Σε δεύτερη μοίρα η Ελλάδα για τις πολυεθνικές εταιρείες

της Λαίδας ΛΙΜΝΙΑΤΗ

Ολοένα και περισσότερες αμερικανικές εταιρείες επιλέγουν την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη για τις δραστηριότητές τους. Ο λόγος πιο συγκεκριμένα για την Πολωνία και τη Ρουμανία. Πρόσφατα μάθαμε ότι η GoPro άνοιξε γραφεία στη Ρουμανία ενώ και η Πολωνία αποτελεί κορυφαίο επενδυτικό προορισμό.

Το Βουκουρέστι επιλέγει η GoPro

Παράλληλα, μαθαίνουμε ότι τρεις πολυεθνικές που έχουν παρουσία και στην Ελλάδα, μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Πολωνία, παίρνοντας μαζί τους μερίδα εργαζομένων. Αυτό βέβαια έχει αναπόφευκτα σαν αποτέλεσμα και τις απολύσεις αρκετών χιλιάδων εργαζομένων, καθώς η μετακόμιση σε άλλη πόλη είναι από μόνη της δύσκολη, πόσο μάλλον σε άλλη χώρα.

Το ότι η Ρουμανία και η Πολωνία αποτελούν πόλο έλξης για αμερικάνικες εταιρείες (πολυεθνικής ή μη) δεν αποτελεί έκπληξη να πούμε την αλήθεια, ωστόσο μας κάνει να λυπόμαστε για την κατάσταση των πραγμάτων στη χώρα μας.

Poland Romania _

Οι εταιρείες επιλέγουν την Πολωνία και τη Ρουμανία αφενός γιατί έχουν χαμηλό κόστος σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη κι αφετέρου για το “ταλέντο” που προσφέρουν οι δύο αυτές χώρες. Η Ελλάδα πάλι, μπορεί να είναι φθηνότερη από αρκετές χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά δεν έχει και το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

Όσον αφορά στο ταλέντο, αυτό αν και άφθονο, στο τέλος αποφασίζει να εγκαταλείψει τη χώρα.

Επιπλέον, ένας λόγος που οι εταιρείες προτιμούν την Πολωνία είναι η σταθερή πολιτικο-οικονομική της κατάσταση, η οποία δυστυχώς δεν διακατέχει την Ελλάδα της κρίσης με τις κυβερνήσεις να αλλάζουν όπως ο καιρός. Η κρίση, κακά τα ψέματα οδηγεί σε κλονισμό της εμπιστοσύνης και σε αστάθεια. Αν υπάρχει κλονισμός της εμπιστοσύνης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ. Ηνωμένο Βασίλειο) λόγω Brexit, σε μια χώρα που πλήττεται από την κρίση, είναι αναπόφευκτος.

Σα να μη φτάνει αυτό, η Ελλάδα δεν είναι και ιδιαίτερα φιλική στις επιχειρήσεις, όχι μόνο τις ξένες αλλά και τις δικές της, με αποτέλεσμα ακόμη και οι Startup που ξεκινάνε από την Ελλάδα, να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλού. Η ατελείωτη γραφειοκρατία και η έλλειψη κινήτρων δεν βοηθάνε και ιδιαίτερα.

metro_poland_1662163_980x620

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ