Το χρεοκοπημένο μας ασφαλιστικό, μια Ολυμπιάδα κάθε χρόνο!

του Κωστή ΛΥΜΠΟΥΡΙΔΗ

Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι απολύτως χρεοκοπημένο. Βασική του αρχή, ως αναδιανεμητικό, είναι να εισπράττει τις εισφορές των εργαζομένων, να τις καταβάλλει στους σημερινούς συνταξιούχους ως συντάξεις, και όσα του λείπουν να τα συμπληρώνει ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Δηλαδή οι φορολογούμενοι. Το έλλειμμα αυτό πέρυσι ήταν 12 δισ. ευρώ, όταν ο ΕΝΦΙΑ προσδοκά να εισπράξει λιγότερα από 4 δισ. ευρώ.

Είναι εμφανές ότι ο δρόμος αυτός είναι αδιέξοδος. Πώς είναι δυνατόν να επιβάλλονται φόροι σε ανέργους ή εργαζόμενους των 500 ευρώ ή ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα, ή καύσιμα, αυτοκίνητα, κ.λπ., για να επιδοτείται κάθε συνταξιούχος της ΔΕΗ κατά 16.000 ευρώ και του ΟΤΕ κατά 11.000 ευρώ τον χρόνο; Τα μεγέθη αυτά είναι υπερβολικά, ασήκωτα για ένα χρεοκοπημένο Κράτος όπως το δικό μας. Τα προνόμια που έχουν εξασφαλίσει στο παρελθόν οργανωμένες ομάδες συμφερόντων μέσω του πελατειακού πολιτικού μας συστήματος πρέπει να τελειώσουν.

Μια σημαντική μερίδα του κόσμου πιστεύει ότι “μας χρεοκόπησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες”. Όντως έγιναν τεράστιες σπατάλες, έργα άχρηστα, χωρίς πρόνοια για μελλοντική τους χρήση, και τώρα σκουριάζουν ανεκμετάλλευτα. Δεν μας χρεοκόπησαν όμως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αυτοί στοίχισαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 6,5 δισ. ευρώ και απέφεραν έσοδα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή καθαρό έξοδο 4,5 δισ. ευρώ. Και δώσαμε άλλα 2 δισ. ευρώ για αναπλάσεις, σύνολο 6,5 δισ. ευρώ. Και άλλα 2 δισ. ευρώ κόστισε το αεροδρόμιο και λιγότερο από 3 δισ. ευρώ το μετρό. Σύνολο 11,5 δισ. ευρώ. Δίνουμε λοιπόν ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ από τους φόρους μας σε συντάξεις περισσότερα από όσα στοίχισαν όλα αυτά μαζί.

Η ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού είναι απόλυτη προτεραιότητα, για να προχωρήσουμε ως κοινωνία. Είναι απίστευτο ότι 700.000 συνταξιούχοι κάτω από το επίσημο όριο των 65 εισπράττουν 8 δισ. ευρώ το χρόνο και αντί η Κυβέρνηση να κάνει κάτι για να διορθώσει αυτή την κοινωνική αδικία, εξαγγέλλει πρόγραμμα συνταξιοδοτήσεων 55άρηδων με εξαγορά πλασματικών ετών υπηρεσίας!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ