Πόσο κοστίζουν οι σαμπάνιες των podium της F1;

Στον κόσμο της ταχύτητας της F1 οι χορηγίες πληρώνονται ακριβά, όμως πολλές φορές είναι ακριβά και τα ίδια τα προϊόντα των χορηγών.

Ένα από τα πλέον προβεβλημένα χορηγικά προϊόντα είναι η σαμπάνια που κατά παράδοση ανοίγουν επάνω στο βάθρο οι 3 πρώτοι νικητές μετά από κάθε αγώνα, ενώ το “μπάνιο” με τη σαμπάνια επάνω στο podium αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα highlights μετά από κάθε αγώνα.

Πόσο κοστίζει όμως η κάθε σαμπάνια που ανοίγεται στα podium της F1; Ποιό είναι δηλαδή το κόστος για κάποιον που θα ήθελε να αγοράσει την ίδια ακριβώς σαμπάνια;

Η απάντηση είναι πολλά, πιθανότατα πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Εδώ και μερικούς μήνες όμως, το κόστος αυτό αντιπροσωπεύεται κατά ένα μεγάλο μέρος από το πραγματικό κόστος “κατασκευής” της σαμπάνιας, ενώ μέχρι πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος του κόστους οφειλόταν στο γεγονός ακριβώς ότι η συγκεκριμένη σαμπάνια χρησιμοποιείτο στα podium της F1, ε και κάπως η εταιρεία θα έπρεπε να βγάλει και τα έξοδα της “αλμυρής” χορηγίας. Κλέφτες να γίνουν οι άνθρωποι;…

Εδώ λοιπόν και μερικούς μήνες, η Liberty Media που αποτελεί το νέο ιδιοκτήτη των δικαιωμάτων τέλεσης της F1, έκανε συμφωνία με ένα νέο προμηθευτή σαμπάνιας για τις σαμπάνιες των podium των αγώνων. Πρόκειται για την premium μάρκα σαμπάνιας Carbon, που είναι, κυριολεκτικά, όνομα και πράγμα.Carbon-ChampagneΕιδικότερα, το μπουκάλι της συγκεκριμένης σαμπάνιας είναι κατασκευασμένο από… ανθρακονήματα (carbon fiber) ένα υλικό ακριβό, αλλά και ιδιαίτερα δημοφιλές στην κατασκευή των μονοθέσιων της F1, αφού συνδυάζει πολύ υψηλή αντοχή με μικρό βάρος.

Η συμφωνία της Liberty Media έκλεισε λίγο πριν τον αγώνα της F1 στο Μονακό, και τα μπουκάλια στο podium του συγκεκριμένου αγώνα είχαν χρυσή, ασημένια και χάλκινη ετικέτα, και κάθε μία απευθυνόταν στον πρώτο, το δεύτερο και τον τρίτο του κάθε αγώνα. Έκτοτε τα συναντάμε στα podium κάθε αγώνα, ενώ η συμφωνία των 2 πλευρών είναι πολυετής, όπως ανακοινώθηκε.

Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις να τοποθετηθούν επάνω στα μπουκάλια… action κάμερες, ώστε να μεταδίδεται τηλεοπτικά ακόμα πιο “ζωντανά” η “δράση” γύρω από τη σαμπάνια!

Φυσικά μια σαμπάνια σε ένα τέτοιο μπουκάλι (που μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να σπάσει) δε θα μπορούσε να είναι φθηνή, και όποιος θέλει να την αποκτήσει θα πρέπει να “ελαφρύνει” την τσέπη του κατά… 3000 δολάρια!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ