Το Ελληνικό Μανιφέστο για τις Startups

του Δημήτρη ΔΡΑΚΟΥΛΗ*

Το Ελληνικό Μανιφέστο των Νεοφυών Επιχειρήσεων (Greek Startup Manifesto), αποτελεί μία σειρά προτάσεων για την υποστήριξη της ίδρυσης και λειτουργίας νέων και καινοτόμων εταιρειών στην Ελλάδα και για τη βελτίωση του γενικότερου επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα.

Το Μανιφέστο (#GreekManifesto) δημιουργήθηκε από 12 ιδρυτές και στελέχη startup και SMEs, μετά από προτροπή της ίδιας της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (και Αρμόδιας Επιτρόπου για το Ψηφιακό Θεματολόγιο), Νέιλι Κρους, και στηρίζεται στις βασικές κατευθύνσεις που αποτελούν το EU Startup Manifesto (περιελάμβανε μέτρα και πολιτικές για τη βελτίωση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στο τεχνολογικό επιχειρείν, δείτε σχετικά http://startupmanifesto.eu). Κυρίως, όμως, εξειδικεύει ζητήματα που αφορούν στο εθνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ενδεικτικά, το Ελληνικό Μανιφέστο για τις Startups καταγράφει προτάσεις πολιτικής σε τομείς όπως η φορολογία, το ασφαλιστικό, οι εταιρικές μορφές και η λειτουργία μίας επιχείρησης, η προστασία των δεδομένων, οι εθνικές διαδικτυακές υποδομές, και άλλους.

Η μεγάλη διαφορά του Ελληνικού Manifesto από αντίστοιχα κείμενα και μελέτες (υπουργείων και οργανισμών) είναι πως έχει συνταχθεί από τους ίδιους τους άμεσα ενδιαφερόμενους δηλαδή τους ίδιους τους επιχειρηματίες νεοφυών. Δεν αποτελεί ακαδημαϊκό κείμενο ή θεωρητική μελέτη, αλλά μάλλον καταστάλαγμα εμπειρίας από το επιχειρείν στην Ελλάδα και ένα σύνολο προτάσεων προς υλοποίηση εντός χρονικού πλαισίου 12-18 μηνών. 

Στόχος της ομάδας μας είναι το Μανιφέστο να προβληθεί και να υιοθετηθεί από την κοινότητα των νεοφυών. Η κορύφωση των ενεργειών προβολής θα είναι η οργάνωση μέσα στο μήνα (και εντός των χρονικών περιθωρίων της Ελληνικής προεδρίας) ενός μεγάλου Promo Event στο πλαίσιο του οποίου θα το παρουσιάσουμε στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος μας είναι μέσα σε ένα χρόνο να συγκεντρώσουμε 1.000 υπογραφές για να απαιτήσουμε οι αλλαγές που ζητούμε να γίνουν πραγματικότητα.

Τις επόμενες μέρες (Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, 2-4 Ιουνίου 2014), έχουμε τη μεγάλη χαρά να είναι μαζί μας στην Αθήνα οι Robin Wauters (European editor στο The Next Web, ιδρυτής του Tech.eu), Alex Barrera (Συνιδρυτής και editor στο Tech.eu) και Bogdan Iordache (Συνιδρυτής του HowtoWeb) για να συνεργαστούν μαζί μας στην ολοκλήρωση του Greek Startup Manifesto.

Εκτός από συμμετέχοντες στην ομάδα συντακτών του European Startup Manifesto, είναι και επιφανείς δημοσιογράφοι στον ειδικό ηλεκτρονικό τύπο (Web και Social Media) της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Έτσι η παρουσία τους στην Αθήνα αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβληθεί εκτός των συνόρων, το οικοσύστημα των νεοφυών στην Ελλάδα.

Επιπλέον την Τρίτη 3/6 οι συντελεστές του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Startup Manifesto θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον ειδικό Τύπο στο φιλόξενο χώρο του Corallia στο Μαρούσι.

*Ο Δημήτρης Δρακούλης είναι διευθυντής της εταιρείας Telesto Technologies και μέλος της ομάδας του Ελληνικού Μανιφέστο για τις Startups

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ