Τι ενόχλησε τους “γείτονες” του Κατάρ;

Σε απομόνωση έβαλαν το Κατάρ οι γείτονες χώρες, καθώς το κατηγορούν ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Η ιστορία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Έρικα Σόλομον, ανταποκρίτριας στη Βηρυτό στους Financial Times, έχει ως εξής: “Το Κατάρ αναγκάστηκε να πληρώσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής του οικογένειας οι οποίοι είχαν απαχθεί στο Ιράκ όπου είχαν πάει για κυνήγι”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη οργανώσεων και κυβερνητικούς αξιωματούχους στην περιοχή, η Ντόχα κατέβαλε αυτά τα χρήματα για την απελευθέρωση 26 μελών μιας κυνηγετικής αποστολής στο νότιο Ιράκ και άλλων 50 ατόμων, τα οποία είχαν συλληφθεί από τζιχαντιστές στη Συρία. Βάσει των πηγών αυτών, η κυβέρνηση του Κατάρ πλήρωσε δύο από τις κυριότερες δυνάμεις που περιλαμβάνονται στις “μαύρες λίστες” της Μέσης Ανατολής: ένα παρακλάδι της αλ-Κάιντα που πολεμά στη Συρία και αξιωματούχους της ιρανικής ασφάλειας.

Αυτή η συμφωνία, έλαβε χώρα τον Απρίλιο και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους γείτονες του Κατάρ. Το αποτέλεσμα ήταν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα.

Από την πλευρά του, το Κατάρ αρνείται ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και ανακοίνωσε ότι οι κατηγορίες των γειτόνων χωρών είναι ανυπόστατες. Παρόλο που η κυβέρνηση αρνείται να σχολιάσει επίσημα τις πληροφορίες για τα λύτρα, ένας αξιωματούχος που πρόσκειται σε αυτήν αναγνώρισε ότι καταβλήθηκαν αλλά δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ