Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη

Με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Ισραηλινού ομολόγού του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη η 3η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Η Σύνοδος λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο ύστερα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Πριν από την Τριμερή Σύνοδο, θα πραγματοποιηθεί η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ με διμερή συνάντηση Τσίπρα – Νετανιάχου, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση Αναστασιάδη – Νετανιάχου.

Την ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, Παιδείας, Κώστας Φωτάκης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, Τέρενς Κουίκ και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.

Λόγω της Συνόδου έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα από την Αστυνομία, ενώ στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής και σε σημεία από τα οποία θα διέλθουν θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων για την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών, που θα γίνουν σήμερα αναμένεται να βρεθούν ο αγωγός φυσικού αερίου East Med και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Ελλάδας μέσω Κύπρου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ