Τα πάνω κάτω στη διενέργεια διαγωνισμών για τα δημόσια έργα

Νέα δεδομένα στον τρόπο διενέργειας των διαγωνισμών για τα δημόσια έργα δημιουργεί η ενεργοποίηση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του οποίου θα διενεργούνται πλέον υποχρεωτικά οι διαγωνισμοί για τα δημόσια έργα.

Η λειτουργία του συστήματος αναμένεται ότι θα εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων έργων, θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια των διαδικασιών και την ίση μεταχείριση των διαγωνιζομένων, θα συμβάλει στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στους διαγωνισμούς, ενώ πέρα από τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη από τη λειτουργία του συστήματος, αναμένεται και σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Ιδιαίτερα τα οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο αναμένεται να είναι πολύ σημαντικά, καθώς η ενεργοποίηση του ΕΣΗΔΗΣ δίνει πλέον τη δυνατότητα απευθείας συμμετοχής στους διαγωνισμούς και σε εταιρείες του εξωτερικού, κάτι που αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό, με συνέπεια τη μείωση του τιμήματος για την εκτέλεση του έργου.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα περισσότεροι από 90 δημόσιοι φορείς και περισσότεροι από 110 εργολήπτες. Στην ιστοσελίδα του ΕΣΗΔΗΣ είναι διαθέσιμες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τη χορήγηση των σχετικών κωδικών πρόσβασης, καθώς και όλες οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τους χρήστες για τη χρήση της πλατφόρμας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ