Το νέο σχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας

Μέχρι την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 στο Taxisnet. Οιτελικές εισηγήσεις για τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να γίνουν μέσα στην εβδομάδα.

Όλα δείχνουν ότι οι αλλαγές που θα γίνουν τελικά θα είναι περιορισμένες και θα επικεντρωθούν στα οχήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει πινακίδες κυκλοφορίας, με στόχο την άρση της ακινησίας αυτών των οχημάτων, κάτι που οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων φορολόγησης.

Το τελικό σενάριο που αναμένεται να εξετάσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

Μείωση της τάξης του 10% με 20% των ετήσιων τελών για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στους ελληνικούς δρόμους έως και την 31-12-2005 και είναι άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών.

Αύξηση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά από την 1/1/2006 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008 και είναι άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών.

– Για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά, διατηρείται ο υπολογισμός των τελών βάσει των εκπεμπόμενων ρύπων. Ωστόσο, τα οχήματα που εκπέμπουν αυξημένους ρύπους (π.χ. άνω των 180 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα) θα έχουν αυξημένη φορολογία.

Ως συνήθως, τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του 2016. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης εξόφλησης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών του οχήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ