Σε ποιες αναδυόμενες αγορές να επενδύσετε το 2017

Στις αναδυόμενες αγορές στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για το 2017 και πιο συγκεκριμένα, σε χώρες όπου η πολιτική κατάσταση βελτιώνεται και τα assets είναι λιγότερο ευάλωτα στις αναταραχές που προκαλούνται από τα υψηλότερα κόστη δανεισμού των ΗΠΑ και τις πολιτικές που μπορεί να φέρει η εκλογή του Donald Trump.

Ρωσία

Το Ρώσικο ρούβλι αποτελεί την κορυφαία επιλογή για επενδυτές που δανείζονται σε νομίσματα με χαμηλό επιτόκιο και αγοράζουν αυτά με υψηλές αποδόσεις. Σύμφωνα με τον Όμιλο UBS Group AG, το carry trade του ρωσικού νομίσματος θα μπορούσε να επιστρέψει μέχρι και 26% σε διάστημα 12 μηνών, κυρίως σε αναπτυσσόμενες οικονομίες των ΕΜΕΑ. Εκτός όμως από τα υψηλά επιτόκια του νομίσματος, η χώρα ωφελείται κι από την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, κάτι που κάνει την αγορά της χώρας ιδανική για όσους επενδύουν σε αγαθά.

Νότιος Αφρική

Αρκετοί επενδυτές θεωρούν ότι η εξουσία του Προέδρου Jacob Zuma φθίνει, αυξάνοντας έτσι την ελκυστικότητα των αποθεμάτων και των ομολόγων της χώρας, γεγονός που αυξάνεται περισσότερο, με το αν η Νότιος Αφρική αποφύγει την υποβάθμιση του χρέους της, όπως αναμένουν ορισμένοι επενδυτές.

Μεξικό

Το Μεξικάνικο πέσο είναι το πιο ελκυστικό ανάμεσα σε αυτά της Λατινικής Αμερικής, όχι μόνο γιατί είναι φθηνό, αλλά γιατί θα επωφεληθεί κι από την απαγόρευση από τις ΗΠΑ (Banxico), σύμφωνα με τον Enrique Diaz-Alvarez, Ανώτατο Σύμβουλο Διακινδύνευσης στην Ebury Partners.

Βραζιλία

Στη Βραζιλία, οι μετοχές της Petrobras είναι ακόμη φθηνές, της Banco do Brasil’s Coco επιδεικνύουν ανοδική πορεία και η Samarco αποτελεί ένα επιθετικό στοίχημα καθώς η εταιρεία το πιθανότερο είναι ότι θα επανεκκινήσει τις επιχειρήσεις της και θα επαναδιαπραγματευτεί τις μετοχές της, σύμφωνα με τον Carlos Gribel, Επικεφαλής Σταθερού Εισοδήματος της Andbanc Brokerage στο Miami. 

Χιλή

Οι μετοχές της χώρας θα επωφεληθούν από τις αυξανόμενες τιμές του χαλκού και τις προοπτικές για πολιτικές πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2017, σύμφωνα με την Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co. και τον Όμιλο BTG Pactual.

Ινδία

Η πιθανότητα μιας προστατευτικής στροφής από τις ΗΠΑ, με την ανάληψη καθηκόντων από τον Donald Trump, κάνει τα assets της χώρας να φαίνονται ολοένα και πιο ελκυστικά. Επιπλέον, η απόφαση του Πρωθυπουργού της χώρας, Narendra Modi, να αποσύρει τους λογαριασμούς υψηλής ονομαστικής αξίας, θα οδηγήσει σε επιβράδυνση και θα προωθήσει μεγαλύτερες μειώσεις στα επιτόκια, κάτι που θα ωφελήσει τα ομόλογα της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ