Το 60% των επιχειρήσεων δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές

Περίπου έξι στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και εμφανίζουν, παρά την κρίση, στοιχεία ανθεκτικότητας το πρώτο εξάμηνο του 201, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) που καταγράφει την κατάσταση στο εμπόριο.

Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 1.200 επιχειρήσεις του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα, στον αντίποδα βρίσκεται το 24% των επιχειρήσεων χονδρικού εμπορίου και το 29% λιανικού, οι οποίες έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία. Όσον αφορά στα ποσοστά των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές, αυτά είναι χαμηλότερα, στο 19% για τις εταιρείες χονδρικής και 17% για τις εταιρείες λιανικής, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διακοπής εφοδιασμού.

Επιπλέον, έξι στις δέκα επιχειρήσεις (59,4%) δήλωσαν μείωση τζίρου στο α΄ εξάμηνο του έτους ενώ το 86,1% δεν προέβησαν σε προσλήψεις ή απολύσεις. Το 7% προσέλαβε υπάλληλο χωρίς να απολύσει ενώ το 3% απέλυσε χωρίς να προσλάβει. Το 5,8% των επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση τζίρου κατά το πρώτο εξάμηνο.

Η ανησυχία των εμπόρων εστιάζεται κυρίως σύμφωνα με την έρευνα στο φορολογικό και το ασφαλιστικό καθεστώς.

«Τα προβλήματα της αγοράς πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να φανεί ένα έστω και αχνό φως στο βάθος του τούνελ της κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ