Η χώρα δεν γυρίζει πίσω

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Kάποιοι επιθυμούν, χωρίς ωστόσο να έχουν ένα ουσιαστικό σχέδιο, την επιστροφή της χώρας στο 2008. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί. Είναι αδύνατον. Τα δεδομένα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον αλλάξει. Αυτό αρχικά θα πρέπει να γίνει κτήμα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο δίνοντας ταυτόχρονα λύσεις στα προβλήματα που όλοι συμφωνούν ότι υπάρχουν, αλλά – κυρίως αυτό – ποια είναι.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συνέβη με την ΕΡΤ. Προφανώς και η επιλογή της κυβέρνησης να “κατεβάσει τον διακόπτη” και να δείξει μαύρο στην οθόνη των καναλιών της Δημόσιας τηλεόρασης ήταν μια απόφαση που σόκαρε και δημιούργησε πολλά αρνητικά σχόλια. Όμως το ενδιαφέρον, πίσω από αυτή την απόφαση, είναι ότι όλοι – όλοι όμως – συμφωνούν ότι χρειάζεται εξορθολογισμός της λειτουργίας της ΕΡΤ. Η κυβέρνηση λοιπόν έκανε την πρόταση της. Οι υπόλοιποι όμως – που ζητούν και αυτοί να εξορθολογιστεί – αυτό που ουσιαστικά ζητούν είναι να γυρίσει το μοντέλο λειτουργίας της ΕΡΤ σε αυτό που ήταν μέχρι να πέσει το μαύρο στις οθόνες των τηλεοράσεων.

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται να γίνει από όλους είναι να συμφωνήσουν πού υπάρχει το πρόβλημα και σταδιακά να το λύσουν βρίσκοντας έναν κοινό τόπο δράσης και συζήτησης. Διαφορετικά όλοι θα γυρνάμε, και μαζί και με αυτούς και εμείς, γύρω από τον εαυτό μας κυνηγώντας την ουρά μας. Τα δεδομένα λοιπόν είναι πλέον διαφορετικά και αυτό πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό.

Η χώρα δεν γυρίζει. Η χώρα πρέπει να κοιτάξει μπροστά και να αποβάλει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την κρατούν ουσιαστικά, σχεδόν, απομονωμένη από τον υπόλοιπό κόσμο.

@Dionatos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ