Στα όρια αντοχής της η Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό

Στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου κάνει λόγο η Κομισιόν. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters, η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και γενικότερα στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται στα όρια αντοχής της. Το γεγονός αυτό έχει θέσει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κατάσταση συναγερμού, ώστε να είναι έτοιμες για την αντιμετώπιση παντός ενδεχομένου.

Βάσει του δημοσιεύματος, η Ελλάδα δεν έχει επιστρέψει ούτε έναν χαρακτηρισμένο πρόσφυγα, παρόλο που υπάρχει η συγκεκριμένη δυνατότητα κι ενώ έχουν περάσει εφτά μήνες μετά την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στο προσφυγικό. Ωστόσο, η συμφωνία έχει επιτύχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό του στόχου της, καθώς μόλις 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν κατά το 2016 από την Τουρκία στην Ελλάδα, κάτι που δείχνει ότι έχει ανακοπεί το προσφυγικό κύμα.

Εντούτοις, το ότι δεν έχουν γίνει επιστροφές προσφύγων εκ μέρους της Ελλάδας καθιστά τη συμφωνία λιγότερο αποδοτική. Σύμφωνα με τον Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ, ειδικός στα ζητήματα της Νότιας Ευρώπης, στο London School of Economics, «Αν αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι στέλνονται πίσω, μπορεί να αναγκαστούν να το σκεφτούν καλύτερα κάποιοι άλλοι πριν καν το προσπαθήσουν».

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία και μέχρι τώρα, μόλις 700 άτομα που είχαν φτάσει στην Ελλάδα επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία και κανένας απ’όσους χαρακτηρίστηκαν ως πρόσφυγες. Από όσους επαναπροωθήθηκαν , οι περισσότεροι ήταν οικονομικοί μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι περισσότεροι των 61.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι τριπλάσιοι σε σύγκριση με την περίοδο που υπεγράφη η συμφωνία και διπλάσιοι από την επίσημη χωρητικότητα των δομών στα νησιά.

Το Reuters τονίζει ότι η χώρας μας έχει ζητήσει την ενίσχυση των υπαλλήλων, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου. «Το ελληνικό προσωπικό είναι πράγματι στα όριά του, αλλά φταίει και η γραφειοκρατία, η ανεπάρκεια, η έλλειψη ενιαίου πλάνου σε όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς αλλά και η μακρά διαδικασία των εφέσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ