Σκηνές απείρου κάλους στην εφορία με τα μπλοκάκια

Σκηνές αντίστοιχες με τον Αύγουστο του 2014, όταν πρωτοεκδόθηκε ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εξελιχθούν σύντομα στην εφορία! Μέχρι το τέλος του μήνα, χιλιάδες εργαζόμενοι με το λεγόμενο «μπλοκάκι» θα πρέπει να εκδώσουν τα δελτία παροχής υπηρεσιών για να εισπράξουν τις αμοιβές του Ιανουαρίου αλλά το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Εργοδότες και εργαζόμενοι βαδίζουν στο άγνωστο καθώς δεν γνωρίζουν αν τα παραστατικά που θα εκδοθούν στο τέλος του μήνα, θα πρέπει εκτός από τις συνήθεις επιβαρύνσεις  του ΦΠΑ 24% και της παρακράτησης φόρου 20% – να περιλαμβάνουν και την παρακράτηση της ασφαλιστικής εισφοράς.

Δεκάδες ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και το υπουργείο Εργασίας ακόμη δεν έχει εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο την οποία έπρεπε να είχε εκδώσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Έτσι, τη στιγμή που εκατοντάδες επαγγελματίες τρέχουν στις εφορίες να κλείσουν τα μπλοκάκια τους, ταυτόχρονα θα αποσταλούν τα ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Είναι αμφίβολο αν η βάση δεδομένων θα έχει προλάβει να ενημερωθεί για το ποιοι επαγγελματίες είναι ενεργοί ή όχι, με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου μπορούν να γίνονται διαγραφές χωρίς πρόστιμο. Έτσι το πιθανότερο είναι ότι επαγγελματίες που δεν θα είναι πια ενεργοί θα λάβουν ειδοποιητήρια κι έτσι οι υπηρεσίες του νέου ασφαλιστικού φορέα θα γεμίσουν από επαγγελματίες που θα τρέχουν να διαγράψουν εκ των υστέρων εισφορές που θα τους έχουν καταλογιστεί στο μεταξύ.

Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τις εισφορές, θα εκδοθούν δελτία παροχής υπηρεσιών από εργαζόμενους, όπου ο εργοδότης θα πρέπει να παρακρατήσει ακόμη και πάνω από τη μισή αμοιβή για να την αποδώσει στους φορείς του δημοσίου. Αν η ασφαλιστική εισφορά παρακρατηθεί κατά την καταβολή της αμοιβής τότε με την έκδοση ενός Δ.Π.Υ ύψους 1000 ευρώ θα πρέπει:

1.      Ο εργαζόμενος να λάβει από τον εργοδότη 240 ευρώ για τον ΦΠΑ

2.      Να υπάρξει παρακράτηση 200 ευρώ από τονεργοδότη ως παρακράτηση φόρου

3.      Να υπάρξει παρακράτηση 269,5 ευρώ από τον εργοδότη για τις ασφαλιστικές εισφορές. Το ποσό αυτό θα καλύπτει τον εργαζόμενο μόνο για υγεία και σύνταξη.

Με την αφαίρεση των παραπάνω ποσών, η καθαρή αμοιβή θα είναι 770,5 ευρώ, από τα οποία τα 240 θα πρέπει να αποδοθούν άμεσα στην εφορία μέσα από τη δήλωση ΦΠΑ. Έτσι, θα του απομείνουν 530,5 ευρώ στα 1000 ευρώ.

Στο ζήτημα της ασφάλισης, ένα άλλο ερώτημα παραμένει άλυτο: το αν όσοι έχουν κάποιον άλλο ασφαλιστικό φορέα, θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που δεν έχουν καμία παροχή απ’αυτόν. Για παράδειγμα, χιλιάδες εργαζόμενοι, όπως οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον χώρο του τύπου έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από άλλα ταμεία και όχι από τον ΕΟΠΥΥ. Είναι δύσκολο να βρεθεί μια απάντηση εντός ολίγων ημερών. Θα βρεθεί άραγε τρόπος οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ υγείας για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους να καταβάλλονται στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ