Σταθερή η ζήτηση για χρυσό το 2015

Η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό παρέμεινε αμετάβλητη πέρυσι, αλλά μια πτώση στην προσφορά θα μπορούσε να αποδειχθεί θετική για την αγορά στο μέλλον, αναφέρει το World Gold Council.

Η ζήτηση στην Κίνα, έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές του πολύτιμου μετάλλου, υποχώρησε επίσης, σε μια ακόμη ένδειξη της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Συνολικά, μία άνοδος της ζήτησης στο β΄ μισό του έτους αντιστάθμισε το ήπιο α΄ εξάμηνο.

Η συνολική ζήτηση το 2015 διαμορφώθηκε στους 1.212,2 τόνους, έναντι των 4.226,4 τόνων πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του οργανισμού. Ωστόσο, η ζήτηση χρυσού αυξήθηκε προς το τέλος του έτους. Η ζήτηση στο δ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στους 1.117,7 τόνους, υψηλότερα 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Το α΄ εξάμηνο του 2015 “ήταν μία σχετικά ασθενής περίοδος, αλλά τα πράγματα ανέκαμψαν στα αλήθεια στο β΄ μισό του έτους”, τόνισε ο Alistair Hewitt, επικεφαλής market intelligence στο World Gold Council.

Σε ό,τι αφορά στο τρέχον έτος, το World Gold Council ανακοίνωσε πως είναι πολύ νωρίς για να εκδώσει επίσημες προβλέψεις για τον ρυθμό της ζήτησης χρυσού το 2016. Ωστόσο, η μείωση της παραγωγής, θα πρέπει να υποστηρίξει τις τιμές όσο περνάει ο καιρός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ