Στην “καρδιά” του Startupbootcamp οι ελληνικές high-tech startups

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Με μία άρτια διοργάνωση, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή, πρωτοεμφανιζόμενες και μη στα “φώτα της δημοσιότητας” ελληνικές εταιρείες που καινοτομούν στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και την υπόσχεση του Guus Frericks ότι το Startupbootcamp HighTechXL θα επιστρέψει και του χρόνου στην Αθήνα, για να διατηρήσει την επαφή του με το ελληνικό high tech “οικοσύστημα”, ολοκληρώθηκε η pitch day που διοργάνωσε το πρόγραμμα επιχειρηματικής “επιτάχυνσης” με έδρα το Άιντχοφεν σήμερα, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους διοργανωτές, ξεπέρασαν τις 40 οι αιτήσεις για συμμετοχή στην ημέρα από τις οποίες επελέχθησαν οι 12 καλύτερες που αφορούσαν και τους τομείς στους οποίους εστιάζει το Startupbootcamp HighTechXL. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών παρουσίασαν αρχικά για πέντε λεπτά έκαστος την ιδέα, την εταιρεία ή το προϊόν τους και στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με έξι mentors, οι οποίοι εκπροσώπησαν τον επιχειρηματικό, επενδυτικό και τεχνικό τομέα.

Συνομιλώντας με τους εκπροσώπους των εταιρειών, έγινε σαφές ότι (στο πρότυπο της αντίστοιχης διοργάνωσης του Startupbootcamp της Κοπεγχάγης) η ανάδραση η οποία έλαβαν οι εταιρείες ήταν ουσιαστική – και πολλές φορές “σκληρή“, εντοπίζοντας τις αδυναμίες κάθε εταιρείας – ενώ ιδιαίτερα όσοι προέρχονταν από τον ερευνητικό ή τεχνικό τομέα επεσήμαναν την ανάγκη διεξαγωγής τέτοιων εκδηλώσεων, οι οποίες τους επιτρέπουν να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

startupbootcamp hightechxl athens 03Αντίστοιχη ικανοποίηση επικράτησε και στην πλευρά των διοργανωτών και των μεντόρων, οι οποίοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις επεσήμαναν την δυναμική που είχαν ορισμένες από τις εταιρείες που παρουσιάστηκαν, αλλά και την ευχάριστη “έκπληξη” που προκάλεσε όχι μόνο ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών, αλλά και η ποιότητα των εταιρειών που προσεκλήθησαν για να παρουσιάσουν. Χαρακτηριστικά, στο τέλος της εκδήλωσης ο διευθυντής του προγράμματος του Startupbootcamp HighTechXL, Guus Frericks εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τη δυνατότητα που είχε το accelerator να έλθει σε επαφή με το ελληνικό “οικοσύστημα” εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ενώ δήλωσε πως το Startupbootcamp HighTechXL θα επισκεφθεί και τον επόμενο χρόνο την Ελλάδα, όταν θα “ανοίξει” ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος.

Επιπλέον, η εκδήλωση κατέδειξε πώς η συνεργασία μεταξύ ενός κορυφαίου διεθνώς προγράμματος acceleration με τους μεγαλύτερους “παίκτες” ενός τοπικού αναδυόμενου “οικοσυστήματος” μπορεί να φέρει εις πέρας τη διοργάνωση μίας εκδήλωσης που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο και όφελος για τις συμμετέχουσες εταιρείες.

Συγκεκριμένα, η ημέρα παρουσιάσεων πραγματοποιήθη σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, με την υποστήριξη της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων, τη χορηγία επικοινωνίας του EMEAgr και την επικοινωνιακή υποστήριξη του GetBusy.gr, καθώς και την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών της GloVo.

startupbootcamp hightechxl athens 01Στην ημέρα παρουσιάσεων του Startupbootcamp HighTechXL συμμετείχαν (σε αλφαβητική σειρά):

Athens Fashion Club: Πρόκειται τόσο για ένα εργαστήριο μόδας όσο και για μία επιχείρηση η οποία σχεδιάζει προϊόντα φορέσιμης τεχνολογίας, ενσωματώνοντας σε αυτά συσκευές και υλικά νανοτεχνολογίας.

AquΑszero: Πρόκειται για ένα μέσο απορρόφησης που χρησιμοποιείται σε φίλτρα και ρευστοποιημένες κλίνες για την απομάκρυνση του αρσενικού από το πόσιμο νερό. Έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Loufakis Chemicals.

BL Nanobiomed: Μία νέα εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων ιατρικών νανοτεχνολογιών και στρατηγικών για θεραπευτικές εφαρμογές και άλλες ιατρικές ανάγκες που δεν εξυπηρετούνται από την αγορά.

Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών: Έχει αναπτύξει μία νέα συσκευή για την επιτάχυνση και την αύξηση του ρυθμού κρυστάλλωσης, με την τεχνική Non-contact Current Transfer (NCCT). Η εφαρμογή αυτή μειώνει τον χρόνο εμφάνισης κρυστάλλων και μπορεί να έχει πολλές ερευνητικές και βιομηχανικές εφαρμογές, όπως στην παραγωγή κρυστάλλων ινσουλίνης για τους διαβητικούς.

Mezolift: Η εταιρεία αναπτύσσει το Solar Home Lift, μία ενεργειακώς αυτόνομη μηχανή, η οποία παράγει αποθηκεύει και διαχειρίζεται την απαιτούμενη ενέργεια για να λειτουργήσει.

OE-Technologies: Αναπτύσσει συστήματα ποιοτικού ελέγχου και τεχνολογίες διαδικασιών για την παραγωγή οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών.

Organery: Αναπτύσσει έναν “ευφυή” κάδο κομποστοποίησης, ο οποίος μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε σημείο ενός δρόμου ή χώρου, “ανοίγοντας” το μέλλον στη διαχείριση των αστικών οργανικών απορριμμάτων και των απορριμμάτων των νοικοκυριών.

startupbootcamp hightechxl athens 04Robo Eye: Πρόκειται για ένα ρομποτικό σύστημα οπτικής επιθεώρησης του εσωτερικού σωλήνων υδροροών και υπονόμων με καθαρή διάμετρο 150 έως και 400 χιλιοστόμετρων.

Rubber Duck Software: Δημιουργεί “βιβλιοθήκες” λογισμικού για σύγχρονα ετερογενή υπολογιστικά συστήματα, με στόχο την “εξυπνότερη” και γρηγορότερη διαχείριση δεδομένων.

SociallGreen: Αναπτύσσει ένα σύστημα ανακύκλωση με στοιχεία gamification, εισάγοντας μία νέα προσέγγιση στη διαδικασία ανακύκλωσης, μετατρέποντάς την σε ένα “κοινωνικό”, διαδικτυακό παιχνίδι.

Space Gardening: Πρόκειται για το project που κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό της NASA, Space Apps Challenge. Αφορά σε ένα αυτο-ενεργούν θερμοκήπιο, το διαχειρίζεται όλες τις λειτουργίες του, επιτρέποντας την καλλιέργεια σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Think Silicon: Εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη μονάδων επεξεργασίας γραφικών για ενσωματωμένα συστήματα και φορητές συσκευές.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως mentors οι: Guus Frericks (διευθυντής του Startupbootcamp HighTechXL και οικονομικός διευθυντής του Dutch Expansion Capital), Μιχάλης Δημητρόπουλος (υπεύθυνος επενδύσεων στο PJ Tech Catalyst), Νίκος Καλλιαγκόπουλος (οικονομικός αναλυτής στο Dutch Expansion Capital), Βασίλης Νικολόπουλος (ιδρυτής της Intelen), Φώτης Δραγανίδης (γενικός διευθυντής στο Ελληνικό Κέντρο της Microsoft), Ηλίας Βυζάς (συνεταίρος στην EY Advisory Services), Λυδία Μορατζάνη (διευθύντρια επιχειρηματικών λειτουργιών στο Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft) και Μιχάλης Μπολουδάκης (συνιδρυτής της Kinems).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ