Τι ακριβώς συμβαίνει με την Deutsche Bank και που θα καταλήξει;

του Κωνσταντίνου Βέργου

Κωνσταντίνος Βέργος _
O Κωνσταντίνος Βέργος

Τις τελευταίες μέρες η τιμή μετοχής της Deutsche Bank “γκρεμίστηκε”, καταρρέοντας σε επίπεδα  που ήταν τη δεκαετία του 1980. Παρότι η τράπεζα δεν έχει χρεοκοπήσει, αναμφίβολα η άσχημη αυτή πορεία δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη.

Οι απότομες πτώσεις χρηματιστηριακών τιμών στην αγορά δείχνουν κάτι άσχημο. Δείχνει παράξενο, διότι τόσο η Γερμανική κυβέρνηση τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο έκανε κινήσεις ενίσχυσης της εταιρείας, όσο και η εταιρεία ξεφορτώθηκε ζημιογόνες θυγατρικές και άλλες δραστηριότητες και διοχέτευσε ρευστότητα, ώστε να “στηρίξει” ομόλογα και μετοχές της.

Το ότι παρόλα αυτά τα μέτρα η τιμή μετοχής κατέρρευσε χάνοντας το ήμισυ της αξίας της από την αρχή του έτους, δείχνει κάτι απλό. Δείχνει ότι η αγορά έχει αποτιμήσει ότι οι κίνδυνοι της τράπεζας είναι τεράστιοι, ένα βήμα πριν το κλείσιμο. Όλα αυτά μοιάζουν παράξενα, καθώς την τελευταία δεκαετία η τράπεζα με κάθε είδους επιθετικές κινήσεις, έφτασε στις τρεις κορυφαίες θέσεις.

Η Deutsche Bank, το καμάρι της Γερμανίας, αποτέλεσε όχι απλά μια Ευρωπαϊκή Τράπεζα με μεγάλα σχέδια κατά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κάτι πολύ παραπάνω. Ήταν το μακρύ χέρι του άπληστου κομματιού του Γερμανικού καπιταλισμού! Το “τραπεζικό ισοδύναμο” αδίστακτων βιομηχανικών κολοσσών όπως της Siemens και της Volkswagen!

Έφτασε όμως “ψηλά”, συμμετέχοντας σχεδόν σε όλα τα σκάνδαλα χειραγώγησης τιμών, εξαπάτησης και ξεπλύματος χρήματος  που γνωρίζουμε από το ξέπλυμα χρήματος Ρώσων “βαρόνων” στην Αγγλία,  στη μεταφορά μιζών δικτατόρων της Ασίας, στη χειραγώγηση του Libor, στο στήσιμο τιμών χρυσού, και ως την εξαπάτηση στην αγορά παραγώγων στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ. Η τελευταία μάλιστα αποκάλυψη, οδηγεί σε απίστευτα βαρύ πρόστιμο ως 14 δισ. δολαρίων.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ την διέσωσαν το 2008, όταν κατέρρευσε η αγορά ακινήτων εκεί, διοχετεύοντάς της 711 δισ. δολάρια! Όμως, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ, αποφάσισαν εν τέλει να τραβήξουν μια κόκκινη γραμμή, αφενός για να ελέγξουν την παγκόσμια τραπεζική αγορά όσο και για να “μαζέψουν” το παράνομο και αφορολόγητο χρήμα ισοπεδώνοντας ένα-προς-ένα όλα τα κέντρα μαύρου χρήματος παγκοσμίως.

Σε αυτή την πορεία ελέγχου της παγκόσμιας τραπεζικής αγοράς η Deutsche Bank, τράπεζα που παρεμπιπτόντως έχει έκθεση σε παράγωγα 1.000 φορές περίπου τα κεφάλαια της (!!!), είναι το πρώτο θύμα, διότι ακριβώς αυτή είναι και συστημική και πρωτίστως εμπλέκεται σε διαδικασίες παράνομες ή αδιαφανείς.

Οι εξελίξεις αυτές επιταχύνονται και από την έκθεση της τράπεζας σε κίνδυνους. Πλέον ανοικτά φαίνεται ο κίνδυνος κατάρρευσης της. Καθώς το Γερμανικό λόμπυ των μεγάλων τραπεζών τύπου Deutsche Bank έχει ιστορικά πάει “χεράκι-χεράκι” με εκείνες τις λιγοστές εταιρείες – “γίγαντες” της Γερμανίας που “κουμαντάρουν” τη ίδια τη Γερμανία και την πολιτική της στα τελευταία 90 χρόνια, εταιριών όπως της Siemens και της Volkswagen, κατάρρευση της Deutsche bank θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στον οικονομικό “ιμπεριαλισμό” της Γερμανίας, που οικοδομήθηκε μετά την παλινόρθωση της χώρας, μετά τον πόλεμο. Άρα θα έχει τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις, θα αποδυναμώσει το ρόλο των αδίστακτων αυτών εταιρειών. Αυτό σημαίνει κατάρρευση όσων στηρίζουν την αδίστακτη πολιτική Σόιμπλε, μια καλή εξέλιξη  για όλη την Ευρώπη.

Η μεγάλη ερώτηση είναι αν η Γερμανία θα επιχειρήσει να διασώσει την Deutsche Bank με τα λεφτά των πολιτών ή όχι. Για αυτό δεν είμαστε σίγουροι.

Όμως, ως πιθανότερο σενάριο δείχνει ότι η χώρα θα επιχειρήσει “γιγαντιαίο πρόγραμμα κουρέματος καταθέσεων και ομολόγων” της Deutsche Bank ώστε να μην ρίξει τα βάρη στον Γερμανό φορολογούμενο.

Αν όμως έτσι συμβεί θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε και για το πρώτο μεγάλο κούρεμα καταθέσεων και ομολόγων στην Ευρώπη, ίσως της τάξης 100-300 δισ. ευρώ, με σημαντικές επιπτώσεις-πλήγμα όχι μόνο για τις χρηματιστηριακές αγορές άλλα και για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες.


* ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, στην Αγγλία

Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ