Στα 246 εκατ. ευρώ το συνολικό τίμημα των τηλεοπτικών αδειών, ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1, Καλογρίτσας και Μαρινάκης οι νικητές

Στα 246 εκατ. ευρώ έφτασε το συνολικό τίμημα από τη δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, ενώ ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια, και οι υπόλοιπες άδειες κατέληξαν στον ΑΝΤ1, και τους επιχειρηματίες Καλογρίτσα και Μαρινάκη.

H πρώτη άδεια έκλεισε στα 43,6 εκατ. ευρώ και κατέληξε στον ΣΚΑΙ, η δεύτερη έκλεισε στα 52,6 εκατ. ευρώ και κατέληξε στον επιχειρηματία Ιωάννη Καλογρίτσα, η τρίτη άδεια έκλεισε στα 75,9 εκατ. ευρώ και κατέληξε στον ΑΝΤ1, και η τέταρτη άδεια έκλεισε στα 73,6 εκατ. ευρώ και κατέληξε στον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η διαδικασία έχει τελειώσει και ήδη αποχωρούν οι επιχειρηματίες που πήραν μέρος. Πρώτος αποχώρησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Στη συνέχεια αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΣΚΑΙ, ο οποίος δήλωσε ότι ο σταθμός ήταν υπερθεματιστής στην πρώτη άδεια έναντι 43,6 εκατ. ευρώ, και πρόσθεσε ότι το τίμημα της συγκεκριμένης άδειας ήταν το μικρότερο από όλες τις άλλες. Χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως «χιτσκοκική» ενώ πρόσθεσε πως δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα.

Στη συνέχεια αποχώρησε ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως δεν πήρε κάποια άδεια, ενώ χαρακτήρισε ως υπερβολικά τα τιμήματα που τελικά προέκυψαν, και πρόσθεσε ότι εκείνος πρόσφερε «το ποσό που έπρεπε» και σημείωσε με νόημα ότι οι υπόλοιποι επιχειρηματίες δεν οδηγήθηκαν σε τόσο υψηλά νούμερα επειδή θεωρούν ότι τα κανάλια τους άξιζαν αυτά τα ποσά, τα οποία άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν αντικατοπτρίζουν κάποια επιχειρηματική λογική. Τόνισε ότι «είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα βρεθούμε στα media» και πρόσθεσε ότι δε φεύγει νικημένος αλλά νικητής. Σημείωσε πως χαίρεται για τα χρήματα που συγκέντρωσε «αναπάντεχα» το ελληνικό κράτος, και εξέφρασε την ευχή ορισμένα από αυτά να πάνε «στους ανασφάλιστους Πόντιους συμπολίτες μας».

Ο εκπρόσωπος του STAR αποχωρώντας σημείωσε ότι δεν περίμενε το τίμημα να κινηθεί σε τέτοια επίπεδα, και σημείωσε ότι θα προτιμούσε η όλη διαδικασία να γινόταν αφού ολοκληρώνονταν οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες, για τις οποίες τόνισε με νόημα ότι βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και κανένας δεν ξέρει πώς θα καταλήξουν.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι εξής υποψήφιοι:

  1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ).
  2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) STAR.
  3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED Ιωάννης Σαββίδης
  5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ AΕ (ALPHA)
  6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
  7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) Γιάννης Βαρδινογιάννης.
  8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ – ΑΕ) Βαγγέλης Μαρινάκης.

Γεροβασίλη: «Νέα σελίδα»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου –και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας– μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον. Η κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας» και τονίζει ότι: «Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας».

Παππάς: «Τέλος η ανομία»

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έκανε την εξής δήλωση:

«Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας. Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.

Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια.
Η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες. Ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα, όμως, από τη δεδομένη πολιτική βούληση, η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους συνέβαλε καίρια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα.

Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που υπερέβαλαν εαυτούς όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα βέβαια τις ημέρες της δημοπρασίας. Τα μέλη των Επιτροπών Διενέργειας του Διαγωνισμού και Ενστάσεων που στάθηκαν στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων. Τα στελέχη της Singular Logic, τα οποία υποστήριξαν με απόλυτη αρτιότητα τη διαδικασία. Την Ελληνική Αστυνομία, που διαφύλαξε την τάξη με τρόπο άψογο, καθώς και τον αρμόδιο Υπουργό. Τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έδωσαν τη μάχη για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και, τελικά, τη Δημοκρατία. Και, βέβαια, τους συνεργάτες του γραφείου μου και τους δικηγόρους.

Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω και όλους όσοι αμφισβήτησαν πολιτικά το διαγωνισμό. Ακόμη και εκείνους που επί της ουσίας υπονόμευσαν τη διαδικασία. Διότι –και με τα περισσότερα από 60 δικόγραφα με τα οποία επιχείρησαν να προσβάλουν το διαγωνισμό- έδωσαν τη δυνατότητα να διατυπωθεί κάθε επιχείρημα, κάθε αντίλογος. Με αυτό τον τρόπο, θωράκισαν πλήρως το διαγωνισμό πολιτικά, νομικά, θεσμικά και ηθικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ