Φ. Μιμή-Σαλτιέλ: “Το coho ‘αγκαλιάζει’ startups και επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης”

στον Δημήτριο ΠΟΓΚΑ

Το coho (the coworking home) αποτελεί τον πρώτο συνεργατικό χώρο εργασίας και φιλοξενίας νεοφυών επιχειρήσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας εδώ και λίγους μήνες τη δραστηριότητά του.

Το EMEAgr επικοινώνησε με τη Φώφη Μιμή-Σαλτιέλ, συνιδρύτρια του χώρου, η οποία το παρουσιάζει.

EMEAgr: Φώφη, πότε και από ποιους ανθρώπους ξεκίνησε το coho και σε ποιους απευθύνεται; Αφορά μόνο σε τεχνολογικές εταιρείες;
Φώφη Μιμή-Σαλτιέλ: Η ιδέα της δημιουργίας ενός συνεργατικού χώρου στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκε το 2011 από μία μικρή ομάδα μηχανικών και από την ανάγκη που είχαμε να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που δουλεύαμε μέχρι τότε.

Δραστηριοποιούμασταν ως σύμβουλοι επιχειρήσεων σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης ποιότητας. Αφότου όμως η οικονομική κρίση έγινε αισθητή στις δραστηριότητες μας, αποφασίσαμε να κλείσουμε τα γραφεία που διατηρούσαμε ως τότε και να δουλέψουμε από τα σπίτια μας. Ταυτόχρονα, κατανοήσαμε την ανάγκη να στραφούμε συστηματικά σε νέες επιχειρηματικές ιδέες και να αναπτύξουμε σταθερές συνεργασίες.

coho thessaloniki 454280

Η εργασία από το σπίτι δεν ήταν παραγωγική και οι συναντήσεις της ομάδας σε καφέ που προσέφεραν σύνδεση στο διαδίκτυο και μεγάλα τραπέζια για τους υπολογιστές μας δεν ήταν πάντα αποτελεσματικές. Έχοντας λοιπόν ακούσει για τους συνεργατικούς χώρους εργασίας που λειτουργούσαν στο εξωτερικό, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο χώρο και να δώσουμε τη λύση της επαγγελματικής στέγης και τη δυνατότητα της επαγγελματικής δικτύωσης σε εμάς καθώς και σε άλλους επαγγελματίες.

Θέλαμε να σχεδιάσουμε έναν χώρο με τις κατάλληλες υποδομές, εύκολα προσβάσιμο, επαγγελματικό αλλά ταυτόχρονα φιλικό και άνετο “σαν το σπίτι μας”. Έναν χώρο όπου θα μπορούσε να δουλέψει κάποιος μόνος του, να συναντήσει τους συνεργάτες του και να δικτυωθεί με άλλους επαγγελματίες. Και πάνω απ’ όλα έναν χώρο ευέλικτο με δυνατότητα προσαρμογής στα οικονομικά του δεδομένα και στις ανάγκες του.

Το coho άνοιξε τον Απρίλη του 2013 και απευθύνεται κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες και startup επιχειρήσεις από μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων.

Αγκαλιάζουμε, φιλοξενούμε και υποστηρίζουμε κάθε startup είτε αυτή προέρχεται από το χώρο της τεχνολογίας, είτε από το χώρο του εμπορίου, είτε από άλλο χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να μπορούν οι άνθρωποι να συνυπάρχουν αρμονικά και να μοιράζονται παρόμοιες αξίες με τους υπόλοιπους χρήστες του χώρου.

EMEAgr: Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε ένα συνεργατικό χώρο στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν άλλοι αντίστοιχοι χώροι στην πόλη;
Φ. Μιμή-Σαλτιέλ: Η επιθυμία μας να δώσουμε προσιτή λύση στο πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης και της επαγγελματικής δικτύωσης μας οδήγησε στη δημιουργία του συνεργατικού χώρου. Το γεγονός ότι μέχρι τότε δεν υπήρχε άλλος τέτοιος χώρος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν ένας ακόμη λόγος.

Ακόμη και σήμερα, πιστεύουμε ότι το coho είναι ο μοναδικός συνεργατικός χώρος στη Θεσσαλονίκη με αμιγώς επαγγελματικό προσανατολισμό.

EMEAgr: Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει το coho και ποιος ο τιμοκατάλογος αυτών των υπηρεσιών;
Φ. Μιμή-Σαλτιέλ: Στο coho υπάρχουν 40 ευέλικτες θέσεις εργασίας στον ανοιχτό χώρο. Επίσης προσφέρονται 8 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Οι τιμές κατ’ άτομο για τις ευέλικτες θέσεις εργασίας είναι 100 ευρώ μηνιαίως ή 15 ευρώ ημερησίως, ενώ για τις μόνιμες θέσεις είναι 180 ευρώ μηνιαίως. Το coho διαθέτει ένα κλειστό γραφείο 4 ατόμων που κοστίζει 380 ευρώ /μήνα. Διαθέτουμε επίσης δύο κλειστούς χώρους που προσφέρονται για meetings ή μικρά σεμινάρια. Το κόστος για τη χρήση των meeting rooms είναι κλιμακούμενο με τον αριθμό των ατόμων και τη διάρκεια της χρήσης.

Γίνονται και εξειδικευμένες προσφορές για ανάγκες χρήσης του χώρου που δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο υπηρεσιών που έχουμε προβλέψει.

Στο coho  βρίσκει κανείς έναν άρτια εξοπλισμένο και όμορφα επιπλωμένο χώρο εργασίας, υψηλής ταχύτητας wifi δίκτυο, φαξ, εκτυπωτή, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα γραφείου με ροφήματα (καφέ ή τσάι), meeting rooms με όλες τις απαραίτητες υποδομές για συναντήσεις, παρουσιάσεις και σεμινάρια.

Και φυσικά όλα αυτά που διασφαλίζουν την άνετη παραμονή και εργασία στο χώρο και για τα οποία φροντίζουμε εμείς: την καθαριότητα, τη θέρμανση και τον κλιματισμό, το φωτισμό και τη χαμηλή jazz μουσική.

coho thessaloniki 454280 2

EMEAgr: Ποιες άλλες παράλληλες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας παρέχει το coho;
Φ. Μιμή-Σαλτιέλ: Υπάρχει ένα δίκτυο συνεργατών, νομικών, λογιστών, συμβούλων επιχειρήσεων κά. οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν κάθε startup εταιρεία να κάνει τα πρώτα της βήματα, να διαμορφώσει το προϊόν της και στη συνέχεια να αναπτύξει τις δραστηριότητές της.

Επίσης, στο coho διοργανώνονται μία σειρά από εκδηλώσεις και συναντήσεις που στοχεύουν στην καλλιέργεια γενικότερων δεξιοτήτων, όπως το Toastmasters club που αποσκοπεί στην εξάσκηση της ρητορικής και του δημόσιου λόγου.  Επιπρόσθετα, προγραμματίζονται εκδηλώσεις και ενημερωτικά σεμινάρια με θέματα που άπτονται της επιχειρηματικής πρακτικής και θεωρίας.

EMEAgr: Ποιο είναι το μέγεθος του τοπικού οικοσυστήματος startup εταιρειών και ποιο είναι το μέγεθος των αναγκών τους για φιλοξενία;
Φ. Μιμή-Σαλτιέλ: Το μέγεθος του τοπικού οικοσυστήματος νέων επιχειρήσεων δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια αλλά σίγουρα είναι περιορισμένο.

Οι τεχνολογικές startup εταιρείες δεν είναι πολλές και οι περισσότερες από αυτές έχουν, έστω και προσωρινά, βρει προσωρινή λύση στο πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης. Πολλές από αυτές έχουν έρθει κοντά μας, στο coho, για εκδηλώσεις ή συναντήσεις.

Το ζητούμενο όμως είναι να εμπνεύσουμε και να ανοίξουμε το δρόμο της επιχειρηματικότητας σε όλους εκείνους που προβληματίζονται και προσπαθούν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Να τους προσφέρουμε έναν χώρο όπου θα μπορούν να εργαστούν και να χτίσουν τις συνεργασίες τους, όπου θα μπορούν να ενημερωθούν και να βρουν συμβούλους για θέματα επιχειρηματικής πρακτικής. Και αυτοί πιστεύουμε ότι δεν είναι λίγοι.

coho thessaloniki 454279

EMEAgr: Πόσες εταιρείες φιλοξενεί αυτή την στιγμή το coho;
Φ. Μιμή-Σαλτιέλ: Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στο coho δύο startup εταιρείες, η sociallgreen και η HANELCO.  Από αυτές η πρώτη είναι “τεχνολογική” startup ενώ η δεύτερη εξάγει παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα σε αγορές της Ασίας.

Σε λίγο, δύο ακόμη εταιρείες startup θα ενταχθούν στη κοινότητα του coho και θα φιλοξενηθούν εδώ. Η μία προέρχεται από το χώρο του marketing και της διαφήμισης και η άλλη είναι σύμβουλοι – accelerator επιχειρήσεων.

Οι υπόλοιποι σταθεροί πελάτες του coho είναι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και startup εταιρείες που έρχονται για συναντήσεις και meetings στο χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ