Το μισό δισ. ευρώ θα αγγίξει η εξυγίανση της «Μαρινόπουλος»

Το ποσό των 485 εκατ. ευρώ θα απαιτηθεί για την εκπόνηση του σχεδίου εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος», εάν όλα κυλήσουν ομαλά, σύμφωνα με τις παραμέτρους του σχεδίου που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Από το παραπάνω ποσό, τα 360 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως δάνειο από τις πιστώτριες τράπεζες, και τα υπόλοιπα 125 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τη Σκλαβενίτης, που αναλαμβάνει ρόλο στρατηγικού εταίρου.

Για να εκταμιευθούν ωστόσο τα παραπάνω ποσά, θα πρέπει να διατηρηθεί ένα σημαντικό μέρος του δικτύου καταστημάτων της αλυσίδας (κοινώς, να μην κλείσουν καταστήματα λόγω της σημερινής κατάστασης), ο όμιλος Carrefour να αποδεχτεί τη διαγραφή συνολικών υποχρεώσεων 133,3 εκατ. ευρώ προς αυτόν, να γίνουν αποδεκτές οι αιτήσεις των υπό εξυγίανση εταιρειών για ένταξή τους στον πτωχευτικό κώδικα, και η επιτροπή ανταγωνισμού να μην ανάψει «κόκκινο» στην απόκτηση από τη Σκλαβενίτης του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος, μέσω της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί με τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Μαρινόπουλος, και η οποία θα ελέγχεται από τη Σκλαβενίτης.

Επίσης, η συμφωνία μπορεί να ναυαγήσει εάν διαπιστωθεί ότι οι υποχρεώσεις που θα αναλάβει η νέα εταιρεία υπερβαίνουν κατά 20% αυτές που καταγράφονται στα ισοζύγια της επιχείρησης στις 30/6/2016, καθώς και εάν η Σκλαβενίτης δηλώσει, παρόλα αυτά, αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της νέας εταιρείας.

Επίσης, η συμφωνία έχει και άλλα εμπόδια να υπερπηδήσει, στο πλαίσιο της υλοποίησής της, καθώς προβλέπει και τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για τις απαιτήσεις των Οργανισμών Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης, του Δημοσίου και άλλων φορέων, και διακανονισμό των οφειλών σε 250 άτοκες μηνιαίες δόσεις, ενώ ανάλογο «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων προβλέπονται για τη ΔΕΗ και άλλους οργανισμούς. Θα πρέπει όμως τόσο το Δημόσιο και τα Ταμεία, όσο και αυτοί οι οργανισμοί να συμφωνήσουν σε αυτό.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα συμφωνία με ιδιαίτερα σύνθετη «δομή», καθώς εμπλέκονται πολλές εταιρείες και πιστωτές, ενώ υπάρχει και μεγάλη κλίμακα «τριγωνικών» οφειλών, μεταξύ εταιρειών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ