Χαμένο σκίτσο του Ντα Βίντσι βρέθηκε από Γάλλο γιατρό

Σε μια εξαίσια ανακάλυψη προέβη ένας συνταξιούχος Γάλλος γιατρός, ο οποίος είχε στην κατοχή του ένα σκίτσο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, σε μια στοίβα με χαμηλής αξίας σκίτσα.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Μετροπόλιταν δήλωσε ότι πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη.

Το σκίτσο, που απεικονίζει τον Άγιο Σεβαστιανό δεμένο σε ένα δέντρο, εκτιμήθηκε στα 15,8 εκατομμύρια δολάρια από τον γαλλικό Οίκο δημοπρασιών Tajan.

davinci2

Να σημειωθεί ότι το 2011, είχε βρεθεί ένας «χαμένος» πίνακας του Χριστού ως Σωτήρας του Κόσμου, ο οποίος είχε αποδοθεί στον ίδιο καλλιτέχνη.

Ο Γάλλος γιατρός που ανακάλυψε το σκίτσο το μετέφερε στον Οίκο Tajan για να εκτιμηθεί  από τον διευθυντή του Οίκου και ειδικό σε παλιά αριστουργήματα, τον Thaddee Prate.

Ο Prate αναγνώρισε τη σημαντικότητα του σχεδίου, που το υπολόγισε στον 16ο αιώνα και ζήτησε μια δεύτερη γνώμη από έναν εμπειρογνώμονα τέχνης στο Παρίσι. Εκείνος με τη σειρά του, αναγνώρισε ότι ο καλλιτέχνης του έργου ήταν αριστερόχειρας (ο Ντα Βίντσι ήταν αριστερόχειρας) ενώ βρήκε και δύο μικρά επιστημονικά σχέδια στο πίσω μέρος του χαρτιού.

Σύμφωνα με τον Carmen C Bambach, εμπειρογνώμονα  του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το σκίτσο δημιουργήθηκε μεταξύ 1482 και 1485, όταν ο Ντα Βίντσι εργαζόταν στο Μιλάνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ