Πως σχολιάζουν οι FT την τοποθέτηση Μεγάλου στο τιμόνι της Πειραιώς

Την τοποθέτηση του Χρήστου Μεγάλου στο τιμόνι της Τράπεζας Πειραιώς σχολιάζουν οι Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τοποθέτηση του Μεγάλου έρχεται να κλείσει μια “θέση στον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας, η οποία είχε μείνει ανοιχτή για 14 μήνες“.

Στις δυνατότητες και στο βιογραφικό του Χ. Μεγάλου κάνει επίκληση στη συνέχεια το άρθρο, αναφέροντας ότι ο Χ. Μεγάλου ήταν προηγουμένων Διευθύνων Σύμβουλος της αντίπαλης Eurobank, πριν αποχωρήσει τον Ιανούαριο του 2015.

Βάσει του άρθρου, ο Χ. Μεγάλου με τη δεκαετή εμπειρία του σε ανώτερες θέσεις στο εξωτερικό, “είναι ένας από τους λίγους Έλληνες τραπεζίτες που θεωρείται ότι πληροί τα κριτήρια του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να ηγηθεί μίας εκ των συστημικών τραπεζών της χώρας“.

Στο τιμόνι της Eurobank κατάφερε να συγκεντρώσει 2,9 δισ. ευρώ το 2014, καθιστώντας της την πρώτη τράπεζα που επέστρεψε σε ιδιωτική ιδιοκτησία μετά την κρίση.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι “η διαδικασία για την εξεύρεση ενός νέου CEO στην Τράπεζα Πειραιώς χαρακτηριζόταν από εντάσεις μεταξύ του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο η Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 24% και του αμερικανικού hedge fund Paulson & Co“.

Εν συνεχεία, το άρθρο αναφέρεται στον Άνθιμο Θωμόπουλο, του οποίου την παραίτηση από το τιμόνι της Πειραιώς ακολούθησαν εικασίες για το ότι αναγκάστηκε να υποβληθεί σε παραίτηση από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, “μια διαφωνία μεταξύ του ΤΧΣ και της Paulson για το αν ο Θωμόπουλος θα πρέπει να επιστρέψει καθυστέρησε κι άλλο το διορισμό του διαδόχου του, αποθαρρύνοντας Έλληνες τραπεζίτες του εξωτερικού να διεκδικήσουν τη θέση“.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ