αυξάνοντας έτσι τους τζίρους και το πελατολόγιό του.

bunkering at sea boats ships 454280

Πέρα από την απλοποίηση όλης της διαδικασίας της συναλλαγής, η πλατφόρμα αυξάνει επίσης τη διαφάνειά της, μία παράμετρος που έχει πληγεί στην αγορά του ναυτιλιακού πετρελαίου, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα διαφωνιών και αθέτησης συμφωνιών μεταξύ των προμηθευτών και των πλοιοκτητών, καθώς όλη η διαδικασία διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσα στο πλαίσιο της πλατφόρμας.

Το www.bunkeringatsea.com προσφέρει επίσης απευθείας ενημέρωση για τις τιμές του πετρελαίου και το κόστος ανεφοδιασμού σε διάφορα λιμάνια του κόσμου. Επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να καταστρώνουν την στρατηγική τους όσον αφορά στην καλύτερη διαχείριση του κόστους ανεφοδιασμού και παρέχει στατιστικά στοιχεία για τον καλύτερο σχεδιασμό αυτής της στρατηγικής.

Η πλατφόρμα  βρίσκεται στον διαδικτυακό “αέρα” εδώ και λίγες εβδομάδες και ήδη καταγράφει αρκετή “κινητικότητα”, καθώς σημαντικές  εταιρείες του χώρου τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό έχουν εγγραφεί και κάνουν χρήση της.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να πάρετε μία πρώτη “γεύση” από την πλατφόρμα, για τη χρήση της οποίας η εγγραφή γίνεται στον εξής σύνδεσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ