Τα Highlitgs της 1ης μέρας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός

Αυτή την εβδομάδα τα μάτια είναι στραμμένα στο Νταβός της Ελβετίας, όπου διοργανώνεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο άνοιξε χθες τις Πύλες του και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 20/01. Περίπου 3.000 άτομα, ανάμεσα στα οποία αρχηγοί κρατών, μεγιστάνες επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών, πολιτικοί και διάσημοι καλλιτέχνες, έχουν συρρεύσει στο Φόρουμ το οποίο κατά πολλούς καθορίζει την οικονομική τύχη των λαών.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους βρίσκονται οι: Κριστίν Λαγκάρντ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Τερέζα Μέι, Τζακ Μα (Αlibaba), Μπιλ Γκέιτς, Σέρυλ Σάντμπεργκ, Ματ Ντέιμον και Σακίρα.

Βασικό θέμα του φετινού φόρουμ είναι η τιτλοφορείται “Responsive and Responsible Leadership” (Αποκριτική και Υπεύθυνη Ηγεσία).

Η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ και η πρώτη επίσκεψη του Κινέζου Ηγέτη, Xi Jinping αποτέλεσαν τα κεντρικά ζητήματα της πρώτης μέρας του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Αν και πολλοί είναι σκεπτικοί απέναντι στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, εντούτοις, δεν ήταν αυτό το βασικό κλίμα που επικράτησε στο βραδινό κοκτέιλ πάρτυ, καθώς οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι ήταν αισιόδοξοι ότι τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ “θα κάνει καλό” στις επιχειρήσεις.

Παρόλο που ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παρευρίσκεται στην Ελβετία, ο σύμβουλός του και Hedge Fund Manage, Anthony Scaramucci έκλεψε την παράσταση. Σύμφωνα με τον Scaramucci, ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται γεωπολιτικά και με βάση τις καλύτερες συμφωνίες ενώ έχει το καλύτερο πολιτικό ένστικτο της γενιάς του. Επιπλέον, σε συνέντευξή του ανέφερε ότι ο Τραμπ αντιπροσωπεύει την ελπίδα για την παγκοσμιοποίηση.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping προέτρεψε την παγκόσμια επιχειρηματική και πολιτική ελίτ να απορρίψει τους εμπορικούς πολέμους και τον προστατευτισμό, που υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ. Παρόλο που ο Κινέζος ηγέτης δεν ανέφερε το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ συγκεκριμένα, τον “φωτογράφισε” και τον παρότρυνε να παραμείνει στις αποφάσεις της κλιματικής συμφωνίας του Παρισιού.

Η δεύτερη μέρα του Φόρουμ θα εστιάσει στην ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ για τη δύναμη του λαϊκισμού και της Σέρυλ Σάντμπερκ για τη δύναμη της αισιοδοξίας.

Αύριο τα βλέμματα θα στραφούν στην Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και στην ομιλία της, η οποία αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον Διευθυντικών Στελεχών, ξένων πολιτικών και τραπεζιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ