Το κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης που υπέγραψαν οι 27

Την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων υιοθετεί η Διακήρυξη της Ρώμης, το κείμενο της οποίας υπογράφηκε από τους 27 αρχηγούς κρατών-μελών στην σημερινή επετειακή Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες των 27 κρατών μελών δεσμεύτηκαν επί τεσσάρων σημείων αναφορικά με μια ασφαλή και προστατευμένη Ευρώπη, μια ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπη, μια κοινωνική Ευρώπη και μια ισχυρότερη Ευρώπη.

Όσον αφορά στην κοινωνική Ευρώπη, το κείμενο κάνει λόγο για μια Ένωση που θα λαμβάνει υπόψη την ποικιλομορφία των εθνικών συστημάτων και τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εταίροι, για μια Ένωση, η οποία θα μάχεται την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και θα προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς.

Μεταξύ άλλων το κείμενο της Διακήρυξης αναφέρει: “Θα προχωρήσουμε ενωμένοι, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όπου χρειάζεται, αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, τηρώντας τις Συνθήκες και διατηρώντας πάντα ανοιικτή την πόρτα σε εκείνους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν αργότερα“.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ