Το πρώτο του “exit” ολοκληρώνει το Openfund

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Την πρώτη του “έξοδο” από επένδυση ολοκληρώνει το Openfund, το ελληνικό ταμείο επενδύσεων υψηλού ρίσκου που δημιουργήθηκε το 2009 μέσα από την κοινότητα του νέου τεχνολογικού επιχειρείν της χώρας, μετά την συγκέντρωση κεφαλαίων σποράς 350.000 δολαρίων από τη βουλγαρική startup Imagga.

Η Imagga αναπτύσσει λογισμικά-υπηρεσίες που επιτρέπουν σε κατόχους μεγάλων συλλογών από εικόνες να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες ανάλυσης, οργάνωσης και αναζήτησης, καθώς και λειτουργίες αυτόματου “κοψίματος”, εξαγωγής χρωμάτων, κατηγοριοποίησης και εισαγωγής “ετικετών” στις εικόνες. Η εταιρεία ανακοίνωσε τη συγκέντρωση 260.000 δολαρίων από το LAUNCHub, ένα Jeremie Fund 9 εκατ. ευρώ από τη Βουλγαρία, και 90.000 δολαρίων από ιδιώτες επενδυτές. Ένα μέρος των νέων κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά των μετοχών που κατείχε το Openfund στην εταιρεία.

Υπενθυμίζεται πως το Openfund είχε επενδύσει 35.000 ευρώ (50.000 δολάρια) στην Imagga κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου της λειτουργίας του, και συγκεκριμένα το 2011, όταν η εταιρεία ανέπτυσσε ακόμη το Stockpodium, μία μηχανή αναζήτησης για φωτογραφίες ελεύθερες πνευματικών δικαιωμάτων.

imagga_logo_185175Μέσα στα τρία χρόνια που ακολούθησαν η εταιρεία συγκέντρωσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο, όπως τονίζεται από την πλευρά του Openfund, το ελληνικό ταμείο προσηλωμένο στη λειτουργία του Openfund II αποφάσισε να εξέλθει της επένδυσής του στην Imagga, δίνοντας “χώρο” για μία ομαλότερη εταιρική δομή μετά την είσοδο νέων επενδυτών.

Πρόκειται για μία αρκετά σημαντική εξέλιξη για το ελληνικό startup “οικοσύστημα”, καθώς το Openfund, τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή του, τη δημιουργία υψηλότερων αποτιμήσεων για τις εταιρείες του προτφόλιό του και τη συγκέντρωση σημαντικών κεφαλαίων, τώρα προχωρά και στην πρώτη “έξοδο” από επένδυσή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ